Na-isoleren houten buitenwand

TonD

  • #1
Ik zit met een vraag over het extra isoleren van een houten buitenwand. Ik zal eerst even de situatie schetsen.

Ons huis (bouwjaar 1976) heeft twee kamers die qua bouw doen denken aan een dakkapel: drie betonnen wanden en op het schuine dak een schuine verhoging die aan de voorkant is afgewerkt met schrootjes.

Op de ene kamer zit over bijna de hele voorkant een pui, dus daar is niet veel meer te veranderen. Gelukkig wel HR++ glas :)

Op de andere kamer zit boven en onder het grote raam de volgende afwerking van binnen naar buiten:

15mm spaanplaat
holle ruimte waarin +/- 4cm glaswol zit
18mm hardhouten schrootjes

Op termijn zullen de schrootjes vervangen gaan worden door een onderhoudsvrij kunststof systeem, de holle ruimte wordt dan ook beter geïsoleerd.

Voor nu vroeg ik mij af: aan de binnenkant kan ik relatief gemakkelijk pir platen van 30mm tegen het spaanplaat aanzetten en hiervoor weer een nieuwe afwerking (MDF, gipsplaat...).

Deze platen hebben een Rc waarde van 1,3. Waar ik mee worstel is de vraag of dit veel zin heeft?

Overigens staat direct voor de wand een radiator.

Vergeten te vermelden, het gaat om slechts 4m2. Het zou mij niet zozeer direct gaan om kostenbesparing, maar de kamer koelt erg snel af tijdens de nachtverlaging, gaat dus vooral om comfort.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Bernhard

  • #2
Het snel afkoelen in de nacht betekend niet dat er een hoog warmteverlies is. Als de ruimtetemp. gedurende de nacht hoog blijft heb je juist een hoger warmteverlies. Bij een hoger temperatuurverschil tussen binnen en buiten zal er ook een hoger warmteverlies zijn.
isolatie aan de buitenkant en een dampdichte folie aan de binnenkant. Je kan bij houtskeletbouw de voorbeelden bekijken. mvg bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu