Beluchterkraan direct op koperleiding met knelfitting?

ZZ-top

 • #1
Mijn vaatwasser is nu (met een dunne harde plastic slang) direct aangesloten op de waterleiding, met enkele verloopstukken (dus zonder kraan). Omdat de slang van de "nieuwe" vaatwasser een waterslot heeft en een dikke slang past dit niet direct op de waterleiding zoals het nu zit (afvoer van de gootsteen zitten in de weg). Ik had bedacht dat ik misschien een beluchterskraan kon monteren (heb ik nog liggen) (dat voorkomt tevens dat ik altijd het water moet afsluiten als ik de vaatwasser wil repareren). In de kraan(aanvoer) zit wel een taps binnenrandje, dus dat zou mogelijk geschikt zijn voor een knelfitting. Weet iemand of een knelfitting gebruikt kan worden op een beluchterskraan.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dan zul je een muurplaat met knelfitting aansluiting moeten gebruiken.

  Maar daarvoor moet je wel een aftakking op de bestaande leiding maken. Dat kan eventueel mbv. een T-stuk met knelkoppeling.

  Of je zou een prikkraan moeten gebruiken. Probleem is dat ik daarvan geen beluchte exemplaren kon vinden. Die heb je wel nodig, zeker voor een machine met aquastop. Bovendien vind ik zo'n prikkraan altijd een beetje een gammele verbinding: die aquastop met slang trekt toch best wel aan de leiding.

  Plaats eventueel even een foto van de situatie. :wink:
   

  ZZ-top

  • #3
  Tja het is een beetje houtje-touwtje onder het aanrecht: weinig ruimte en de muur voor bevestiging zit een stukje naar achter (dus lastig). De beige dop met wittige dunne slang is dus de huidige wateraansluiting.
  En de waterleiding is dus een dun pijpje dat haaks op de muur staat (3e foto), terwijl de meeste muurplaten er vanuit gaan dat de leiding van onder komt.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Het meest eenvoudig lijkt mij de afsluitdop aan de onderkant van het T-stuk te vervangen door een 'puntstuk' (met knelaansluiting) en dan daarop buisje 15 of 12 mm te maken naar een knel muurplaat.

  Lastig zal zijn om dat goed waterdicht te krijgen want je hebt maar weinig draad in het schroefgedeelte van het T-stuk. En je moet natuurlijk wel exact het juiste puntstuk hebben. Die aftakking is daar ook niet echt voor bedoeld denk ik.

  Wacht daarom ook even op de mening van de vakmensen hier: ik ben zelf maar een amateur op sanitair en waterleiding gebied. Misschien hebben ze nog andere / betere suggesties.

  Google alvast zelf even met 'puntstuk knel'. :wink:

  Edit: nu ik je tekst nog eens goed lees, komt het water niet vanaf die witte plastic buis maar gaat die juist naar de vaatwasser toe.

  Waar komt dan de waterleiding zelf vandaan? Van achter die koppeling?
  Maak eens een foto vanaf de zijkant.

  Misschien kun je in dat geval gewoon het hele T-stuk vervangen door een knel-T-stuk waarvan de onderkant naar de muurplaat gaat.
   

  ZZ-top

  • #5
  Het water komt "uit de muur" en stroomt dan enerzijds via de beige dop en dunne wittige leiding naar de vaatwaassser. Tegelijk stroomt het water via de koperen buis (bocht naar onder, en dan natuurlijk weer naar boven, op gegeven moment aangesloten op flexibele slang) naar de koud water kraan van het aanrecht.
   

  ZZ-top

  • #6
  Ondertussen had ik een extra foto bijgevoegd, die maakt een en ander misschien duidelijker.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Haal dat t-stuk aan de rechterkant eruit en zet daar een knel t-stuk 15 mm x 1/2" x 15 mm voor terug, in dit t-stuk de kraan draaien.
  De leiding waar nu het slangetje op aangesloten zit afdoppen.

  N.B. op knelfittingen en wartels geen tape gebruiken.
   

  ZZ-top

  • #8
  @Jan: je bedoelt neem ik aan het T-stuk dat in de bocht naar beneden zit. Dan moet ik dat gelaste stuk wel doorzagen, en dat vind ik wel eng. Ik zat zelf nog te denken aan een bocht naar rechts (van het pijpje waar de slang nu ook zit), en vervolgens een muurplaat (eventueel een blokje hout om de afstand tot de muur te overbruggen. Dan hoef ik geen koperleiding af te zagen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9


  gewoon net wat je zelf al zei zonder zaagwerk de wartel en die andere stuk verwijderen dan een knie plaatsen op bestaande wartel.

  Plaats een stuk hout op de muur en daar de muurplaat op en tussen knie en muurplaat een stukje buis.

  nu kan je de kraan plaatsen met behulp van tape.
  ---------------------

  Of je haalt het weg en plaatst een knel schroefbus 15 x1/2" waar je de kraan in draaid

   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Als je ruimte te kort hebt, kun je er ook een haakse kogelstopkraan tussen zetten.
  Zoals deze:


  Die is 15 mm knel.
  Die kun je dan rechtstreeks op de knelkoppeling in de muur zetten.
  De andere kneldop vervang je dan door een verloop van 1/2" naar 3/4, met wat tape er tussen.
  Want volgens mij is de maat van de wasmachine aansluiting ook altijd 3/4, en geen 1/2"


  Je kunt dan met een schroevendraaier de stopkraan dicht zetten.
  Want zo vaak zul je hopelijk het water niet af hoeven te sluiten, om de machine te repareren.
  Tenminste onze vaatwasser draait al meer als 25 jaar, zonder problemen. :wink:
   

  ZZ-top

  • #11
  Bedankt voor alle tips. Ik leg het werk even stil, want ben erg verkouden, en met koppijn onder het aanrecht liggen is geen pretje. Gelukkig kunnen we nog met de hand afwassen, :).
   

  ZZ-top

  • #12
  Een 15-1/2 verloopstuk (direct op waterleidingpijpje) waar ik de kraan direct in kan draaien is wel makkelijk, maar ik ben bang dat er dan teveel gewicht aan de waterleiding hangt, namelijk van kraan en slang met waterslot. Tzt zal ik eens kijken wat ik ervan kan maken (NB: een kraan heb ik nog liggen, vandaar mijn idee met de kraan).
   

  ZZ-top

  • #13
  Misschien dat een knie 15knelx3/4bu ook kan, en dan direct de slang erop (zonder kraan). Ik zal eens bij de doe-het-zelf vragen of er dan teveel kracht op komt te staan. Eventueel een andere knie (15x15?) lijkt ook te kunnen, want ik lijkt al een sort verloopstuk 15x3/4bu ertussen te hebben zitten. Ik zal eens kijken welke knieën ik nog heb liggen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Dat gewicht is te verwaarlozen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu