Plaats van de nul en fase draad op een randaarde wandcontactdoos

Kan iemand mij vertellen waarom het belangrijk is dat de fasen
en de nul draad op wandcontactdozen in een woonhuis overal op de zelfde plaatsmoeten zitten bijv bruin /aarde blauw
de aarde uiteraard altijd op de aard klem.
er zijn nl wandcontactdoos testers die aangeven of die twee verwisseld zijn aangesloten.
Wie weet de reden
grt Frans
 
geen idee maar kom dit verhaal regelmatig tegen het schijnt bij sommige elektronica storingen te kunnen geven en waarom zit er dan op die testers dan deze aanduiding ??
bovendien hebben de wc in België een aard pen die in de tester gaat dus daar zal omdraaien niet werken. dank voor de reactie
 
Het ligt er ook maar net aan hoe je de stekker van het apparaat in het stopcontact steekt & hoe de aansluiting in het apparaat zit... In België past de stekker maar op 1 manier in het stopcontact, in Nederland kun je deze omdraaien.
 
Bij een haakse stekker klopt dat wel.
Maar steek je die in een dubbele wcd dan moet de bovenste zelfs met het snoer naar boven.
Maar OT: er zijn geen regels voor in :hup:
 
Lijkt mij niet logies immers de steker steek je er meestal in zodat de kabel naar beneden hangt, doe je het andersom dan loop je een zeer grote kans op kabelbreuk
Dat is alleen maar bij snoeren met haakse stekkers eraan (gelast). Bij snoeren met een normale stekker eraan kun je al zonder meer de stekker er willekeurig in steken. En zeg niet dat die niet meer bestaan: ik heb hier heel wat apparaten staan met een normale (geaarde, eventueel aangelaste) stekker eraan.

Maar zoals @Rola al noemde:
in Nederland zijn geen regels hoe je een geaarde wandcontactdoos zou moeten aansluiten, voor wat betreft plaats van fasedraad links of rechts. Dat is in het VK wel anders.

En zoals @Ronny noemde, kun je het zelf doen. De vraag is dan alleen: waar hou je je aan? Alles met fasedraad links? Of alles met fasedraad rechts? Want op de wcd zelf staat niets aangegeven en bovendien kun je een wcd op z'n kop plaatsen...

Is dus voor NL (en ook DE en nog meer landen) een volkomen willekeurige situatie en zinloos om daarover te discussieren, want het zal echt niet veranderd worden. De reden? Iemand heeft dat (lang geleden) ooit zo bedacht...
 
Laatst bewerkt:
ik wilde niet discussieren vroeg mij af wat de achter liggende gedachte is . wil niet iets veranderen vond het vreemd dat en op de meet instrumenten een aanduiding is van Fase en nul verwisseld
Dank voor alle reactie"s grt Frans
 
Hier houden we zelf altijd de standaard aan van fase links, nul rechts en als iets op de zijkant gemonteerd wordt dan altijd de fase boven en de nul onder.
Maar idd. niet omdat er regels voor zijn maar zodat er er bij het testen/storing zoeken niet bij na hoeft te denken waar de fase zit.
Verder ook altijd het merkje van het schakelmateriaal rechtop leesbaar en niet op de kop.
In het begin mopperden de monteurs van "wat een onzin" maar ik zie het gewoon als een stukje kwaliteit wat je levert en nu deze werkmethode er eenmaal inzit kost het totaal geen enkele extra moeite om het zo te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Frans Willem
En dan ben je lekker bezig met consequent fase links / nul rechts aansluiten, kom je deze tegen:
1678699873319391573197228493376_copy_775x505.jpg

Dat gaat toch echt niet werken met de fase links (aangezien er een vaste verbinding is tussen het rechter contact en de schakelaar). Gelukkig zijn er dus geen regels voor en mag de fase dus ook rechts. :wink:

En toen monteerde je een contactdoos tegen het plafond midden in de ruimte... Tja ga dan maar eens uitleggen wat "links" of "boven" is.


ik wilde niet discussieren vroeg mij af wat de achter liggende gedachte is . wil niet iets veranderen vond het vreemd dat en op de meet instrumenten een aanduiding is van Fase en nul verwisseld
Sommige van deze testers hebben ook een testknop waarmee je de aardlekschakelaar kunt testen. Die werkt alleen als de stekker op de "juiste" manier is geplaatst. Dan mag je de aanduiding fase/nul verwisseld dus interpreteren als: steek de tester andersom in de contactdoos, anders werken niet alle functies.

Waarschijnlijk worden deze testers ook gemaakt met ander model stekker, voor andere markten waar het wel is vastgelegd hoe de contacten moeten worden afgemonteerd.
 
Gelukkig werken wij in een ander marktsegment en hoeven we dit soort oplossingen dan ook niet te installeren.
Wil een klant een stopcontact met schakelaar dan krijgt deze ook een stopcontact en een schakelaar en gaan we niet met dit soort "noodoplossingen" werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu