Aardedraad en nuldraad doorlussen

Steven12345

  • #1
Ik heb twee vragen die ik beide hier stel.

Allereerst heb ik een wandcontactdoos met dubbele schakelaar. Volgens de tekening moet de blauwe nuldraad parallel lopen waarbij een einde de WCD ingaat en de andere direct naar de lampen. Volgens mij heb ik het nu in serie gedaan, zie foto, is dit een probleem?

De tweede vraag betreft een WCD met vier contactpunten, die in serie moet staan met een WCD verderop. Nu twijfel ik waar de aardedraad in moet komen. Moet die per se aan de bovenkant, naast één van de andere aardedraden komen, of mag die ook aan de onderkant (in het midden) worden vastgemaakt? Ook hier: zie foto.

Dank!

20220315_172910.jpg 20220315_173331.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt nergens een echte serieschakeling gebruikt en dat is maar goed ook. Want in 230V installaties gebruik je eigenlijk nergens een serieschakeling. Alles wordt normaal gesproken parallel aangesloten.

Het is wel wat verwarrend, want een schakelaar, die in één behuizing zit en waarmee je twee lampen kunt schakelen, heet in de handel: een serieschakelaar. Dat is eigenlijk volkomen onjuist, er wordt niets in serie geschakeld.

Wat betreft je tweede vraag: ook die WCD verderop staat niet in serie maar parallel. Het enige dat je hier doet is doorlussen op de wcd (ipv. met lasklemmen in een lasdoos, wat vaak de voorkeur verdient). Of je die aardedraad onderaan de wcd mag aansluiten weet ik niet met zekerheid, maar zelf zou ik er de voorkeur aan geven de verbindingen niet via een omweg te laten lopen. Omdat in de linker contactdoos al twee aardedraden in één klem zitten, zou ik de doorlus bij de bovenkant van de rechter contactdoos aansluiten. Daar zit trouwens ook het enige schroefpunt, rechts onder zit niets, dus kun je daar ook niets op aansluiten. En wat dat betreft sluit je het dus precies hetzelfde aan als wat je al gedaan hebt met de blauwe resp. bruine draden.

Misschien is het handig om je wat te verdiepen in wat parallel- en serieschakelingen (van bijv. weerstanden) inhouden. Bij serieschakeling krijgen twee gelijke (gloei)lampen elk de halve spanning, bij parallelschakeling gewoon de volle spanning.
 

Steven12345

  • #3
Beste Kees, wat een top reactie. Heel duidelijk, dank je wel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu