Houten buitenwand isoleren

Foppe

  • #1
Hoi,

Ik ben bezig met de uitbreiding van mijn badkamer en verdubbel mijn badkamer qua vloeroppervlakte, door een loze ruimte achter de badkamer erbij te betrekken.

Deze ruimte is zegmaar een schuine punt. Achter heb ik geen muur, maar daar loopt het dak helemaal door tot de 1e verdiepingsvloer. Links heb ik de scheidingsmuur van mijn buren en rechts heb ik een driehoekige houten buitenwand. Dit is een houtskeletconstructie van 9 cm diep waar verticaal houten planken aan de buitenkant gemonteerd is. Dit alles is aan de binnenkant geïsoleerd met glaswol van 5cm of zo met aluminiumlaag. er zit dus nog een beetje ruimte achter het glaswol.

Het idee wat ik heb is om het beter te isoleren, normaal heb ik begrepen doe je het zo:
- op je houtskelet aan de buitenkant dampopen folie, daar de planken buiten tegenaan.
- in je houtskelet glaswol/steenwol aanbrengen.
- aan de binnenkant dampdichte folie
- gipsplaat monteren.

Op het houtskelet wil ik nog wat rachels plaatsen, zodat ik ook dikker kan isoleren.

maar wat doe ik nou met die dampopen folie. ik kan dit niet op de normale manier monteren, want ik moet van binnenuit werken. Moet ik de dampopen folie dan maar passend maken en in stukjes knippen aan de binnenkant vastnieten?

Is een kleine spouwruimte tussen de isolatie en buitenplanken nog steeds noodzakelijk?
 

Mjpwillems

  • #2
Geen damp opoen folie maar lucht er tussen laten tussen je isolatie en je dakbeschot ( je ligt je iso op je regelwerk ) en doe je die miofole erop ( damp dicht .


grtz wimpie
 

Foppe

  • #3
Dankje Wimpie,

We hebben het nog wel over de houten wand hè?
Volgens mij praat je nu over het dak, of bedoel je iets anders met dakbeschot.

gr,
Foppe
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Wimpie heeft het over je wand denk ik
 

Foppe

  • #5
Okee, dan beschrijft hij denk ik ongeveer dezelfde situatie zoals het nu ook zit, alleen in de oude situatie is geen folie gebruikt.

Om het nog even goed precies uit te leggen, ik heb een houten raamwerk, gemaakt van balken van ca 50mm x 90 mm, waartegen aan de buitenkant rabatdelen (verticaal) zijn geschroefd. De isolatie van ca 5cm dik zit in het raamwerk geklemd. tussen de iso en het rabat zit dus 3 a 4 cm ruimt. Tenslotte zit aan de binnenkant nu nog hardboard, maar dat ga ik verwijderen.

Wat ik nu ga doen is op het raamwerk een paar panlatten schroeven, zodat ik 20 mm win. Nu heb ik 110mm en kan isover platen van 8cm in het raamwerk klemmen, zodat tussen het rabat en de iso nog 3cm ruimte overblijft. Vervolgens dampdichte Miofol ertegenaan vastnieten en gipsplaat ertegenaan schroeven.


Ik kan onderaan als ik naar beneden langs de rabatdelen kijk licht van buiten zien. Dit laat ik open, want tochtgaten tegen condens zijn belangrijk aan de buitenkant (heb ik ergens anders gelezen). Misschien maak ik boven ook nog ergens een kleine opening, maar dat bekijk ik nog wel.

Als er condensvorming optreedt, kunnen de rabatdelen dan gaan rotten? Is het nodig om de rabatdelen aan de binnenkant in de grondverf te zetten?

Bedankt voor jullie hulp iig.

groeten,
Foppe
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Condens treedt op wanneer warme lucht op een kouder oppervlak terecht komt, dus van binnen naar buiten, een dampdichte laag aan de binnenkant aanbrengen is voldoende.
Wanneer er geen lekkage is kunt u een luchtspouw van ongeveer 2 cm aanhouden voor ventilatie tussen rabat en isolatie, dat is voldoende, meer mag altijd.

Ik weet niet hoe u uitkomt met de maten maar ik zou als het kan een vaste isolatieplaat met aluminiumfolie gebruiken, door de tocht tussen rabat en isolatie wordt de isolatiewaarde van gewone glas of steenwolplaten iets minder, voordeel is ook dat de warmte en de kou beter buiten de deur (wand) wordt gehouden door de weerkaatsing van de aluminiumfolie.
 

Foppe

  • #7
Bedoelt u dit soort isolatieplaten misschien ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoiets, er zijn overigens van verschillende merken dit soort platen, kijk even bij een bouwmaterialenhandel, daar kunnen ze ook adviseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu