Kloppende flexibele leiding/radiator

Bozz@B

 • #1
Beste klussers

Ik heb het volgende probleem. Een kloppende/tikkende/klappende radiator/flexibele leiding. Wie heeft hier ervaring mee en kan mij wellicht een goede tip geven?

Probleemomschrijving:
Ik ben circa 12 maanden bezig met dit vervelende probleem en krijg het maar niet stil. Er komen met opwarmen flinke klappen uit het gebied van de leiding tot in de radiatorplaat. We hebben overigens een open/dicht radiatorkraan.

Wat ik reeds gedaan heb:
CV installateur ingeschakeld. Deze zijn denk ik al een keer of 7 langs geweest.
Eerste keer kunststof stukjes in de radiatorbeugel laten zetten. Dit heeft helaas niet geholpen. vervolgens heb ik de radiator een tijdje van de wand gehad en ondersteund met stenen. Dit leek te helpen, echter kwam het geluid weer terug.
Vervolgens vaak tegen de leidingen geduwd om ze in een bepaalde positie te krijgen, echter zonder resultaat. Uiteindelijk een nieuwe radiator op laten hangen gezien het echt op ijzerklappen leek en de leidingen zijn van kunststof dus de radiator bleef over met onderblok. Dit vervangen en het leek te zijn opgelost. Helaas al in de avond was het geluid alweer terug. De radiator hang niet haaks boven de voet en derhalve zou dat de oorzaak kunnen zijn. Daarna is het onderblok licht gedraaid zodat de leiding niet meer tegen de kunststof mantel aan tikte. Wederom stil en in de avond begon het weer.
Nu met rubbers aan de slag geweest en dit lijkt te helpen, alleen 's avonds zo goed als stil en de volgende dag weer de klappen, wel minder hard dan zonder rubbers. Zie afbeelding voor de rubbers.


Zo hangt de radiator boven de voet


Iemand nog ideeën? De leidingen zijn in een kunststofvoet in het beton gegoten, dus een klem losser/vaster draaien is geen optie. Bijkomend punt is dat het huis uit 2007 komt en dit geluid pas in oktober/november 2018 is ontstaan.
 

JeffreyD94

 • #2
Is ergens in de zomer van 2018 een thermostaatkraan geplaatst met open/dicht knop? Maak eens een foto van de open/dicht knop/kraan.

(Misschien verkeerd gelezen) Er waren ook nieuwe Kunststof leidingen in de vloer getrokken? Misschien aanvoer/retour bij de verdeler verkeerd om? Dat icm thermostaatkraan kan voor lawaai zorgen.
 

Bozz@B

 • #3
Beste JeffreyD94

Dank voor jouw reactie.

Nee wij hebben niet in de zomer van 2018 een thermostaatkraan laten plaatsen.
Bijgevoegd een foto van de open/dicht kraan.


De leidingen zijn ook al jaren hetzelfde. Deze zijn in 2007 getrokken tijdens het bouwen van de woning. Het gekke is wel dat we dit probleem structureel bij één radiator hebben/bij één set leidingen. In de verdeler zie je de leidingen ook bewegen als er een klap/bonk komt. Dit heb ik vandaag waargenomen.
Zie een afbeelding van de verdeler.


Het is het meest rechter set op de afbeelding. De warme en koude slang liggen ook tegen elkaar aan en je ziet ook dat deze bewegen bij een klap/bonk.

Tot slot nog een foto van de zijkant van de aansluiting. De nieuwe plaat zit strakker op de muur en daarom staat het onderblok en de leidingen in een 'scheve' positie. Bij de oude radiator was dit precies andersom en stand de schuinte naar de andere kant.


Ik heb nog naar de leidingen gekeken en als je de afbeeldingen erbij pakt is rechts warm en links koud cf de stroomrichting.
 

Klipper23

 • #4
Wordt de leiding onder de kraan het eerst warm of eerst de onderzijde radiator?
 

Marcn88

 • #5
Rare vraag maar lijkt het of de leidingen ook strakker komen te staan bij het "klappen" ik heb ooit zelfs is een keer zoiets gezien bij een klant en daar stonden de leidingen gigantisch onder spanning door krimpen en uitzetten.
Dit was zelfs zo erg dat ze uit de koppelingen werden getrokken bij de verdelers, het knallen kwam daar ook voor en had te maken met de mantelbuis waar de leidingen doorheen lopen
 

JeffreyD94

 • #6
Toen hun bezig waren met vervangen van de radiator schoot de slangen ook enorm ver terug de vloer/mantelbuis in?
 

Bozz@B

 • #7
Dank voor de reacties.

De leidingen staan niet onder druk. Ze hebben zelfs nog wat speling bij de verdeler daar waar de andere leidingen strakker staan.

Wat betreft het warm worden. De rechter buis met de pijl omhoog wordt eerst warm. De radiator wordt van boven naar beneden warm. Dus vermoedelijk zit het daar niet in.
 

Bozz@B

 • #8
De leidingen staan bij de verdeler toch wel onder druk. Nu de mantel grotendeels verwijderd, maar het tikken blijft. Soms lijkt het helemaal weg te zijn, maar een kwartier later tikt hij weer.
Misschien staat de leiding toch te veel onder spanning.
 

Bozz@B

 • #9
Nog een afbeelding
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Het klink alsof de stroming ineens blokt, dat komt normaal door bv een verkeerde stroming door een thermostatisch ventiel.

Nu zijn er ook Retour kranen en als je deze in de aanvoer zet dan krijg je hetzelfde effect.

staat er een pijl op de radiatorkraan?
 

Bozz@B

 • #11
Dank voor de reactie.

Ja er staat een pijl op de kraan. Deze wijst naar boven in de stroomrichting.

Heb nu weer een stuk rubberachtig schuim om de leiding gedaan bij de verdeler en het lijkt stiller. Hoewel dat is altijd een beetje de eerste keer. Het lijkt met de stand van de leidingen te maken te hebben, maar krijg hem niet geheel stil helaas. Iedere keer toch nog wat geluid met opwarmen. In al onze andere kamers geen probleem. Het enige wat ik zie is dat de leiding een soort onnatuurlijke bocht moet maken vanuit de verdeler omdat ze de huls van de retourleiding te ver weg hebben gezet als je het mij vraagt. Zie ook de vorige afbeeldingen van de verdeler. Het zijn ook de enige twee leidingen die bewegen als de druk erop komt. Na al deze aanpassingen wel andere tikjes kwijt, nu alleen de start tikken nog. Wel al enorm gereduceerd, alleen nog niet geheel weg.
 

Bozz@B

 • #12
Beste klussers,

Probleem is nog steeds niet weg.
Is er iemand die nog een tip heeft?

Alvast dank!
 

Mischiendit

 • #13
Giet eens wat afwasmiddel tussen je slang en je voetje,bij je radiator
 

Bozz@B

 • #14
Dank voor de reactie.

Afwasmiddel geprobeerd, maar geen effect. Het is overigens ook de enige leiding die vanuit de verdeler al een tik geeft iedere keer als deze opwarmt. Als je de leiding bij de verdeler vastpakt, dan voel je de tikken/kloppen.
 

Bozz@B

 • #15
Nieuwe update
Gisteren (20 december) is de CV man weer geweest. Nu hebben we de verdeler los gehangen zodat de slangen niet meer onder druk staan. Dit leek wederom te helpen, echter na een paar uur is het weer terug.
Het lijkt wel of er iets in de slang zit of iets dergelijks.

Iemand nog een idee? Word er gek van en krijg het maar niet weg.

Alvast dank!
 

Klipper23

 • #16
Nieuwe slangen laten trekken voor deze radiator.

Echter, is het geluid er ook als er meerdere radiatoren open staan, of alleen wanneer er alleen vraag vanuit deze radiator is?
Als je de kraan wat meer dicht zet, stopt het geluid dan, of juist verder open zet als je deze maar iets open zet?
 

Bozz@B

 • #17
Het geluid ontstaat enkel wanneer ik de radiator open zet in één van de kamers. Altijd dezelfde. Ik heb geprobeerd om alle radiatoren open te zetten en alles dicht en enkel deze, maar geen effect.

Nieuwe leiding overweeg ik momenteel wel, alleen overzie ik niet hoe ik dit zou moeten doen. Ze liggen namelijk in een betonnenvloer. Wel zitten er van die mantels omheen waar de leiding doorgaat. Ik heb alleen geen idee of dit hetzelfde werkt als een kabel trekken door een pvc buis welke door het hele huis zitten. Dan zou het een optie zijn.

Verder zit ik te denken om de leiding opnieuw op de verdeler aan te sluiten om uit te sluiten dat het daar in zit.

Iemand nog andere suggesties? Of is er iemand gespecialiseerd in dit soort zaken?
Alvast dank weer.
 

Klipper23

 • #18
Nieuwe leidingen trekken moet geen probleem zijn.
De een koppelt de nieuwe slang aan de oude, maar er zijn er ook genoeg die eerst de oude slang eruit trekken en vervolgens de nieuwe slang erin trekken.
Bij tweede methode is het wel raadzaam om slang goed af te schuinen zodat deze mekkelijk doorschuift.
 

Bozz@B

 • #19
Beste Klipper23,

Denk jij dat het de leidingen zijn die dit geluid/tikken produceren?
En weet jij of een flexibele leiding ook zijn flexibiliteit kan verliezen als deze circa 12 jaar onder enorme druk staan?
En last but not least, heb je dit probleem wel eens eerder gehoord?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #20
Ik gok erop dat het onderblok op de eerste foto de oorzaak is, het ding staat behoorlijk scheef en daarmee al gauw onder spanning.
Als de radiator dicht zit, en afgekoeld, knalt de leiding dan ook nog, dan zit het waarschijnlijk niet in de radiator.
Het komt niet van de slangen, kunststof slangen doen dit niet.
Enorme druk is er niet in een c.v. systeem, dat zal hooguit rond de 2,5 bar zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu