Houten Zoldervloer isoleren - opvullen steenwol - folie

Schildpadjee

 • #1
Goedemorgen mannen,

Even een vraag, ik twijfelde over mijn zolderdak te isoleren. we gebruiken de zolder enkel als opslag, maar er gaat wel een hoop warmte verloren door de plafonds van de slaapkamers na de zolder, dit is vanuit de bouw pleisterwerk op gaas.

Nu zei iemand tegen me dat het veel efficiënter was om het dak zo te laten en dan gewoon de zoldervloer te isoleren.
Klinkt interessant en logisch omdat je de warme zijde dan van 3 verdiepingen naar 2 verdiepingen trekt.

Nu mijn vraag, mijn zoldervloer bestaat uit balken met daarop de afwerkplanken. nu is mijn idee dit open te halen, dan kom ik uiteraard de balken en kabels en leidingen tegen.
Nu heb ik nog steenwol, kan ik deze ruimtes gewoon opvullen of dien ik eerst een dampdichte folie aan te brengen? de ene zegt niet nodig omdat het interne isolatie is, de ander zegt dat ik een dampdichte folie moet aanbrengen omdat anders vocht uit ruimtes beneden kan condenseren in het isolatiemateriaal en de constructie.

Verder is mijn vraag als ik folie moet toepassen, breng ik dat dan aan tussen de balken en over de balken, en hoe maak ik dit vast(of leg ik het er los in) en sluit ik de balken dan niet juist op tussen de afwerkvloer en de plafonds in de slaapkamer.

Als ik folie moet toepassen welke is dan geschikt. volstaat gewoon afdekplastic al?

Hoor graag van jullie want wil het wel goed doen. Maakt het verder uit hoe dik ik het glaswol leg of is 1 laag al mooi meegenomen?

Alvast dank,
 

Charel

 • #2
Indien je de zolder nooit wenst in te richten als gebruiksruimte kan je inderdaad overwegen om niet de dakhelling maar wel de zoldervloer te isoleren. Het voornaamste probleem is hierbij meestal dat wanneer er een toegang moet blijven, je daar moeilijk de luchtdichte isolatieschil ononderbroken kunt maken.
Zelf zou ik er de voorkeur aan geven om te isoleren in de dakhelling en niet in de zoldervloer.
Maar goed: als je de zoldervloer wilt isoleren dan is uw plan in principe goed: de planken weghalen, isolatie tussen de balken aanbrengen, de planken terug plaatsen.
Je vraagt of één laag al goed genoeg is maar dat hangt van de dikte van die laag af. Nu je al die moeite doet zou ik zeker de gehele tussenruimte opvullen met isolatie en geen lege ruimte open laten. Vermits zulke balken zelden meer dan 22 cm hoog zijn is die ruimte zeker niet overdreven om geheel als isolatiedikte te gebruiken.
Geen folie draperen over de balken heen ! Daar doe je meer kwaad dan goed mee.
Gewoon geen folie gebruiken en er voor zorgen dat het boven de isolatie (de zoldervloer) meer dampopen is dan onder de isolatie (het gipsplafond).
 

Schildpadjee

 • #3
Dag Charel,

Bedankt voor je advies.
Je stelt zonder folie te gaan isoleren.
Ik vroeg me af, dan is het toch allemaal niet luchtdicht?
en hoe zorg ik ervoor dat het boven de isolatie (zolder) meer dampopen is?
En dan dus van onderaf gezien Stucwerk - Steenwol (koud op het stucwerk plafond) tussen de balken - vloerplaten underlayment.

Is dit dan de juiste opbouw? en zorgt dit later niet voor problemen en de isolatiewaarde is dan goed als ik er 20cm in doe?
 

Charel

 • #4
Een goed afgewerkt gipsplafond is voldoende luchtdicht.
Om het voldoende dampopen te houden bovenaan kan je best de platen niet leggen met tand en groef maar zonder meer tegen mekaar leggen. Ik zou daarenboven alle platen verzagen in stroken van bijvoorbeeld 30 cm zodat het geheel nog beter verspreid dampopen is.
Sowieso is het risico tot condensatie bij zulke tussenisolatie (tussen zolder en woonruimtes) veel minder aanwezig dan bij het isoleren tussen een verwarmde binnenruimte en de buitenruimte.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #5
Wat is het bouwjaar van het huis? Is er sindsdien iets veranderd aan de isolatie of opbouw van het dak? Hoe is het dak geisoleerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik vraag me af waarom je naar aanleiding van deze vraag geen opmerkingen plaatst.
Het lijkt nou net of je alleen maar met je eigenvraag bezig bent en niet de moeite neemt op het forum wat wijzer te worden. Sorry hoor maar dit wil ik altijd even kwijt.
 

Schildpadjee

 • #7
@ Edwinnn, huis is van 1946 en is nooit iets veranderd. dak is ongeisoleerd, enige wat er zit zijn pakken riet van 6cm dik. verder waait het op zolder bij harde wind haha.

@Wgb heb geprobeerd te zoeken eerst op het forum maar kwam niks tegen. interessant topic wat je aanhaalt.
mag ik hieruit concluderen dat stucwerk met latex - steenwol tussen de balken en afwerken met underlayment de goede methode is en geen folie toepassen dus?

Alvast dank en sorry voor het nieuwe topic aanmaken, ik kon hem echt niet vinden
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
Na isolatie van de vloer gaat het op zolder nog kouder worden dan nu. Zitten er leidingen? Zorg dat de zaak niet bevriest.
Een folie kan toch zinvol zijn, zeker als het waait op zolder.... Normaal gesproken begint isoleren bij kieren dichten.
Ik weet niet wat je verstaat onder "een laag", maar het mag rustig een flink pak glaswol worden.
Nog beter is het de buitenschil van de woning (dus het dak) te isoleren. Juist omdat je de zolder alleen voor opslag gebruikt is wat ruimteverlies onder het dak waarschijnlijk geen probleem. Maar die keus moet je zelf maken.
 
Laatst bewerkt:

Schildpadjee

 • #9
In de vloer liggen ook leidingen van stroom en gas en cv leidingen mogen deze gewoon met glas /steenwol volgebouwd worden?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Let op wat ik hierboven schreef; als het op de zolder in de winter beneden 0 kan worden (goed mogelijk in een huis uit 1946 zonder dakisolatie en straks afgesloten van het warme deel van het huis) zou ik er juist voor zorgen dat water en cv-leidingen goed geisoleerd zijn. Wat de elektra betreft is het misschien wel een goed moment een en ander te vernieuwen, als dat nooit gebeurd is..
Als je er ooit nog bij zou moeten kan het handig zijn foto's of een tekening te maken van waar leidingen en kabels liggen.
 
Laatst bewerkt:

Schildpadjee

 • #11
Dag Edwinn,

Alle leidingen zijn al vervangen geweest en op zolder vriest het nooit.
Mogen de leidingen gewoon ingestopt worden met glaswol?
 

Schildpadjee

 • #12
Zojuist ook de zoldervloer verwijderd, helemaal in de punt waar de vloer bij het dak komt kan ik tussen het stucwerk en de rietplaten naar beneden kijken, dit is dus de schuine wand van de slaapkamers.
je ziet dus aan buitenzijde rietplaten dan 10cm lucht en dan komt het stucwerk, kan ik die ruimte ook gewoon volduwen? het ziet er heel droog uit verder? of beter gewoon alleen stilstaande lucht houden?
 

Schildpadjee

 • #13

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #14
Heb er niet helemaal beeld bij, misschien een foto zodat iemand hier iets over kan zeggen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #15
Schildpadjee schreef:
en op zolder vriest het nooit.
Nu niet. Maar dat wordt anders als je de warmte van beneden tegen gaat houden met de isolatie.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu