Nuldraad en fasedraad van verschillende groepen gebruiken?

Paul-Klusser

 • #1
Beste allemaal,

Ik wil een Klikaanklikuit module 2300HC aansluiten op eem bestaande schakelaar. Deze module heeft echter (uiteraard) een nuldraad nodig om te kunnen werken. Nu zit er bij de schakelaar alleen de fase- en schakeldraad. Dichtbij kan ik een nuldraad doortrekken, echter zit die wel onder een andere groep. Kan dit kwaad?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Ja, dit kan kwaad, je mag draden van verschillende eindgroepen nooit combineren.

Trek een nuldraad vanuit het lichtpunt / centraaldoos naar de schakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Als de fase en nul via een andere aardlekschakelaar lopen dan schajelen die aardlekschakelaars zelfs uit :wink:
 

Freakie

 • #4
Je moet deze ook helemaal niet bij de schakelaar installeren, maar bij de centraal doos. Staat ook super duidelijk in de handleiding weergeven.

Als je dit soort producten niet veilig kan installeren moet je, jezelf afvragen of je deze klus wel zelf wilt uitvoeren.

Nul en fase van 2 verschillende groepen is gewoon weg gevaarlijk.
 

Paul-Klusser

 • #5
Beste @XanderH en @Vonken_trekker , dankjulliewel voor de info. Heb ik weer wat geleerd en kan ik mij nog verder ontwikkelen als klusser! Ik ga de nuldraad trekken vanuit de centraaldoos!

Beste @Freakie , dank voor je bericht, maar wat een onprettige toon. Ik heb dit product nog helemaal niet geïnstalleerd, omdat ik niet zeker wist of het kon. Vandaar mij vraag op dit forum, die erg prettig werd beantwoord en waar ik weer van geleerd heb. Daarnaast, als je de handleiding van de 2300HC op pagina 7 leest, zie je dat je deze tevens achter de schakelaar kunt plaatsen. Ik heb er ook over nagedacht het apparaat in de centraal doos te plaatsen, maar daar had ik dan weer het probleem dat er geen fasedraad liep, enkel de nuldraad en de schakeldraad
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #6
Als je geen fasedraad hebt in de centraaldoos, is het geen centraaldoos of ben je vergeten het deksel even eraf te schroeven en daar onder te kijken...
 
 • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Freakie

 • #7
@Paul-Klusser . De toon is niet zo bedoeld. Het is goed dat je navraag doet, maar voeg nooit een nul en een fase van 2 verschillende groepen samen. Vorige eigenaar van mijn huis heeft dat gedaan, levens gevaarlijk.
 
 • Like
Waarderingen: Paul-Klusser

Paul-Klusser

 • #8
@XanderH Je hebt gelijk, dan gebruik ik waarschijnlijk de verkeerde term en bedoelde ik 'lichtpunt'!

@Freakie thanks voor je bericht!! Snap nu dat het inderdaad gevaarlijk is en ga het anders doen!!
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
Als het lichtpunt bij jou inderdaad niet hetzelfde is als de centraaldoos, zul je dus nog moeten zoeken naar de centraaldoos.

Je was van plan om een nuldraad van de centraaldoos naar de schakelaar te trekken, maar in plaats daarvan kun je er dan natuurlijk ook voor kiezen om een fasedraad naar het lichtpunt te trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu