Houten trap isoleren (warmte) aan koude kant

cfz

  • #1
Ik wil mijn houten trap isoleren maar twijfel of ik op de goede weg zit.

1) Houten trap in woning (40mm hout) grenst aan de onderzijde een inpandige niet-verwarmde berging. De trap vormt dus een scheiding tussen de berging en woning. Er is nu geen extra isolatie op de trap aangebracht.
2) Trap voelt erg koud aan in de winter en is dus onconformtable. Temperatuur berging ca 7C en woning 20C.
3) De wens is om de trap aan de onderzijde te isoleren (aan de kant van de berging dus). (zie tekening)

Isolatie komt dus aan de "koude" kant. Het idee zou zijn een harde isolatieplaat te verlijmen aan de trap. (zie tekening). Maar waar ik over twijfel is de vochthuishouding/dampopen vs dampdicht.

Mijn vragen:
- Trekt er vocht vanuit de woning door het hout (40mm) in de isolatie? en moet je daar maatregelen tegen nemen?
- Heeft het daarom de voorkeur om dampdichte isolatieplaat (bijv. 2-zijde alu plaat) gebruiken? Of juist dampopen plaat zodat vocht juist weg kan?

Ik kom er niet uit, dus elk advies is welkom.

trap.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Alu PIR/PUR met alu. zo strak mogelijk tegen de treden. De muur loopt ook door neem ik aan.
Vraag me af of het de kosten dekt. Hout isoleert iets. Tocht het tussen de treden dan zal je de investering eerder terug verdienen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
In principe is PIR met aluminium cachering prima, zonder folies of dergelijke. Ik zou het echter niet strak tegen de trap aan monteren; de treden kunnen namelijk een beetje doorzakken als je erop loopt. Er is dan een risico dat de bevestiging faalt, of dat het gaat piepen/kraken.

Je kunt je het bovendien een stuk makkelijker maken door er isolatie er schuin tegenaan te zetten, zoals onderstaand. Dan heb je minder snijwerk en naden. Eventueel eerst een aantal latten tegen de trap aan, waar je vervolgens de PIR op monteert.
1671031852418.png
 

cfz

  • #4
@Wgb
Eens, denk niet dat het de kosten denkt maar het is vooral voor comfort. Verschil tussen vloerverwarming en trap is groot. Trap is al reeds volledige luchtdicht. ik heb zowel de wandaansluiting en de traptreden luchtdicht getapet. scheelt idd enorm veel kou !
trap2.jpg
trap3.jpg


@Impie
Inderdaad jouw voorstel is een stuk eenvoudiger te bevestigen en heb ik ook overwogen. Maar ik was alleen bang dat je dan juist een ongeventileerd compartiment creert, waar vocht een probleem kan worden. Of denk je dat het in de praktijk geen probleem is?
 

cfz

  • #5
Ter verduidelijking. De trap ligt op een stalenconstructie (stalen trapbomen met treden dragers = grijs)
trap4.jpg
trap4.jpg


Dus vraag ik me af of het constructief goed is om de holle ruimte te creeren terwijl je staal koud blijft. Zou het koude staal achter isolatie evt. kunnen gaan condenseren?
 

cfz

  • #6
#verwijderd
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Vocht is in principe geen probleem, omdat de spouw aan de warme kant zit. Je kunt dan die tape overigens wel het beste weghalen.

De stalen constructie zal op deze manier wel een koudebrug vormen; eventueel zou je nog PIR op/om de trapbomen kunnen monteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu