Knelfitting mogelijk bij leiding met verf?

Vraagsteller

 • #1
Ik vraag me af of het uit maakt dat er wat verf op een waterleiding zit en of ik gewoon een knelverbinding kan maken. Het is nl zo dat die leiding niet beschadigd mag zijn, dan kun je lekkage krijgen (ook bij krasjes?) dus lijkt het me dat de verf beter kan blijven zitten?? hoe denken de professionals hierover? knelt het gewoon goed dicht (12mm)??
Ook is de buis geverfd waar een overschuifmof 110mm overheen moet, kan dit kwaad? hoe krijg je die opgedroogde verf er zonder schade af (mocht dat noodzakelijk zijn)?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als de 110mm buis met gewoon verf iskan je gewoon met rubber manchet over heen schuiven.

  Is het latex ver beter even schoon schuren.

  Bij waterleiding buis 12mm is het beter de verf er af te halen, het tonnetje past er slecht om.
  En als je gaat knellen knapt het verf en heb je een lekkende knel koppeling.

  met een koperbuis ging ik altijd met waterpomptang er op zetten en tegen de klok in draaien zodat het verf knapte
  dan vervolgens met schuurlinnen de koper buis schoon schuren.
   

  Vraagsteller

  • #3
  Bedankt Henk, trouwe hulp!
  het duoblok wordt eerdaags bezorgd en ik heb de meeste spullen al in huis.
  Ik heb begrepen dat zo'n waterleidingsbuis/je niet beschadigd / bekrast mag raken vanwege lekken langs de knelring, maar hoe moet ik die verf er dan afhalen? kan niet krabben. Met schuurpapier? Hoe doe jij dat Henk?

  Heb vandaag nog een mooie hoekstopkraan , duits fabrikaat, gehaald, die komt direct op de waterleiding, met knel en dan met een flexibele slang van de kraan naar het reservoir, 3/8 x3/8 , die zijn er al vanaf 15 cm.
  Denk ook dat ik de waterleiding maar niet tevéél moet inkorten, want mocht hij lekken op een kras, dan heb ik nog wat speling , snap je.
   

  Vraagsteller

  • #4
  O, sorry, ik zie dat je al geschreven hebt, hoe je zelf de verf verwijderde met waterpomptang en schuurlinnen,
  Ga ik doen!

  en bedankt voor het snelle antwoord.
  Het kan best zijn dat ik volgende week weer met nieuwe vragen kom, want dat toilet komt in dozen verpakt en moet in elkaar gezet worden, ook de vlotter of iets dergelijks, maar er zal wel een gebruiksaanwijzing bij zitten, hoop ik. Anders ben ik hier weer van de partij.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Is goed

  mocht er problemen zijn maak maar even een foto zegt me soms wat meer

  Succes
   

  Vraagsteller

  • #6
  Beste Henk,
  heb nu het reservoir gemonteerd op de pot en dat is nog een voorzichtig klusje, want bij té strak draaien, breekt het keramiek. Ik ben gestopt met aandraaien toen ik het eerste geknars van keramiek begon te horen, want de buitenste randen van het reservoir en de pot raken elkaar het eerst. Maar tóch zit er nog speling in het res. naar achteren toe, kun je het nog wat kantelen, terwijl het keramiek dus reeds op elkaar zit. Maar goed ik draai maar niet verder aan, hij komt toch tegen de wand. Ook dat is anders dan ik verwacht had. Het reservoir loopt wat rond, taps toe , dus geen vlakke achterkant die mooi tegen de wand past, zoals op de tekening van Laufen wél getoond wordt??? Ik snap alleen de vlotter niet zo goed, dat is een buis met schroefdraad van geberit, die je omhoog en omlaag kan doen en vastzetten. Ik denk dat die het best af te stellen is, na de wateraansluiting. Kijken hoe vol de bak loopt en dan een paar cm erboven.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Plaats even wat foto`s zeggen soms meer want ik weet niet welke type je zoal hebt genomen

  tussen pot en reservoir komt een rubber afdichting meestal en je draait om de beurt wat vast en vast is vast.
   

  Vraagsteller

  • #8
  Dat klopt Henk, er gaan lange koperen bouten met een grote zwarte rubber ring en een grote koperen ring door de gaten van het reservoir, dan zet je ze vast met moeren onder het reservoir, maar met zo'n dikke rubberen ring kun je lang aandraaien. Heb ik niet gedaan. Maar toch wil ik voordat ik de pot definitief plaats, wel weten of het waterdicht is geworden. Hoe doe jij dat? gewoon een laagje water in het reservoir gooien en kijken of het lekt, langs de ringen?
  ik zal later nog een fotootje plaatsen van het binnenwerk met vlotter.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  maar met zo'n dikke rubberen ring kun je lang aandraaien. Heb ik niet gedaan
  heb je dit onderdeel niet gebruikt dan

  om te testen kan je een emmer water in doen
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Die rubberen ringen, zul je toch echt moeten gebruiken, anders gaat het lekken.
  Die zitten er trouwens niet voor jan met de korte achternaam bij.
   

  Vraagsteller

  • #11
  Ja natúúrlijk heb ik die rubber ringen gebruikt! nee, ik bedoelde met 'heb ik niet gedaan' , ik heb de moeren onder het reservoir niet net zo lang aangedraaid tot de rubber ringen geen enkele weerstand meer bieden, dus ik heb de rubber ringen niet helemaal platgedraaid. Want dan komt er een te grote druk op het keramiek aan de onderkant bij de moeren en zou kunnen knappen, lijkt mij , als leek. Hier mis ik de ervaring van het plaatsen van vele potten als jullie. Maar ik ben een behoedzaam iemand die niet snel en roekeloos zomaar alles in 1 dag wil doen, stap voor stap , vind ik veel prettiger en leuker. Het gaat om de voldoening van het volbrengen van de klus. Wat zullen jullie gelukkig zijn!
  Heb gisteravond de hoekstopkraan gemonteerd, heerlijk klusje, met knelfitting, in 1 keer goed, geen lekkage.
   

  Vraagsteller

  • #12
  Ps bedankt voor de tips weer, ga aan de slag met een emmer water . Je zult maar de hele santemekraam vastgezet hebben en gekit en het reservoir blijkt te lekken! kun je alles weer loshalen, want ander kun je er niet bij......
  dit soort tips, van testen op lekkage, staan helaas nooit in die online bouwmarkthandleidingen/instructies voor het plaatsen van een toilet. Raar.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Je moet maar zo denken hebben wij wat te doen als oud monteurs blijf je toch met het vak bezig.
  En je helpt andere mensen.

  Succes
   

  Vraagsteller

  • #14
  Dank je Henk.
  bijgaande foto's van de geberit tekening.
  alles duidelijk maar tekening 6 kun je zeker pas uitvoeren nadat er water ingelopen is?


  waar dient die op de tekening rode buis eigenlijk voor Henk? want de vlotter zit toch rechts? is het een overloop of zo?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Was even wezen kijken bij geberit  het is een verstelbare overloop pijpje die je kan verstellen tot max 2.5 cm zoals word aangegeven tekening wat je er bij had gekregen.
   

  Vraagsteller

  • #16
  Hartelijk dank Henk! voor de moeite. Dus inderdaad een overloop.
  Heb gister de pot even op de afvoer en leiding aangesloten om te testen op lekkage, maar alles werkt perfect, spoelt goed weg, lekt niet.
  Maar ik heb de pech dat de tegelvloer niet mooi vlak is getegeld (prutsers geweest) dus de pot wiebelt wat. Ik heb wat rubber plaktochtband eronder gedaan en het is wat beter nu. Maar......, ik dacht gister, even 4 gaten boren en klaas is kees. Dat viel tegen. Heb eerst goed gecheckt met leidingzoeker op metaal en hij piept dan weer wel en dan weer niet??
  Volgens de bouwtekening , loopt daar geen leiding, wél ong 20cm verderop. Hoop maar dat ze die leidingen een beetje volgens bestek hebben gedaan.... Ben met een 500wat boormachine aan de gang geweest, met een betonboor, maar kom amper door de tegel heen? Ben wél eenvoudig door het glazuur gekomen, maar het schiet niet op, het lijkt kogelhard materiaal te zijn? zijn die zó hard? Peter adviseerde eerder een diamantboor te nemen, ik denk die maar te kopen. Zou de betonboor stomp kunnen zijn? hoort er geen scherp randje op de kop te zitten? ik vind ze altijd zo stomp?
  De klus ligt dus stil, totdat ik een goede boor en ik denk zwaardere boormachine heb geleend. Ook het glijden van de manchet over de afvoer met groene zeep viel tegen, nog steeds stroef.
   

  Vraagsteller

  • #17
  Ps weet jij of zo'n leidingzoeker ook reageert op miniscule kleine metaaldeeltjes van bv het boortje zelf? dat tijdens het boren in het boorgat achterblijft? dat zou het gepiep kunnen verklaren dan.
  Tijdens het boren werd het roodgloeiend onder de boor, dat kan toch niet de bedoeling zijn?
   

  Tiho

  • #18
  Zo,n boor kun je af en toe in een bakje water steken om te koelen. Als.het roodgloeiend was, kun je hem wel afschrijven. Hij is verbrand dan.

  Kijk eens in het gat met een lamp, goed mogelijk dat je in betonijzer zit te boren.
   

  Vraagsteller

  • #19
  Ja, dat heb ik inderdaad al gedaan gister, met een zaklamp gekeken, eerst goed uitgezogen, en met een schroevendraaier gekrabt. Het is grijzig en vlak tegen de tegel aan, daar loopt toch sowieso geen metaal? dat zit toch altijd wat dieper in het beton, een waterleiding bijvoorbeeld?
  Het gaat mij erom dat ik makkelijk kan boren en dat er geen leiding onderloopt. Heb het idee dat zo'n leidingzoeker zo gevoeling is dat hij metaaldeeltjes van de boor ook begint te piepen..?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Kan je even een foto maken van dat gebied waar de pot komt te staan en aan geeft welke gat je niet dieper kunt boren.
  Want het is wel vreemd dat het harde gedeelte precies onder de tegel zit.
  Normaal zit hier de smeerlaag van 4cm en dan beton.

  ook gaf je aan dat daar de tegels niet goed lopen.

  Heb je vloer verwarming, of is die vloer er later ingekomen
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu