Maximum temperatuur meterkast

SaskiaR

  • #1
Hi,

Ik heb een vraagje. Ik ben met mijn kids afgelopen zomer in onze nieuwbouw woning getrokken (huur). Alles is in orde, enkel maak ik mij een beetje zorgen over mijn meterkast.

De temperaturen zijn naar mijn mening erg hoog. Ik heb een paar meet momenten genomen en overdag kom ik gemiddeld op 44 graden en in de avond gemiddeld 52 graden. Dit is toch extreem warm?

In de afgelopen weken heb ik meerdere malen met de cooperatie gesproken, wie de eigenaar is van dit complex, maar die doen hier vrij weinig aan. Het antwoord dat ik krijg is dat het normaal is en ik mij geen zorgen hoef te maken. Lang leve de vrije sector!

Het internet verteld mij niet veel. En op websites zoals van VROM en TNO bieden mij veel, maar niets over temperaturen. En in mijn zoektocht op dit forum veel antwoorden, maar niet op mijn vraag.

Wie oh wie kan mij vertellen wat de norm is of waar ik het kan vinden? Ik zou een eind geholpen zijn en het zou mij zeker wat rust brengen.

Dank je wel!!!

Groetjes,

Saskia :D
 

StefanD

  • #2
Is de meterkast wel geventileerd? Volgens het bouwbesluit is dat namelijk vereist:
"In de deur monteert u zowel aan de bovenzijde op 200 mm van de bovenkant als aan de onderzijde op
200 mm van de onderkant een rooster met een vrije doorlaat van tenminste 200 cm2"


Als er goede ventilatie is, dan lijkt het mij onmogelijk dat het zo warm wordt.
 

Chathanky

  • #3
Spannende lectuur. :mrgreen:
Succes, aan de meterkast zijn ventilatienormen gesteld. Ook mag de koudwaterleidingtemperatuur niet boven de 25 graden uitkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe is het bij de buren.
*wgb*
 

DSR9500

  • #5
Wie betaalt die warmte-ontwikkeling.
en
Waar komt de warmte vandaan.

Lijkt me de enige 2 interessante vragen
 

Chathanky

  • #6
Ik gok de stadsverwarming of een centrale ketel van een appartementencomplex.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De meest belangrijke vraag vind ik of er legionella kan ontstaan, dat is gevaarlijker dan een beetje warmteverlies lijkt mij.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Je zou eventueel aanwezige verwarmingsbuizen/verdelers van buisisolatie kunnen voorzien.
 

SaskiaR

  • #9
Hi,


Wow! Mijn dank zover. Hierbij even wat feedback op de vragen.


@StefanD:

De meterkast is geventileerd. Ik heb aan de bovenzijde en onderzijde een ventilatierooster zitten. De maten komen overeen. Degene aan de onderzijde kan ik afsluiten, maar staat altijd open. Ja, onmogelijk, dat dacht ik ook. Maar deze warmte is echt een feit, jammergenoeg.

@ Chathanky:

Dank voor de links. Ik ben van plan om op eigen kosten een onafhankelijke firma te laten komen. Het bedrijf welke de cooperatie stuurt, is in mijn ogen niet echt objectief. Ik mag dan wel een alleenstaande moeder zijn, maar ben niet dom! :wink: De temperatuur is de temperatuur in de meterkast zelf, dus wellicht is dit ook de oorzaak dat 'koud water' de eerste 15/20 seconden niet zo koud is, eerder lauw. Wij hebben inderdaad stadsverwarming.

@ Wgb:

Ik heb nog geen buren op dezelfde etage. Het appartement t.o. mij staat namelijk nog leeg. Beide buren beneden mij hebben enkel last gehad van stank, dat is door herisolatie verholpen. Het temperatuurverschil was verwaarloosbaar. Verder is het nog allemaal vrij 'anomien' in het complex.

@ Dsr9500:

Wie het betaalt? Ehm, ja ik ben blond, maar ik begrijp even niet wat je bedoeld. Wat bedoel je exact? De stadsverwarming? De warmte komt enkel uit de meterkast. Ik heb twee bergruimtes, waarvan in de ruimte op de 1e etage de centrale afzuiging samenkomt en in de tweede een aantal andere buizen lopen. Maar daar komt niets van warmte, geurtjes etc. van af.

@ Jan:

Je slaat hier wel de spijker op z'n kop. Maar de warmte is op dit moment wel de enige waarneming en ik ben dus ook op zoek naar de gevolgen. Het gaat mij dus ook om de veiligheid van mijn kids en uiteraard mijzelf.

@ Sxnder:

Ik heb extra isolatie al onder de aandacht gebracht onder het bedrijf die hier nu meerdere malen is geweest, maar die zeggen dat dit niet nodig is. Verder heb ik echt het idee dat ik niet serieus genomen wordt, vandaar dat ik ook een onafhankelijk bedrijf wil laten komen.


Maar even een algemene vraag. Mag ik uit deze reacties vernemen dat de hoogte van de temperatuur abnormaal is?

Dank je wel!

Groetjes,

Saskia
 

Fiesiekus

  • #10
52 graden in de meterkast klopt beslist niet. Ik denk (maar wie ben ik) dat de warmtewisselaar voor het warme water en/of CV, en de bijbehorende buizen niet goed geïsoleerd zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Natuurlijk is dat abnormaal. Wie verwarmt er nou z'n meterkast tot 50 graden met kans op legionella in eventueel aanwezige waterleidingen, nog afgezien van het feit dat het natuurlijk complete energieverspilling is waarvan jij waarschijnlijk voor de kosten opdraait.
Verder kun je hier terecht voor tips als je eventueel zelf met isolatie in de weer zou willen gaan. Juridische zaken vallen buiten de scoop van dit forum.
 

Chathanky

  • #12
Wet-_en_regelgeving/VROM4.pdf

Als ik dit lees dan maak je meer kans bij je energiemaatschappij.
Let wel het zijn allen aanbevelingen dus in feite heb je in een bestaande woning geen "poot" om op te staan.
Bij regelmatig gebruik van water zijn de problemen niet zo groot.
Echter na een vakantie kan het een probleem worden.

De kans is dus dat je het zelf mag gaan oplossen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
In een huurwoning moet de verhuurder zorgen dat alles volgens de eisen is aangelegd, niets energie leverancier o.i.d.
Alles na de meter(s) is voor de verhuurder.
 

Chathanky

  • #14
Lees eerst de link eens even door. :?
 

Kaajee

  • #15
In die link (BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENINGEN MILIEUBEHEER) staat toch niets over wie het moet oplossen? En wie voor die kosten moet opdraaien?

Daar staat onder meer dat ook de energie bedrijven aangesproken zullen worden om dit probleem te onderkennen en evt. op te lossen. Naast (en zeker niet alleen maar) andere 'oplossingen' overigens

In een huur situatie is dit toch echt de verantwoordelijkheid voor de VERhuurder. Dus als huurder mag je de verhuurder hier op aanspreken, hoe de verhuurder dit uiteindelijk op lost en wie hij daar weer voor gaat aanspreken/inschakelen moet is zelf weten. Als het probleem maar opgelost wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Heb ik al gedaan.
Een huurder hoeft dat niet op te lossen, dat is een zaak voor de eigenaar, zou ook al te gek zijn als een huurder dat op zou moeten lossen.
 

Chathanky

  • #17
De verhuurder is de eigenaar.
Die wordt in de brief ook omschreven.
Het gebrek aan voldoende ventilatie in de meterkast is op te lossen door
ventilatieopeningen aan te brengen in de deur van de kast. Dit zal ik onder
de aandacht brengen van de woningeigenaren. Daarvoor wordt een
voorlichtingsblad gemaakt met aanbevelingen over de ventilatie van
meterkasten.
Als ik jou aanbeveel om de auto ergens anders te parkeren ben je dat toch ook niet verplicht.
"Ik kan je deze mooie lamp aanbevelen." Ben je dan verplicht om het te kopen?
 

Kaajee

  • #18
Dit wordt toch zo een zinloze "welles-nietes" discussie?

Feit is dat de meterkast in casu veel te warm is/wordt en dat het een huurwoning betreft. Huurder maakt zich terecht zorgen over deze situatie (legionella oa.) en verhuurder dient dit op te lossen.
 

Chathanky

  • #19
Als je kunt aangeven (in een document) dat de eigenaar verplicht is dat op te lossen geef ik je direct gelijk.
Geen welles nietes, het staat er simpelweg niet in.
 

Chathanky

  • #20
Ik heb een vraagje. Ik ben met mijn kids afgelopen zomer in onze nieuwbouw woning getrokken (huur). Alles is in orde, enkel maak ik mij een beetje zorgen over mijn meterkast.
Het is dus een recente woning.
Er is zeker wel een zorgplicht van de eigenaar maar dit is niet in de aangegeven link`s te vinden.

Als de eigenaar niets wil doen klop dan aan bij je waterleidingmaatschapij.
Deze is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water. Als je aangeeft dat het water te warm is plus dat de meterkast zo warm is zouden er bellen moeten rinkelen.
Deze hebben geen belangen over de kosten die er uit voort vloeien en zullen zeker maatregelen nemen omdat dit een van hun taken is.
Bij grote utiliteitsgebouwen is het een verplichting om een beleid te hebben om legionella te voorkomen. Hoe het zit bij de woningbouw en met namen appartementcomplexen weet ik ook niet.
Je zal zo te zien niet de enige zijn met het probleem. Dit is ook wel een punt om aan te geven.

Neem morgen even contact op met je waterleidingmaatschapij.
Je kunt ook de waterleidingwet napluizen maar dat is nogal een klus.

Laat het iig even weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu