Spanning op de nuldraad

andres112

  • #1
Goedendag, ik ben met zoeken op dit forum gekomen en hier las ik dat wanneer een nuldraad is onderbroken er spanning op kan staan.
Dit snap ik niet, hoe komt die spanning er dan op?
Ik hoor graag!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vanaf het aangesloten toestel of de lamp.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Of door een capacitieve koppeling met nabij gelegen draden.

Of omdat het in een 3-fasen keten zit en je een zwevend sterpunt hebt na de onderbreking?
 

andres112

  • #4
Dus dan ligt het eraan waar hij is onderbroken,
Bij mij is het heel bijzonder, in de keuken een dubbele (wissel)schakelaar die 2 sets van 230v ledspotjes schakeld.
Ik wilde wat knutselen aan een wcd en het leek dat groep 7 van de groepenkast de lampen liet uitgaan en ook fase ging van het bewuste wcd af echter toen ik de nul en aarde beetpakte kreeg ik de bekende schok en na een meting bleek tussen deze nul en aarde 210 volt te staan.
Bij het inschakelen van groep 7 was dit weer weg gek genoeg maar er was nog iets vreemds want ik kon de verlichting ook uitzetten met groep 5 en dat blijkt uiteindelijk de echte groep want dan is er geen spanning meer op de nuldraad maar schakel ik 5 weer in en 7 nog niet dan krijg ik met de schakelaars van de spotjes op aan een miniscuul licht wat heen en weer gaat tussen 2 stuks en zet ik dan die schakelaars uit dan is de
Maar ook als ik de schakelaars van de spotjes uitzet dan is de nul vrij van spanning met groep 7 uit.
Conclusie met net nog even meten tussen dit schrijven door:
Met groep 5 uit en 7 aan is alles gelijk spanningsloos.
Met groep 7 uit en 5 aan gaan de spotjes uit maar bij één schakelaar op aan waar 2 op spotjes zitten blijven die heel klein beetje branden en bij de andere schakelaar idem maar bij beide schakelaars aan dan is alleen nog maar een heeeeel klein puntje licht te zien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dan zou ik alle draden in de lasdozen en achter stopcontacten maar eens goed nalopen. Blijkbaar zit er een koppeling tussen beide groepen. En dat is inderdaad gevaarlijk!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De groepen lopen door.elkaar
Je schakeld de nul van de groep af terwijl de fase van een andere groep er nog stroom doorheen wil hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Het lijkt er op dat er groepen door elkaar zitten. Het klinkt alsof de fase van de spots op groep 5 is aangesloten en de nul op groep 7.

Dat hoort uiteraard niet en moet worden opgelost.
 

andres112

  • #8
Aanvulling nog,
Op het bewuste wcd is bij 7 uit en 5 op aan en de 2 schakelaars op aan over aarde gemeten heeft nul 221volt en de fase 215volt en met beide schakelaars uit en groep 7 nog steeds uit is er geen spanning meer op de wcd.
 

andres112

  • #9
Alvast heel veel dank voor jullie antwoorden, morgen zal ik de groepenkast eens openen en hopen dat ik Xanders en Headhunters antwoord kan checken, er is hier veel weggetimmerd waardoor niet alle dozen zijn te benaderen dus hopen op de groepenkast waar een jaar geleden wel een 3 fase 400v fornuis groep is gemaakt en wat aan de groeponderverdeling is veranderd volgens mij.
 

andres112

  • #10
Vandaag gecheckt of er een nul wisseling is maar helaas bleken ale draden te kloppen.
Ik heb toen gekeken of alle automaten de nul netjes uitschakelden en dat bleek dus toen heb ik alle nuldraden losgehaald van de automaten en ben onderling gaan meten en zag geen verbinding met de ohmmeter echter meette ik toch gemiddeld 115volt tussen een fase en een aantal losse nuldraden maar niet bij allemaal.
Toen heb ik alle spanning eraf gehaald en ben gaan meten tussen een binnenkomende nul en mijn losse nuldraden met de ohmmeter en dan zie ik op de gevoeligste stand toch dat er iets van contact is!
Ik vind dit best heel gek, nu moet ik het loslaten want mijn kennis is hiervoor te beperkt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
De draden zullen ook niet in de groepenkast zijn verwisseld of verbonden, je zult het probleem eerder in de keuken moeten zoeken.

Waar komt de fasedraad van de schakelaar vandaan? Waar komt de nuldraad van de spots vandaan? Zoek dat uit en je bent waarschijnlijk een stuk verder. Dat wordt wel lastig als lasdozen niet bereikbaar zijn, maarja daarom moet je die dingen dus bereikbaar houden...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Alle groepen uitschakelen en dan alle nullen onderling meten op weerstand.

Dan alle fasen onderling meten op weerstand.
 

andres112

  • #13
De metingen van vanmiddag waren met alle automaten op uit en de schakelaars uit dus de fases deden nergens mee, het probleem lijkt in de nuldraden te zitten, ergens lijkt er (hoe klein ook) tussen sommige losse nuldraden uit de installatiebuizen en een nul op de ingang van de hoofdschakelaar verbinding te zijn.
Ik heb geen megger dus precies weet ik het niet en op 4 van die losse nuldraden hebben gemeten over een fase van de hoofdschakelaar een spanning varierend van 112 tot 130volt.....
 

andres112

  • #14
Opgelost, ik meette op een moment 400volt tussen een zomaar een fase en een losse nul dus er moest ergens via een lamp oid een meting tussen 2 fases zijn, spanningsvrij gemaakt, alles losgemaakt, overal weerstandsmetingen gedaan met een heel lang snoer en moeders aan de andere kant met een meetpen,
Uiteindelijk in kaart gebracht, opnieuw aangesloten en ja hoor, na een middag meten en schrijven opgelost!
Dank voor de hulp allemaal,
André
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu