Nul draad doorlussen in groepenkast

DAB

  • #1
Goedemiddag mensen,

ik heb een vraag over het doorlussen van de nuldraad in de groepenkast.

In de afgelopen jaren heb ik de groepenkast diverse malen uitgebreid, oa vanwege zonnepanelen. Hoofdaansluiting is 3x25. Boven de hoofdschakelaar zitten 5 aansluitblokken, voor elke fase een blok en 2 blokken voor de nuldraden (vanaf hoofdschakelaar twee nul draden geklemd, elk naar 1 “nul aansluitblok”).

Vanwege een nieuwe uitbreiding heb ik twee nieuwe nul draden, echter de nul aansluitblokken zitten inmiddels vol en plaatsing van een extra blok is niet mogelijk.

Kan ik voor beide nieuwe nuldraden elk 1 als tweede nuldraad onder twee bestaande aardlekschakelaars plaatsen om “door te lussen”? Uiteraard met dezelfde dikte en degelijk mechaniek.

Moet ik nog rekening houden met de fase (bijvoorbeeld nul doorlussen uitsluitend binnen 1 fase) of is dat verder niet van belang?

Dank voor de reactie!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je een nieuwe aardlekschakelaar wilt plaatsen, dan moet je de nul aftakken achter de hoofdschakelaar, maar vóór de overige aardlekschakelaars. Als je een nieuwe groep wilt toevoegen aan een bestaande aardlekschakelaar, dan moet je de nul doorlussen vanuit de uitgang van de ALS.
Ik begrijp uit je verhaal dat het eerste het geval is.

Doorlussen kan. Neem daarvoor het best flexibele draad van minimaal 4 mm2 en gebruik dubbele adereindhulzen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

DAB

  • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie Tom. Het eerste is inderdaad het geval, ik wil een nieuwe ALS plaatsen met daarachter een nieuwe groep.

ik heb tot nu toe 6mm installatiedraad gebruikt vanaf de hoofdschakelaar tot aan alle ALS.

Ik begrijp dat doorlussen van de nul vanaf de ingang/onderzijde van een bestaande ALS dus zonder meer mogelijk is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Minimaal 6mm² gebruiken, je kunt door de zonnepanelen in de kast te maken krijgen met hogere stromen dan de 25A hoofdzekering. Met 6mm² is het gedimensioneerd op 40A net als de rest van de componenten waarschijnlijk.

Met 2 van die blokken gevuld heb je ondertussen iets van 7 componenten met de nuldraad verbonden ofzo? Ik ben wel nieuwsgierig naar de kast dan, want dat is meer dan wat je in de gemiddelde verdeler überhaupt kwijt kunt.

Je kunt inderdaad doorlussen op andere componenten, maar mogelijk zijn er mooiere oplossingen zoals bijvoorbeeld enkele componenten op een kamrail plaatsen. Als je een foto van de kast deelt en aangeeft wat er bij moet komen kunnen we misschien nog even meedenken.
 

DAB

  • #5
Hallo Xander,

Dank voor je aanvulling. Met de verbindingen erbij tussen hoofdschakelaar en beide nul blokken heb ik nu idd 9 aansluitingen, goed berekend !

Hier is de creactie:

E30C4734-CB3C-4E7F-9DF1-27FD48B7CF71.jpeg
 

DAB

  • #6
De 4 ALS met groep aan de onderzijde zijn 4 afzonderlijke zonnepaneel velden. De 3 fasen ALS moet nog aangesloten worden tbv toekomstige inductiekookplaat (3 fasen groep behorende bij deze ALS helemaal rechts boven). De 3 fasen van deze ALS kunnen rechtstreeks op de aansluitblokken van de 3 fasen aangesloten worden. De nul van deze ALS is dus nul draad nummer 1 die ik nog kwijt moet.

nuldraad nummer 2 die ik nog kwijt moet betreft de zonnepaneel ALS linker onder. De andere ALS links onder tbv een ander veld is al langere tijd in bedrijf. Idee is om nul onder deze ALS door te verbinden naar de 2e ALS links onder. Graag jullie ideeën, altijd welkom!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ah, je hebt uitgebreid met allemaal smalle kastjes. Meestal probeer ik dit soort kasten uit te breiden met normale 22x33cm kasten en dan komt iedere kast met zijn eigen set aansluitblokjes, dan raken ze niet zo snel "op".

Met kamrails kun je wel het een en ander aan nuldraden besparen.

Bij de 2 ABB aardlekschakelaars midden boven zou je de nulcontacten kunnen verbinden met een dergelijke kamrail:
aansluitkam_-_pen_2-voudig_steek_35_6mm.jpg


Als je linksonder en rechtsonder de Eaton aardlekschakelaars ook naast elkaar zet (in het midden?) dan kun je de nul daar onder doorverbinden met zo'n kam:
aansluitkam_vork_2-voudig_steek_35_6mm.jpg

Dat scheelt al weer een hoop toch?

Waarom kies je op zoveel plaatsen voor een aardlekschakelaar met daar achter één automaat, in plaats van gewoon een aardlekautomaat?

Is de verdeelinrichting nog wel geschikt voor de stroom die uit al je verschillende voedingsbronnen (net en 4?! PV-sets) kan komen?
 

DAB

  • #8
Ah geweldig, dank voor het meedenken! Die smalle kastjes pasten li en re precies tov de oude situatie, vandaar. Maar idd, een volledige kast met eigen blokken was misschien makkelijker geweest. Eea is in de loop van de tijd steeds uitgebreid.

Die kamrails lijken me een uitstekende oplossing en ga ik plaatsen.

uiteindelijk waren aardlekautomaten inderdaad logischer geweest ook vanwege de ruimte. Helemaal mee eens. Maar die kastjes werden geleverd met ALS en groep. Zo is eea doorgegroeid

Tja en dan die capaciteit. Het begint wat vol te worden denk ik. Niet alle velden staan tegelijkertijd in de zon en zijn ook niet optimaal gericht. Ik heb het zo goed mogelijk gemiddeld over de fasen. Beetje een ander topic maar zie je hier iets? Velden zijn 4x12x325 watt. Elk veld zit op een fase en twee velden die elkaar “zontechnisch” opvolgen zitten op dezelfde fase. Verwacht je met 6 mm draden problemen?
 

DAB

  • #9
Zullen de groepen (eindgroep of hoofdgroep) correct ingrijpen bij een overbelasting of zie je ergens een risico?

overigens naar de beide ALS centraal boven lopen 4mm draden, de rest is 6. Dit komt voort uit de oude/originele situatie, echter zonder uitbreiding en zonnepanelen. Ik kan deze natuurlijk vervangen door 6mm indien benodigd
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik dacht dat ik Eaton aardlekschakelaars zag maar nu zie ik ineens Attema. :lol: Volgens mij passen die kamrails met vork daar ook in maar dit weet ik niet 100% zeker.

Je moet er in het ontwerp van de verdeelkast rekening mee houden dat bedrading en componenten in geen enkele situatie overbelast kunnen worden, zonder dat er een beveilging aanspreekt. Met verschillende voedingsbronnen is dat wel iets om rekening mee te houden.

Stel je hebt een standaard verdeler geschikt voor 40A, op een netaansluiting van 1x40A, dan is de verdeelinrichting prima beveiligd door de 40A hoofdzekering. Maar voeg je hier een tweede voedingsbron aan toe, zoals een PV-installatie, dan loop je ineens wel kans op overbelasting, zoals bijvoorbeeld op deze afbeelding:
Screenshot_20220308-200644_OneDrive.jpg

Met 40A uit het net en 13A uit de PV, kan er 53A door de rail en aardlekschakelaars stromen. Dit is te veel.

Ik neem voor het gemak even aan dat de 3 bestaande sets zonnepanelen zijn aangesloten op een 16A automaat en netjes zijn verdeeld over de fasen. Dat betekent dat je in theorie op iedere fase 25A (net) + 16A (PV) = 41A beschikbaar hebt. In theorie klopt dat dus al niet, want 41A > 40A. In praktijk ken ik weinig mensen die van deze 1A / 2,5% theoretische overschrijding wakker kunnen liggen.

Maar als je een 4e set PV toevoegt heb je op één fase tot 25A (net) + 16A (PV) + 16A (PV) = 57A tot je beschikking, dat is wel een beetje te veel van het goede. Hier moet je wel maatregelen tegen treffen.

Mogelijke maatregelen zijn alles geschikt maken voor 63A (aardlekschakelaars en bedrading) of een extra 40A beveiliging plaatsen voor alle afgaande groepen.

Of ben je er van overtuigd dat deze 2 sets op dezelfde fase daadwerkelijk nooit samen meer dan 16A opwekken? Dan zou je ze eventueel op dezelfde 16A automaat kunnen aansluiten, dan houd je qua beveiliging dezelfde situatie als nu (theoretisch 25A + 16A = 41A max).

Ik zou inderdaad sowieso die 4mm² vervangen door 6mm². 4mm² is (afhankelijk van het exacte soort draad) ook niet geschikt voor 40A.
 

DAB

  • #11
Geweldig Xander, wat mooi dat je zo meedenkt!

het zijn idd Attema’s. Zal op zoek gaan naar de juiste kam rail en anders met 6mm draad doorlussen.

De huidige panelen zitten idd elk achter een 16A zekering en zijn verdeeld over de fasen. Hoewel de twee velden op 1 fase elkaar opvolgen valt denk ik niet uit te sluiten dat ze elkaar kunnen overlappen. Dan hebben we toch een risico op overbelasting en dat wil ik niet

De suggesties die je doet zijn beiden goed bruikbaar denk ik.

Begrijp ik het goed dat de beperkende factoren bij deze fase met dubbel veld het max toelaatbare amperage van de kabels zijn en de ALSvan de aflatende groepen die 40A is?
 

DAB

  • #12
Sorry ik zie dat je dat laatste al aangeeft in je bericht. Dus of draden verzwaren icm 63A ALS, of ALS 40A eerst afzekeren met 40A groep of beiden velden aansluiten op dezelfde 16a groep

Wat is overigens het risico? Werkt een 40A ALS niet meer goed, gaat hij kapot, warmte…enz?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Klopt.

De fabrikant van je middelste kast heeft hier een informatief document over geschreven met de titel "Voorkom grote problemen bij het aansluiten van PV-panelen", deze kun je met Google wel vinden. Interessant leesvoer als je er in geïnteresseerd bent.

Het component is niet geschikt voor hogere stromen. Het kan inderdaad te warm worden of kapot gaan. Als het eens uit zou moeten schakelen op het moment dat er een hogere stroom loopt dan is het de vraag of deze in staat is om de stroom te onderbreken zonder kapot te gaan.
 

DAB

  • #14
Super interessant leesvoer, dank! Het omschrijft precies de uitdagingen van n gedetailleerd de mogelijke oplossingen.

Ik heb nog een eenpolige ABB S201M C40 liggen. Deze zou ik middenin de centrale kast kunnen plaatsen. Dan fase 1 via het aansluitblok (waar beide PV’s op zitten) via deze 40A zekering naar de ALS met groepen van fase 1 laten lopen (alles obv 6mm). Dan is deze ALS afgezekerd op 40A en kan er geen overbelasting zijn. Dat kan toch zo, eenpolige afzekering okay? Aardlekschakelaar obv 40A aan zijde van PV’s is in dat geval geen probleem toch?

Blijft over de aardlekschakelaar 3 fasen tbv de inductiepkaat. Die kan dan op fase 1 dan nog steeds teveel aangeboden krijgen. Of is die aanvoerende draad dan als tweede draad aan de bovenzijde van de 40A installatieautomaat te plaatsen (naast de draad richting de andere aarldlekschakelaar)? Mooie puzzel
 

DAB

  • #15
Of de 3 fasen aardlekschakelaar en achterliggende 3 fasen installatie automaat maar vervangen voor een 3 fasen aardlekautomaat, dan is hij ook afgezekerd. Maar ja dit spul zit dr al in
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Als er op deze fase maar één aardlekschakelaar met verbruikers zit, kun je deze inderdaad voorbeveiligen met die automaat. 1-polig is in deze toepassing prima, hij zit er als beveiliging, je moet hem alleen niet gebruiken als schakelaar om veilig aan een installatiedeel te kunnen werken. De 40A aardlekschakelaar vervangen door een 63A aardlekschakelaar (+ bijbehorende bedrading) of 40A aardlekautomaat zou ik persoonlijk wel netter vinden en kun je misschien ook overwegen aangezien het toch maar om één component gaat.

De 4-polige aardlekschakelaar kun je niet overbelasten als er maar één 16A eindgroep achter zit.

Blijft alleen het aansluitblok over wat met meer dan 40A belast zou kunnen worden maar deze is tot 63A geschikt.
 

DAB

  • #17
Er zit inderdaad maar 1 aardlekschakelaar op deze fase.

ik deel je mening dat een 40A aardlekautomaat wat netter is dan de oplossing met een gekunstelde 40A installatieautomaat ertussen. Ik ga het zo doen icm 6mm draden.

goed om te weten dat die 3 fasen aardlek niet overbelast kan worden, logisch idd met 1 16A er achter.

Reuze bedankt voor het meedenken en je expertise Xander! Beetje off topic uiteindelijk, maar straks weer helemaal netjes en veilig!
 

DAB

  • #18
Tja en dan toch nog een laatste vraag voor de zekerheid. Aangezien in die nieuwe situatie eea afgezekerd is op max 40A en er dus nooit een hogere stroom kan lopen volstaat toch 6mm? Of moet je alle draden rondom het verbindingsblok toch 10mm maken vanwege de theoretisch maximale statische belasting van 16+16+25A op de betreffende draden/ het verbindingsblok?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu