Kleine keuken renovatie - verslag

Blof-fan

 • #1
Zo, na een topic gewijd aan de badkamer, nu ook een speciaal voor de renovatie van onze keuken! :mrgreen:

Ook deze duurt weer even voordat ik er daadwerkelijk aan begin (laatste 2 weken van Februari), maar ook hier wil ik het hele project van begin tot eind documenteren ter lering en vermaak van de forumbezoekers.
Daar hoort dan ook het hele voor traject bij vind ik en daar ben ik alweer druk mee bezig.

In eerste instantie was het nog helemaal niet de bedoeling om de keuken nu al aan te pakken. Maar na gesprekken met de bank bleek het financieel interessanter om de keuken nu ook al mee te pakken in de financiering. De huidige keuken is nu zo'n 13 tot 14 jaar oud en was binnen enkele jaren toch ook een keer aan de beurt geweest.

Die huidige keuken zat al in de woning toen we 'm kochten en was enkele jaren daarvoor door de vorige bewoners laten plaatsen. Hij past goed in het huis, is van de meeste gemakken voorzien en was zeker toen nog gewoon strak en netjes.
Hoewel het zeker geen keuken was zoals wij 'm uitgezocht zouden hebben, mankeerde er niets aan en konden we er ook prima mee leven.

Maar goed, nu moesten we ons toch eens gaan oriënteren op een nieuwe keuken....
Dat was dan ook meteen de eerste keer dat we ooit voor een nieuwe keuken konden gaan kijken en deze helemaal konden laten samenstellen zoals wij dat zelf helemaal wilden!

Zowel mijn vrouw als ik zijn geen culinaire wonderen. Eten maken is gewoon iets wat elke dag moet gebeuren, maar niet iets waar nu direct onze passie ligt ofzo.
Dus er hoeft van ons geen bijzondere of speciale apparatuur in, maar gemak dient de mens. Zeker als koken al geen hobby van je is, wil je het jezelf toch zo makkelijk als mogelijk maken. Dus moesten we eens gaan nadenken over wat we precies wilden....

De huidige keuken was al voorzien van een combioven, een inbouw vaatwasser en inbouwkoelkast. De nodige opbergmogelijkheid (waarvan we de apotheekkast helemaal geweldig vinden!), een hardstenen aanrechtblad met 1,5 gootsteen en koken gaat nog gewoon op een 4-pits gas kookplaat.

Voor de duidelijkheid even een paar foto's van de huidige situatie zodat we weten waar we over praten:

DSC_3193.JPG


DSC_3194.JPG


DSC_3195.JPG


DSC_3197.JPG


DSC_3196.JPG


Op zich is de keuken nog wel netjes, maar er beginnen zich toch ook de eerste gebreken de kop op te steken helaas.
Als je goed kijkt op de foto's kun je zien dat de laminaat of folie laag of wat voor spul het dan ook mag zijn van de deur van de koelkast los komt. Geen ramp, maar erg fraai ziet het er ook niet uit.
Ook zijn de keukenkastjes boven het aanrecht gewoon van gelamineerd spaanplaat ofzo gemaakt. De hoek van het kleinste kastje hangt redelijk dicht naast de afzuigkap en bij het koken komt er toch ook aardig wat waterdamp langs dat kastje, waardoor het hout op is gaan zwellen. Wederom geen ramp, maar ook weer niet heel fraai.
De afzuigkap is niet bijzonder sterk. De laagste stand heeft weinig nut, de hoogste stand is bijzonder luidruchtig, dus gebruik je alleen de middelste stand maar, waarbij de RVS kap al gauw gaat resoneren en brommen, wat ook gewoon vervelend is na verloop van tijd.
Ook heb ik het afgelopen jaar al meerdere keren de combioven uit moeten bouwen voor reparaties. Het warmte element van de oven was al een keer kapot en ook het motortje van het draaiplateau heb ik al een keer moeten vervangen. Dus er is toch ook al sprake van enige slijtage waardoor apparatuur minder begint te worden.

Nu we enkele jaren met deze keuken hadden geleefd, wisten we wel ongeveer wat ons beviel en wat we nog misten. Onze overwegingen:

We hebben een grote staande vriezer in de schuur staan, maar elke keer op en neer lopen voor je spullen elke keer, zeker als het regent, is gewoon vervelend.
Dus een kleine vriezer erbij in de keuken zelf voor de dagelijkse spullen zou fijn zijn. Een inbouw koel/vries combinatie dus.

De combioven vinden we een fijn apparaat voor de dagelijkse bereiding van ons eten. Het gemak van een oven en toch ook een magnetron in 1 apparaat is voor ons prima. Die moest dus maar weer terug komen, maar dan wel graag op hoogte, want elke keer bukken om te zien hoe het met je eten staat hoeft eigenlijk ook niet meer tegenwoordig.

Een inbouwvaatwasser is natuurlijk gewoon een must. Sommige mensen vinden met de hand afwassen erg ontspannend. Ik vind het gewoon vervelend :roll:

Nu we toch de kans hadden wilden we meteen maar op inductie gaan koken. Op den duur gaat gas toch steeds meer eruit, het scheelt in de (gas) kosten en nu we ook zonnepanelen op het dak hebben laten leggen eerder dit jaar en we dus gedeeltelijk onze eigen stroom opwekken is het fijn als je die stroom ook zoveel mogelijk zelf gebruikt. Het schijnt na wat wennen ook gewoon fijner koken te zijn dan gas heb ik me laten vertellen en schoonmaken is natuurlijk een eitje.

Die ingebouwde afzuigingen in de kookplaten etc. van tegenwoordig is natuurlijk heel gelikt, maar flink aan de prijs en bij de landelijke stijl van onze keuken vind ik een schouwtje boven het fornuis met een fijne afzuigkap ook prima passen. Wel eentje die makkelijk schoon te houden is natuurlijk. :lol:

De apotheekkast uit de huidige keuken vinden we nog steeds een geweldige uitkomst. Je kan er veel (grote) spullen heel overzichtelijk kwijt in een relatief kleine ruimte. Die moest dus ook zeker weer terugkomen.

En mijn vrouw heeft zich vervolgens heel hard gemaakt voor een Quooker. Ik was nog niet direct overtuigd van de noodzaak en de extra kosten die dat met zich mee zou brengen. Maar uiteindelijk zag ook ik het gemak ervan in en ben ik haar tegemoet gekomen in die vurige wens.

We hebben meestal een redelijk gelijke smaak wat betreft de spullen in ons huis. Nadat we beide wat door het aanbod van diverse keuken aanbieders hadden gestruind waren we het er al snel over eens dat het een enigszins landelijke keuken moest worden.
Dus hebben we enkele afspraken gemaakt met enkele keukenzaken waar we eens rond wilden kijken.

Daar hebben we hele wisselende ervaringen mee gehad. Er waren maar weinig zaken waar we voor ons gevoel echt fijn werden geholpen :?
En toen bleek ook al snel dat de vooroordelen die we over bepaalde zaken hadden soms helemaal niet klopten. Bedrijven waar we een hele hoge pet van op hadden en waar we dachten zeker te slagen bleken echt totaal niet aan die verwachtingen te voldoen.
En bedrijven die we in eerste instantie links lieten liggen omdat we het idee hadden dat ze wat meer 'budget vriendelijke' spullen verkochten van lagere kwaliteit bleken soms juist ver boven die verwachtingen uit te stijgen. Zo zie je maar dat je soms gewoon met open vizier rond moet kijken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Blof-fan

  • #2
  Kort en krachtig is niet echt aan mij besteed vrees ik. Ik leg graag mijn gedachtegangen een beetje uit zodat iedereen een beetje kan volgen wat ik bedoel.
  Dus even een nieuwe post om de lange lappen tekst een beetje te breken :lol:

  Goed, met ons wensenlijstje voor een betrekkelijk kleine keuken en een idee van wat ons de meeste logische indeling leek, zijn we bij enkele keuken aanbieders langs gegaan om eens te kijken wat de mogelijkheden waren en de kosten die daarbij zouden komen kijken.

  Natuurlijk deden we overal een rondje door de showroom om de diverse keukens en stijlen te bekijken. Eén showroom keuken was ons beiden daarbij meteen opgevallen. Op slag verliefd zal ik niet direct zeggen, maar we waren er toch beide wel meteen zeer van gecharmeerd.

  Die keuken bleek ook helemaal niet op de website van die aanbieder te staan, dus zo blijkt maar weer dat je daar niet alleen blind op kunt varen en gewoon de showrooms langs gaan soms echt wel loont. :wink:

  IMG-20210429-WA0001.jpg


  Niet iedereen zal ervan houden natuurlijk. Maar wij vinden het geweldig! :mrgreen:

  Op basis van die keuken hebben we dan ook een ontwerp laten maken met onze wensen en passend in ons huis. We hebben bij verschillende bedrijven van die ontwerpen laten maken voor soortgelijke keukens, maar omdat we bij dit bedrijf zo fijn geholpen werden gaf dat uiteindelijk mede de doorslag.

  Heel leuk om gewoon eens een avondje met zo iemand te gaan zitten en helemaal iets naar eigen wens samen te stellen en alle verschillende dingen als kleuren, materialen, apparatuur etc. te doorlopen.
  Je voelt je gewoon weer even als een kind in de speelgoedwinkel! :lol:

  Er is netjes een 3D ontwerp voor ons gemaakt zodat we een idee zouden hebben van hoe dit er in onze situatie uit zou gaan zien:

  aanrecht nieuwe keuken.jpg
  kookplaat nieuwe keuken.jpg
  oven eiland nieuwe keuken.jpg


  Inmiddels is de keuken ook ingemeten en hebben we netjes hele duidelijke tekeningen gekregen met waar de verschillende aansluitingen en elektra moet komen te zitten.

  Ook dit lijkt me weer een leuk project om te doen, dus heb ik er uiteraard weer voor gekozen om alles zelf te gaan doen. Van het slopen, tot elektra en waterleiding en installatie van de nieuwe keuken etc.

  Ik had al verlof aangevraagd eind Februari, zodat we dit hopelijk in 2 weken tot een succesvol einde kunnen brengen.

  Voor nu ben ik me alweer aan het verdiepen in de verschillende aspecten van het renoveren van een keuken en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb alweer enkele ideeën van hoe ik bepaalde zaken aan wil gaan pakken of wil gaan maken.
  Mijn Excel lijstje met materialen en kosten groeit alweer gestaag! :roll:

  Als uw tips, commentaar en opmerkingen zijn uiteraard weer van harte welkom en ik zal proberen jullie weer met foto's en dergelijke zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de vorderingen.

  Hopelijk kunnen anderen ook weer lering trekken uit mijn ervaringen met deze verbouwing.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Zorg in ieder geval dat je een goede stroom aansluiting hebt voor het type kookplaat dat je hebt.
  Want voor sommige heb je krachtstroom nodig.
  Zorg dus dat je meterkast in orde is.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Blof-fan

  • #4
  Bedankt @Peter . Maar dat komt helemaal goed.

  We hebben eerder dit jaar, naar aanleiding van onze badkamer en keuken verbouwing, de meterkast ook aan laten pakken door een Elektricien.
  Normaal doe ik alle elektra zelf, maar dit heb ik toch professioneel laten doen.

  Voor:

  DSC_3596.JPG


  En na:

  DSC_3605.JPG


  Na een en ander doorgesproken te hebben met die elektricien bleek dat het, door gebrek aan een kruipruimte onder onze woning, lastig zou worden om nog extra leidingen naar de keuken aan de andere kant van het huis te brengen.

  Er is dus voorgesteld om door de enige keukenleiding die we wel kunnen gebruiken zwaardere bedrading te trekken en een onderverdeelkast in de keuken zelf te plaatsen.
  Bovenstaande meterkast is daar ook al op voorbereid.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Komt de afzuigkap echt zo dicht op/voor het raam?

  Deze zou naar mijn mening teveel licht wegnemen.
   

  Blof-fan

  • #6
  De kap komt inderdaad redelijk dicht voor het raam.

  Dat is een gevolg van onze bewuste keuze om het fornuis iets meer naar links te verplaatsen ten opzicht van waar hij nu zit.
  Dit om iets efficiënter om te gaan met de ruimte op het werkblad.

  Nu hebben we zo'n loze ruimte links van de kookplaat waar je eigenlijk niks mee doet.

  Ik ben niet direct bang dat er teveel licht weg wordt genomen. Het is maar een relatief klein raampje. In de deur zit een vele malen groter raam waar meer dan genoeg licht door komt.
   

  Blof-fan

  • #7
  Zo, here we go again.

  We kunnen gaan beginnen met de renovatie van de keuken! :klusjesman:

  De elektricien is geregeld, de stukadoor is gereserveerd en de keuken wordt de 25e geleverd.

  Dus voor die tijd moet ik zelf nog even stevig aan de slag.

  De keuken is al leeg gehaald, er is een tijdelijke koelkast geregeld en de woonkamer is een grote bende door alle spullen die tijdelijk een ander onderkomen nodig hadden.
  Maar het moet eerst even slechter worden voordat het beter wordt...

  Vandaag eens bezig gegaan aan de voorbereidingen.
  We hebben een half open keuken, dus bij het breken is het wel zaak de stofbende een beetje te beperken. Allemaal stof en gruis in de woonkamer waar de rest van het gezin zit wordt waarschijnlijk niet gewaardeerd.

  Dus heb ik met zeil een afscheiding gemaakt halverwege de woonkamer met een dicht te ritsen doorgang erin om zo een en ander een beetje binnen de perken te houden.

  20220219_153229.jpg
  20220219_194500.jpg


  Ook de vloer is netjes afgedekt om het laminaat een beetje te beschermen tijdens de werkzaamheden.

  Morgen wordt er begonnen met de demontage van de huidige keuken en dan begint natuurlijk het echt sloopwerk.

  Ik zal proberen dit topic gaandeweg weer een beetje bij te houden ter lering en vermaak :mrgreen:
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Blof-fan

  • #8
  Vandaag al het grootste gedeelte van de keuken gedemonteerd.  20220220_133118.jpg


  Maar helaas kan ik op zondag de troep nog niet naar de milieustraat brengen, dus de rest is voor morgen. Anders kan ik de zooi echt niet meer kwijt... :roll:
   

  Blof-fan

  • #9
  Zo, inmiddels zijn we alweer een week bezig en heb ik helaas nog maar weinig tijd gehad om wat voortgang hier te plaatsen.
  Maar terwijl de stukadoor, as we speak bezig is, om alles weer strak te zetten en ik dus toch evne niets kan doen is er weer even tijd voor een update:

  Maandag is het grootste deel afgevoerd naar de stort. Eerst alle elektrische apparaten en vervolgens alle kastjes etc.
  20220221_093434.jpg


  Dan houd je een stuk grotere open ruimte over die er een beetje haveloos uitziet. Maar dan kan het echte sloopwerk beginnen: Alle tegels van de muren en de vloer.

  20220221_163147.jpg

  20220221_163202.jpg


  Dat ging gelukkig redelijk voorspoedig. Je komt alleen een boel verrassingen tegen onder die tegels en stuclaag waar je helemaal geen rekening mee had gehouden.
  Een muur bleek voor een groot deel uit PUR te bestaan. De vorige klusser heeft destijds de snelle en makkelijke uitweg gekozen en alle oude elektradozen en sleuven gewoon dicht gepurd en er overheen gesmeerd... :?
  Daar was is dus wat minder van gecharmeerd, maar goed dat soort dingen kun je nu eenmaal tegenkomen.

  20220221_180524.jpg


  De omgelegde gasleiding en elektra toen alle PUR er eenmaal uit gekrauwd was.

  20220223_104437.jpg


  En nog een verrassings gasleiding waarvan we het bestaan helemaal niet wisten. Maar wel erg vervelend, want deze staat precies op de plek waar de nieuwe vaatwasser moet komen.
  Degene die de keuken is was komen meten had ons reeds op het hart gedrukt dat er geen ruimte achter of onder de vaatwasser was voor leidingen etc. Dus deze zou toch echt het veld moeten gaan ruimen.

  Maar die dikke stalen leiding zat diep in de betonnen vloer en ik had geen idee waar ie ergens naartoe zou gaan. Dus om die vloer daarvoor helemaal open te breken was iets teveel werk hiervoor. Dus heb ik voor een andere oplossing gekozen.

  20220223_110927.jpg


  Ik heb een speciale tap set aangeschaft om de juiste draad op de leiding te kunnen tappen zodat ik deze onder het niveau van de vloer kon afdoppen.
  Zit ie niet meer in de weg voor de vaatwasser en is ie toch netjes afgedopt.

  Uiteraard snap ik ook dat een afgedopte gasleiding onder een vloer wegsmeren niet zo'n lekker idee is in geval van lekkage, dus zorg ik er wel voor dat de afgedopte leiding bereikbaar blijft. :wink:

  20220223_112747.jpg


  En om zo'n lekkage bij voorbaat zoveel mogelijk uit te sluiten hebben we na het verpakken en afdoppen van de leiding nog een 'bellen test' gedaan met een zeepoplossing. Want op een gaslek zit helemaal niemand te wachten natuurlijk!

  De andere gasleiding die in onbruik is geraakt (want koken op inductie in de nieuwe keuken) kon ook afgedopt worden. Maar deze zat volledig in de muur en ook een knietje erop draaien was lastig met de ruimte er omheen. Het gat was al groot en ik wilde het niet veel groter gaan maken en meer werk voor mezelf creëren.
  Dus hoewel sommigen van jullie er misschien van zullen gruwen ben ik creatief geweest en heb ik ook die leiding afgedopt en om te zorgen dat die ook bereikbaar blijft in de muur en niet zomaar weg gesmeerd wordt heb ik in een elektradoosje een gat geboord en deze over de gasleiding heen geschoven.
  Ook deze leiding is op lekkage gecontroleerd en op deze manier is de gasleiding uit het zicht, zit het niet in de weg en is het in geval van nood altijd te controleren of bereikbaar. :mrgreen:

  20220223_112824.jpg


  Uiteraard wordt deze nog duidelijk gemarkeerd dat er een gasleiding in zit zodat deze niet verward zal worden met een elektradoos.

  Volgende klusje was om de doorvoer van de afzuiging groter te maken. Er was nu voorzien in een 100mm afvoer door de muur, maar mast vergroot worden naar een 150mm doorvoer.
  En waar de vorige afzuigkap gebruik maakte van zo'n flexibele aluminium slang, wilde ik graag wat degelijkers om achtergebleven vet en vuil resten zoveel mogelijk tegen te gaan en ook te proberen het geluid wat te reduceren.

  20220223_132417.jpg


  20220224_083409.jpg

  Dit leek me redelijk degelijk in ieder geval :lol:
   

  Blof-fan

  • #10
  En buiten een mooi kapje met terugslagklep erin

  20220223_132427.jpg


  Dan is het kanaal voor de afzuiging in ieder geval in orde.

  Aangezien de badkamer recht boven de keuken zit en ik die een aantal maanden terug nog helemaal gerenoveerd heb en dus weet hoe diep de afvoerleidingen etc liggen, leek het me wel handig om even af te tekenen waar die precies lopen.

  Gelukkig heb ik dat destijds allemaal nagemeten en gedocumenteerd voor mezelf. Het zou lullig zijn als ik daar nu een dikke schroef doorheen zou steken natuurlijk...:roll:

  20220224_102515.jpg

  Afvoer bovenliggende badkamer afgetekend op het plafond

  Maar eerst wilde ik het leidingwerk eens tackelen. Al het leidingwerk zit in de voorraadkast naast de keuken en komt door de muur de keuken binnen.

  20220223_143626.jpg


  Getuigen alle gaten in de muur waar zonlicht doorheen komt! :lol:
  Er is al eens het een en ander aangepast en veranderd door de vorige bewoners. Maar voor onze nieuwe keuken zou ook een en ander omgelegd moeten worden.

  En waar er eerder al eens wat af geprutst was, wat me al jaren een doorn in het oog was, wilde ik het nu eens goed doen.

  20220225_080403.jpg


  20220225_080414.jpg


  Dit was het soldeerwerk aan de 22mm waterleiding in de voorraadkast. Er zaten nu ook verschillende aftakkingen in die niet meer gebruikt zouden gaan worden. Mooie tijd om een en ander eens te vernieuwen.

  Dat was nog wel een kleine uitdaging, want de soldering zat redelijk dicht boven de vloer waar de waterleiding omhoog komt. Dat is het laagste punt in huis en het water tussen de afsluiter in de meterkast en dit punt is dus niet af te tappen. En als er water in blijft staan is dat natuurlijk niet fatsoenlijk te solderen...

  20220225_141525.jpg


  Maar gelukkig had ik voor het puin ook die middag een bouwstofzuiger gehuurd en dat bleek ook een nat en droog stofzuiger te zijn.
  Dus de hoofdafsluiter dicht gezet en de zuigmond met wat tape aan de waterleiding vast getapt en proberen af te sluiten. En dat werkte zowaar. Ik kon netjes de waterleiding leeg zuigen en daarna was zoals in bovenstaande foto te zien de nieuwe leiding prima te solderen.

  20220226_104609.jpg


  Allemaal glimmend nieuw koper en in plaats van kris kras over de wand loopt 't nu netjes uit de weg langs de trap mee.

  Toen ik zeker wist dat alles netjes dicht bleef zijn de leidingen ook in de kast nog ingepakt met ribbelslang zodat niemand zich pijn kan doen aan de warmwaterleiding als je er per ongeluk tegenaan stoot bijvoorbeeld.

  20220301_212058.jpg


  Ook de onderverdeler voor de keuken heeft hier een plekje gekregen. Lekker uit de weg, maar prima bereikbaar als 't nodig is.

  20220226_104620.jpg
   

  Blof-fan

  • #11
  En om nog even bij het leidingwerk te blijven,

  Dit was de uitgelezen gelegenheid om ook een buitenkraan aan de achtergevel te creëren. Dit was al jaren een gemis en als ik dan toch met leidingwerk in de keuken bezig was, kon dit er ook nog wel bij.

  Omdat door de muur frezen lastig was omdat ik dan meerdere andere elektra en gasleidingen moest kruisen, heb ik ervoor gekozen om de leiding voor de buitenkraan door de vloer te laten lopen.

  20220225_150049.jpg


  20220228_194058.jpg


  Ook weer gefixt!

  Toen de afvoer maar eens aangepast. Ook die moest door de vloer verlegd worden, omdat deze nu op de plek van de nieuwe vaatwasser zat.
  Maar omdat ook die gasleiding (op de foto ingepakt in PUR om het niet in de vloer mee te gieten) er nog naast zat, was er een kleine knik nodig om hier omheen te gaan.

  20220226_115108.jpg


  En natuurlijk een beetje afschot in de afvoer om te zorgen dat alles toch netjes z'n weg naar het riool vindt:

  20220226_115124.jpg


  Toen dat allemaal netjes verlijmd was en gecontroleerd op lekkages kon het gat dat ik in het beton had uitgehakt weer gevuld worden met snel hardend beton.

  20220228_203315.jpg


  Daarna ben ik me eens wat meer gaan richten op de elektra. Ik had reeds alle benodigde sleuven gefreesd en de gaten geboord voor de elektra. Nu moest die alleen nog aangelegd worden.
  20220226_233301.jpg
  20220226_233309.jpg

  20220226_233237.jpg


  En toen die er eenmaal in zaten konden alle sleuven worden dicht gesmeerd. Dit heb ik gedaan met cementgebonden stucmiddel. Dit wordt lekker hard, droogt snel en is goed te verwerken voor dit doeleind.
  Toen dat eenmaal droog was de boel ook meteen in de voorstrijk gezet voor de stukadoor die de volgende dag langs zou komen.

  20220228_193942.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #12
  netjes gewerkt, 1 kleine tip laat de gehele gasinstallatie een keer afpersen door een vakbekwaam persoon dit omdat deboude stalen leidingen nog wel eens verpakt werden met hennep dit verspocht door de loop der jaren wat kan zorgen voor (kleine) lekkage's
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Blof-fan

  • #13
  Voordat ik alles in de voorstrijk heb gezet, heb ik ook nog een kleine reparatie verricht aan het metselwerk. Bij het hak en breekwerk van de tegels waren er enkele stenen van de muur los gekomen. Deze heb ik eerst weer terug vast gezet met metselspecie.

  20220228_095407.jpg


  20220228_101354.jpg


  Diezelfde middag is de stukadoor nog langs geweest om de hoekprofielen alvast te plaatsen. Dit was nog lastiger dan eerst gedacht, want de muren liepen nu niet bepaald mooi waterpas.
  Er moest behoorlijke ruimtes worden opgevuld om alles netjes te krijgen.

  20220228_194008.jpg
  20220228_194024.jpg


  Op sommige plaatsen moest er wel bijna 3 cm opgezet worden om alles netjes haaks en recht te krijgen.

  Maar dat is de volgende dag prima gelukt en onze stukadoor heeft het keurig strak gekregen met de MP75 diamant (nog bedankt voor de suggestie @Peter ).

  20220301_160902.jpg
  20220301_160921.jpg


  Toen de stukadoor klaar was heb ik meteen de vloer geveegd en schoon gemaakt zodat ik deze in de primer kon zetten voor de egalisatie met vloeibaar zandcement.

  Na de droogtijd van de primer heb ik deze er vanavond meteen op gestort zodat ik morgen een mooie vlakke basis heb om op tegelen!

  20220301_201937.jpg


  Het begint zowaar weer ergens op te lijken! :mrgreen:
   

  Blof-fan

  • #14
  Marcn.88 schreef:
  netjes gewerkt, 1 kleine tip laat de gehele gasinstallatie een keer afpersen door een vakbekwaam persoon dit omdat deboude stalen leidingen nog wel eens verpakt werden met hennep dit verspocht door de loop der jaren wat kan zorgen voor (kleine) lekkage's
  Bedankt voor de tip, ik zal daar zeker een keer naar (laten) kijken :wink:
   

  Blof-fan

  • #15
  Nog maar eens wat updates van de keuken erop gooien hier.

  Se.vloeibare zandcement was van de soort die na 4 uur alweer beloopbaar zou zijn. Ik had het de vorige avond erin gestort tot de juiste hoogte, dus had het een hele nacht om uit te harden.

  De volgende dag was dit mooi uitgehard en aardig vlak.

  Ik had de afgedopte gasleiding in de vloer ingepakt met PUR schuim. Maar dit zat nu wel onder het niveau van de vloer. Ik had gelukkig op de muur aangegeven waar de leiding moest zitten en heb deze eerst maar weer eens uitgehakt en de PUR verwijderd, zodat de dop op de gasleiding weer bereikbaar was voor het geval dat.

  20220302_084026.jpg
  20220302_084012.jpg


  Je weet immers maar nooit en met gas neem ik liever geen risico's :wink:

  Daarna eerst maar gecontroleerd of de boel toch echt netjes vlak en waterpas was.

  20220302_080701.jpg


  Dat bleek gelukkig wel het geval, dus kon ik door naar de volgende klus. Het tegelen van de vloer!
  Eerst maar eens een beetje kijken hoe we mooi uit zouden komen en omdat we ook enkele tegels met een werkje erin hadden eens kijken hoe we die mooi konden verdelen.
  Dus op de vloer alvast maar eens een en ander uit gelegd.

  20220302_084639.jpg


  Ik heb de deurpost als uitgangspunt genomen. Langs de wanden komt overal de keuken te staan en zie je dus niet en ik wilde graag met hele tegels bij de deur beginnen.

  Afijn, ik had op een gegeven moment wel redelijk voor ogen hoe het moest komen, dus tegel lijm aangemaakt en er maar eens aan beginnen.

  In de badkamer had ik hulp van een ervaren iemand (lees: ik verleende hand en span diensten en hij tegelde alles :lol: ).
  Dit was de eerste keer dat ik daadwerkelijk zelf zou tegelen.
  Maar gelukkig maken die leveling systemen het al een stuk makkelijker! Ik was wel wat langer bezig met die 5m² dan iemand met ervaring waarschijnlijk, maar ik was niet ontevreden over het resultaat :mrgreen:

  20220302_154429.jpg


  De volgende dag alle wigjes en afstandhouders eruit gehaald en de voegen zo goed mogelijk schoon gemaakt.
  Ohw, en voor degene die het zich af vroegen: Ja, ook die afgedopte gasleiding is nog steeds bereikbaar onder de tegels :wink:

  20220303_130307.jpg
   

  Blof-fan

  • #16
  Toen er weer eenmaal fatsoenlijk over de nieuwe vloer gelopen kon worden kon ik de voorbereidingen gaan treffen voor de volgende klas van die dag. De elektra.

  Alles was al bedraad, dus kon ik nu alles wcd's en schakelaars etc eens gaan plaatsen.

  20220303_130314.jpg


  Ook de perilex voor de kookgroep heb ik aangesloten. En waar ik eerder nog een topic had aangemaakt voor het aansluiten van een inductiekookplaat die eigenlijk voor 3-fasen was bedoeld op een kookgroep, bleek die vrees ongegrond. Er was maar 1 mogelijkheid om deze plaat aan te sluiten en dat was enkel op een kookboek. Kwam dat even mooi uit! :mrgreen:

  20220303_134200.jpg


  20220303_135117.jpg


  En terwijl ik daarmee bezig was stond de elektricien op de stoep.

  Ik had immers de tussen verdeler voor de keuken al gemonteerd, alle leidingen gelegd en alle bekabeling al doorgevoerd. Nu was het aan de profs om het ellemaal af te maken en alles aan elkaar te knopen.

  20220303_143006.jpg


  20220303_143156.jpg


  Ze hebben ook nog 3 flexibele kabels 6mm² van de hoofdmeterkast naar de verdeelkast gelegd voor de voeding van de verdeelkast. Alles is netjes aangesloten en de afzekering voor de verdeler in de hoofdkast omgezet, zodat er prik op het hele gebeuren zou komen en we eens konden kijken of alles werkte.

  En zowaar, er was overal weer stroom! :mrgreen:

  20220303_144245.jpg


  Vervolgens de laatste afdekkapjes geplaatst en dan was ook dat weer voor elkaar. Kan er weer iets afgestreept worden.

  Als laatste klusje die dag de vloer maar ingevoegd. Dan kon dat ook mooi een nachtje ongestoord drogen.

  20220303_214010.jpg
   

  Blof-fan

  • #17
  Dat was de volgende dag ook uitgehard en hadden we weer een piekfijn vloertje.

  20220304_081147.jpg


  Kon er weer verder gegaan worden met het volgende item op de to-do list.

  Het plafond moest namelijk ook nog gebeuren.
  Hier moest ik nog een verlaagd plafond creëren zodat alle elektra mooi uit het zicht zat en we wat LED spotjes konden plaatsen.

  Eerst het rachelwerk er maar eens tegenaan zetten.

  20220303_214028.jpg


  Vervolgens konden de gipsplaten er tegenaan. Ik gebruik hiervoor 12,5mm dikke groene gipsplaten van 260cm lang. Maar om die in je eentje tegen het plafond te zetten is natuurlijk een onmogelijke opgave.

  Alle hulp die ik in kon schakelen was helaas lekker op vakantie of anderzijds niet beschikbaar, dus moest ik het alleen zien te rooien...
  Daarom heb ik eerst een hulp bokje gemaakt die een kant de platen kan ondersteunen terwijl ik aan de andere kant bezig was om alles vast te schroeven en dat werkte wonderwel :lol:

  20220304_111824.jpg


  De gipsplaten heb ik mooi strak langs de muren kunnen krijgen, dus heb ik dit keer geen afwerklatjes nodig om de kieren van de randen af te werken. Een beetje acrylaatkit gaat volstaan om een strakke afwerking te krijgen.

  En ook in dit plafond maak ik net als in de badkamer weer gebruik van een serviceluikje in het gipsplafond om mijn centraaldozen bereikbaar te houden.

  20220304_133823.jpg


  20220304_125109.jpg


  Dan is het nog een kwestie van voegen en schroefgaten vullen om uiteindelijk een mooi strak plafond te krijgen.

  20220304_133835.jpg


  Liefst had ik natuurlijk ook het volledige plafond afgewerkt voordat ik de keuken ging plaatsen. Maar helaas begint de tijd te dringen.
  Het is nu vrijdag middag van mijn laatste vrije week en maandag, wanner ik weer gewoon moet werken zouden we toch graag een functionerende keuken willen hebben.

  Dus voor nu laat ik het plafond even zo. Schuren, voorstrijken, verven en afwerken kan in een later stadium ook nog, dat heeft niet meteen haast.
  Vervelend dat je dan weer alles af moet plakken en afdekken, maar dat is minder vervelend dan nog een week zonder keuken...

  Dus door naar het volgende item op de lijst. De daadwerkelijke keuken plaatsen!
   

  Blof-fan

  • #18
  Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat iket het zetten van de keuken zelf niet zoveel foto's heb gemaakt tussendoor, daar was ik net iets te druk voor.

  Maar voor degene die het interessant vinden:

  Ik ben begonnen bij de spoelkast die bij ons in de hoek zit en ben van daar uit verder gaan werken.
  Zorgen dat elk kastje netjes op hoogte staat en vervolgens waterpas stellen in zowel de lengte als de breedte richting. Als de kastjes strak tegen elkaar staan, dan aan de binnenzijde tegen elkaar aan schroeven en zo door naar het volgende kastje tot alle onderkasten staan.

  De laatste kast was bij ons een hoge kast waar de koel/vries combinatie in zou komen.
  Die was wat lastiger af te stellen omdat dit een groot hol ding is zonder weinig verband erin.

  Dus heb ik de koelvries er.alvast los in geschoven en dat hielp al enorm om er wat stevigheid in te krijgen en zo alles af te stellen.
  Daarna de koelvries er weer uit om alles vast te zetten.

  Als dan alles een heel eind staat kun je eens gaan kijken of je de werkbladen kan gaan plaatsen.

  20220306_092334.jpg


  Hier liep ik echter tegen een klein probleempje aan.
  De keuken was natuurlijk netjes ingemeten, maar dat was wel in de oude situatie. De oude complete keuken.
  Bij het stucen waren er enkele cm's bij gekomen aan sommige muren en daarmee was een van de werkbladen nu 3cm te lang.
  Het is een keramisch werkblad, dus in mijn ogen eigenlijk een hele grote tegel die je dan ook met een diamantslijpblad best zou kunnen bewerken.
  Maar na overleg met de leverancier werd met toch op het hart gedrukt dit niet zelf te proberen.
  Aangezien het toch een duur geintje zou worden als het niet lukte en levertijden best lang zijn, heb ik het anders opgelost.

  Namelijk door aan een kant een uitsparing in het stucwerk in de muur te maken, waar ik 'm zo in kon schuiven. Dat werkte perfect en met wat pas en meet werk en een beetje gepast geweld kregen we de 2 delen netjes op hun plek

  20220306_092305.jpg


  Voordat we het werkblad hadden geplaatst had ik ook de bovenkasten al afgehangen. Deze moesten op gelijke hoogte komen met de hoge kast en uiteraard waterpas.
  Ik heb hier een laser gebruikt om alles makkelijk af te kunnen tekenen. Scheelt 3 keer hetzelfde meten :wink:

  20220305_174414.jpg


  Het zetten van de keuken ging eigenlijk best voorspoedig, dus voor je het weet ben je al een heel eind...

  20220307_102741.jpg


  Nu was het voornamelijk nog een kwestie van apparatuur en de laatste kastjes plaatsen en afwerken.

  Na nog een dagje werk is de keuken dan toch in gebruik genomen en zag het voorlopige resultaat er zo uit:

  20220307_212807.jpg
  20220307_212823.jpg
  20220307_212832.jpg
  20220307_212841.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Maxster, Walker en Vonken_trekker

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
  Ziet er weer goed uit.
  Ik hoop wel, dat het stukwerk helemaal goed droog was voordat je de keuken plaatste.
  Want het lijkt op sommige foto's nog best nat te zijn.
  Anders heb je kans dat de keuken kasten uit gaan zetten en schimmelen door het vocht wat nog uit de muur komt.
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Blof-fan

  • #20
  Achter de onderkasten zat nagenoeg geen stucwerk, dus daar is het sowieso niet echt een probleem.
  En de muur waar de wandkasten en hoge kast tegenaan staan had de dunste laag stucwerk en was droog voordat we de keuken plaatsten.

  Andere muren waren inderdaad nog niet 100% droog, daarom hebben we de muren ook nog niet geverfd.
  Maar dat zou voor de keuken zelf als het goed is niet zoveel uit moeten maken. Dus dat was een risico dat ik wel durfde te nemen.

  Liefst had ik de wanden ook al geverfd voordat de keuken geplaatst werd, maar dat was dus helaas ook niet echt een optie.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  80
  Gerelateerde onderwerpen
  Kleine badkamer renovatie - verslag

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu