Houten schuur isoleren (wanden en dak)

pvbee

  • #1
Ik zou graag mijn houten schuur willen isoleren voor geluid en thermisch. De afmetingen van de schuur zijn 3x2x2,2. Fundering van beton met daarop een houtskelet met aan de buitenkant douglas planken. Het platte dak bestaat uit een soort glasvezel polyester (denk ik) uit één stuk die vast gebout is aan de houtconstructie aan de binnenzijde. Aan de achterkant grenst een soortgelijke schuur van de buren. links tegen de schuur staat een overkapping.

De wand isolatie had ik als volgt bedacht(buiten naar binnen):douglasplanken (zit er al), damp-open folie tegen douglasplanken , 3-4cm lucht, steenwol isolatie, dampremmende of dampdichte folie en afwerken met OSB3. Daarbij ik ik aan de koude kant aan de buitenzijde boven en onder een klein roostertje per houten "raam" .

Aan de kant van de overkapping kan ik wat minder makkelijk ventilatieroosters plaatsen in het douglas, omdat hier hout voor zit van de overkapping.
Hoe kan ik hier toch ventileren? Of is dit minder kritisch?
Bij de wand die grens aan de buurman zit ik met een soortgelijke uitdaging.
Aan de kant van de buurman weet ik niet hoe ik daar kan ventileren?

Omdat ik niks aan het kunststof dak kan kan bevestigen wil ik balken plaatsen voor een plafond. Daarbij wil ik dit direct meenemen met de isolatie. Moet ik dezelfde structuur aanhouden als bij de wanden?
Vervolgens moet dit ook worden geventileerd, maar ik weet niet precies wat met het dak het meest praktisch is?

Bedankt!!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bouw je een wand met een goede ventilatie aan de achterzijde van de buitenwand heb je geen dampremmendelaag aan de warme kant nodig. Wel aan de onder-en bovenzijde van de wand een kier waar de lucht in-en uit kan.
Ga je de houtenschuur verwarmen?

Omdat je OSB 3 gebruikt dit materiaal is dampdichter dan de Douglas aan de buitenzijde wordt het wat dat betreft een stuk veiliger.
 

pvbee

  • #3
Bedankt voor je reactie. Als ik het goed begrijp heb ik dus geen dampremmendelaag aan de warme kant nodig over het algemeen? In het geval dat de koude kant goed geventileerd is? (dus luchtspleet boven/onderbij in het douglas).
Alleen jammer dat het ventileren aan de achterzijde en linkerzijde dus wat minder makkelijk gaat zoals ik dat omschreef

Ik ga de schuur niet verwarmen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wgb schreef:
Wel aan de onder-en bovenzijde van de wand een kier waar de lucht in-en uit kan.
Ik bedoel aan de onder-en bovenzijde van de douglas wand. Dus achterlangs de douglas.

Al deze werkzaamheden worden nutteloos als je hoopt dat het klimaat in je schuur daardoor verbeterd.
De binnen-en buiten temperatuur moeten het hele jaar door zo gelijk mogelijk blijven.
Daarmee voorkom je dat er op bepaalde zaken of spullen die in de schuur liggen zo nu en dan condens op komt te staan.
 

pvbee

  • #5
Wgb, Goed punt dus om een vochtig hok te voorkomen is het isoleren niet heel handig en alsnog goed ventileren om de temperatuur verschillen binnen de perken te houden?
Heb je misschien wel tips om het geluid te reduceren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Eigenlijk niet. Het beheersen van geluid is het moeilijkste wat er is. Dan kan het isoleren van warmte nog een puntje aan zuigen.
Het polyester dak zal wel de oorzaak zijn. Aan de binnenzijde verstevigen en aan de buitenzijde gewicht op leggen. Geef me bek maar een gooi.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu