Kleine badkamer renovatie - verslag

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo medeklussers,

Even een kleine introductie:

Ik woon samen met mijn gezin (vrouw en 2 kinderen) in een klein dorpje. We wonen hier heerlijk op een rustig woonerf in een rijtjeshuis van begin jaren '80. Ik werk zelf in de werktuigbouw technische kant. Persoonlijke informatie verwijderd - mod
Ik hou er zelf ook nog een miniem part-time bedrijfje op na (meer een uit de hand gelopen hobby) waarin ik opengewerkte modellen maak. Je weet wel, van die motoren en dergelijke die vaak op scholen staan, waar een hap uit weggenomen is zodat je de interne werking kan bekijken.
Voor de hobby werk ik graag aan auto's. Ik heb zelf een eigen werkplaatsje opgezet waar ik, naast de projecten voor mijn eigen bedrijfje, ook een uitgebreide resto-mod doe aan een auto van 1988.



Ik ben aardig handig al zeg ik het zelf en pak graag alles zoveel mogelijk zelf aan. Ik heb in vorige woningen en onze huidige woning (waar we nu zo'n 10 jaar wonen) al aardig wat kleine klussen aangepakt en vind dat ook altijd wel leuk om te doen.

IMG_4715.JPG

Ons huisje nadat ik vorig jaar de voortuin eens helemaal opnieuw gedaan had. Lekker typische jaren '80 woning!

Ter voorbereiding op de komende klussen heb ik al veel informatie ingewonnen en inspiratie opgedaan via dit forum.
Dan is het wellicht ook leuk om de resultaten daarvan hier te delen! :mrgreen:
En wellicht hebben andere mensen ook nog iets aan de dingen waar ik gaandeweg tegenaan loop, of van eventuele fouten die ik maak (hoop niet dat dat er veel zullen zijn natuurlijk :wink:) te leren.

Tot op heden heb ik nog niet eerder echt grote klussen als renovaties of grootschalige verbouwingen gedaan (omdat de noodzaak er simpelweg nooit was). Maar dat gaat nu toch veranderen. Nu jaren van ergernissen over de badkamer, hebben we nu de knoop doorgehakt om er toch echt eens iets mee te gaan doen.
En na financiële gesprekken met de bank en met de huidige situatie in de wereld en de woningmarkt was het voor ons ook gunstig om meteen de keuken mee te pakken.

Hoewel ik zelf nog niet eerder een badkamer en keuken aangepakt heb, ga ik dus binnen afzienbare tijd beide helemaal renoveren. Ik heb al helemaal in m'n hoofd zitten hoe ik beide wil hebben en ik heb er dan ook zin in om eraan te beginnen! :klusjesman: (Misschien bekoeld dat bij de eerste dagen van slopen nog wel :lol: ).

In dit topic wilde ik de verbouwing van de badkamer maar eens vastleggen ter lering en vermaak voor degene die het willen volgen :mrgreen:

Even bij het begin beginnen. De huidige situatie:

Oude badkamer indeling.jpg

Huidige situatie van de badkamer.

Zoals te zien is het maar een relatief kleine badkamer van 2,10 bij 2,35. Deze was door de vorige bewoners zo'n 2 jaar voordat wij het huis kochten nog helemaal laten verbouwen. Niet helemaal ons ding, maar alles was nog relatief netjes en afgezien van het bad, dat ik er zelf nog in gezet heb, zat alles erop en eraan. Dus daar hebben we destijds niet veel meer aan gedaan.
Maar met de loop der jaren is wel gebleken dat de verbouwing destijd waarschijnlijk toch op een wat bescheiden budget is uitgevoerd en er toch wel wat dingen beter hadden gekund. Er is een behoorlijk vochtprobleem (slechte ventilatie) in de badkamer en de gebruikte materialen en afwerking laten ook nogal te wensen over.

Kopse kanten van tegels zijn gewoon zichtbaar, slecht afgevoegd en afgekit, een luidruchtige ventilatie die slecht zijn werk doet. Ook zijn er materialen gebruikt die volgens mij niet in een badkamer thuis horen. Gelukkig geen structurele of ernstige zaken (daarom blijft zoiets ook gewoon jaren door etteren omdat je het niet echt aanpakt).
Een en ander heeft na al die jaren geleid tot tegels die loskomen door uitzettende houten platen vol vocht, een roestige radiator en vocht, schimmel en weerplekken waar zelfs de HG reiniger niet meer tegen opgewassen is. Bovendien heeft het gebruik van allerlei heftige schoonmaakmiddelen er toe geleid dat de badkamer er in zijn geheel niet bepaald beter op is geworden.
Ook heeft er bij de vorige bewoners een wasmachine in de badkamer gestaan, waarvoor de elektra en water toevoer en afvoer nog steeds open en bloot in de badkamer aanwezig zijn.

Al met al, ruimte voor verbetering en dus werk aan de winkel! :klusjesman:
 
Laatst bewerkt door een moderator:
En dat werk begint natuurlijk met de voorpret.
Ik had wel ongeveer een idee van wat ik wilde en gelukkig kon mijn vrouw zich daar helemaal in vinden. Dus als je dan eens het een en ander in gaat meten en een klein schetsje maakt van hoe het zou moeten gaan worden, kun je ook eens gaan kijken wat je nodig gaat hebben.
Niets zo leuk als allemaal mooie nieuwe dingen uitzoeken en voor het eerst eens een badkamer maken die echt helemaal naar je eigen zin is! :mrgreen:

Gelukkig zijn mijn vrouw en ik redelijk eensgezind wat dat betreft, dus na een rondje door een sanitair winkel hadden we al veel dingen uitgezocht.

Ook meteen een beetje research gedaan en mezelf wat meer verdiept in hoe een en ander gedaan moet worden en wat voor materialen hiervoor gebruikt moeten worden.

Voor alle overige (bouw)materialen heb ik heb een uitgebreide Excel sheet gemaakt en via het geweldige internet hier leveranciers en prijzen bij gezocht.
Daar komt dan een bedrag uit rollen waarmee we eens kunnen kijken of er financiering mogelijk is.

Dat was gelukkig geen probleem, dus dan kunnen we er eens echt werk van gaan maken.
Bij de sanitairwinkel werd eens een afspraak gemaakt om een en ander op papier te zetten en vast te laten leggen voor het bestellen en leverdatums etc.

Eerst maar eens het ontwerp van hoe ik het wil gaan maken:

Ontwerp badkamer 2.jpg


Een paar dingen die gaan veranderen als je het vergelijkt met de badkamer zoals die nu is (daar is in de post hierboven ook nog een tekening van):

  • Douche en toilet worden omgedraaid voor een praktischer indeling. In de oude situatie zit de douche nagenoeg bij het raam. Als je het raam open zet dan hebben de buren toch inkijk in dingen die je liever privé houdt.
    Bovendien zit er nog een schuin stuk van het dak aan die zijde, waardoor zowel ik als mijn nog langere zoon bijna met ons hoofd tegen het plafond aan staan onder de douche. Aan de andere zijde van de badkamer hebben we daar geen last van.
  • In plaats van elke keer de badkuip in en uit komt er nu een ruime inloop douche. Deze wordt gemaakt door een voorzetwandje bij de muur te plaatsen waar de afvoer van het verplaatste toliet langs kan en hier haaks een tussenwand op.
  • De koof die op de oude tekening nog in de hoek te zien is komt te vervallen. Hier lopen nu nog ventilatiekanalen door van de onderliggende keuken. Maar deze is passief, zonder ventilator of iets dergelijks en voegt eigenlijk niks toe. Deze komt dus te vervallen, wat een beetje extra ruimte oplevert.
  • De handdoek radiator die eerst nog aan de buitenwand naast het raam zat komt nu naast de deur te zitten, tegenover de inloopdouche. Als je de douche uit stapt kun je zo meteen een lekkere warme handdoek pakken.
  • Hierdoor is er wat meer ruimte in de hoek en als straks alle kranene, elektra en afvoer van de wasmachine aansluiting daar verwijderd zijn kan ons badmeubel van 100cm breed en 40cm diep met dubbele kranen mooi een stuk opschuiven. Dan zit je ook niet met het nieuwe tussenwandje in je rug.
  • In het voorzetwandje en de tussenmuur komen wat koofjes zodat we onze spullen mooi kwijt kunnen.
  • De ventilatie krijgt een flinke upgrade. Er komt een buisventilator met naloop timer in de buis op zolder boven de badkamer die vanuit 2 aanzuigroosters (boven douche en toilet) de dampen en stank af kunnen zuigen. Onder in de deur komt nog een extra ventilatierooster zodat de toevoer van voldoende frisse lucht ook gegarandeerd is. De ventilator zal apart aan en uit geschakeld kunnen worden via een eigen schakelaar zodat de ventilatie niet onnodig aan gaat als je midden in de nacht nog even een plasje moet plegen.
  • Er komt een nieuw verlaagd plafond waar de hiervoor genoemde afzuigkanalen achter weggewerkt kunnen worden en waar een 6-tal IP65 LED spots achter een dimmer zullen komen voor voldoende licht in de badkamer.
  • Er komt electrische vloerverwarming voor wat extra comfort.
  • De elektra wordt aangepakt. Nu zit er enkel een trekschakelaar in de badkamer (wat intussen toch ook wat gedateerd aandoet) en een enkel stopcontact bovenin bij het oude badmeubel.
    Ik wil het licht via een dimmer en de ventilator via een aparte normale schakelaar kunnen schakelen en wil aan weerszijde van het badmeubel een stopcontact plaatsen zodat de scheerapparaten en elektrische tandenborstels fatsoenlijk opgeladen kunnen worden.
Dat zijn zo'n beetje de plannen en de grootste veranderingen die zullen gaan plaatsvinden.

Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen zal eerste de oude badkamer helemaal afgebroken worden. Vanzelfsprekend alle tegels van de muur, maar ook het verhoogde dekvloertje dat er nu in ligt er helemaal uit breken om oude afvoeren en leidingwerk te kunnen verwijderen en nieuwe aan te leggen. Ook komt er dan meteen een aardemat in de badkamer en zal er een CAP gemaakt worden.
CV leidingen verleggen, waterleidingen aanleggen, elektra aanleggen, afvoerleidingen, nieuw zandcementvloertje erin, voorzetwandje en tussenwandje zetten, nieuw plafond erin en natuurlijk alles opnieuw tegelen met tegels 60x60.

Ik doe het meeste voor het eerst, maar heb er zin in om nieuwe dingen te doen en te leren en alles nu helemaal naar wens te maken! :mrgreen:

Ik heb de laatste 2 weken van September verlof om de badkamer te kunnen doen. Ik weet dat 2 weken voor een dergelijke verbouwing nogal ambitieus is. Zeker voor een onervaren klusser in z'n eentje, maar meer vrije dagen waren er gewoon niet meer voor dit jaar... :roll:

Het duurt dus nog even voordat ik echt ga beginnen, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang!

De financiering is rond, het bouwdepot staat klaar. De eerste spullen zijn al besteld bij diverse webshops, de bouwafval container is reeds besteld (en de vergunning voor het plaatsen aan de straatkant reeds verkregen van de gemeente) en de spullen van de sanitairwinkel worden de eerste week van september geleverd.
Ook heb ik reeds diverse gereedschappen die nog niet in mijn verzameling zaten besteld zoals een goede boorhamer, sleuvenfrees, betonmixer, laserwaterpas en tegelsnijder, etc.

Ook ben ik me nog steeds aan het inlezen en video's aan het kijken van hoe professionals diverse zaken aanpakken.
Dus ik hoop tegen de tijd dat ik ga beginnen goed beslagen ten ijs te komen! :mrgreen:

En als iets dan nog niet duidelijk zijn is er natuurlijk nog altijd dit geweldige :super: forum!

Mochten jullie nu vragen, opmerkingen suggesties of ideeën hebben naar aanleiding van bovenstaande, dan hoor ik dat natuurlijk graag :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf
Het eerste echte werk is inmiddels gedaan. Het begin is gemaakt en het begint met een goede basis. In dit geval de basis voor betrouwbare en veilige elektra.

De originele stoppenkast in ons huis was nog van toen het huis gebouwd werd en had 4 groepen met schroefzekeringen en 1 aardlekschakelaar.
Daar was in de loop der jaren nog het een en ander aan uitgebreid, maar hoewel het prima werkte en we er nooit problemen mee hebben gehad, voldeed het toch ook niet bepaald meer aan de laatste eisen.

En met de nieuwe badkamer en meer nog, met de nieuwe keuken in het achterhoofd waar ook een inductiekookplaat, een quooker en andere apparatuur zitten die iets meer prik vragen van het stroomnet moest er echt iets aan gebeuren.

Nu heb ik in het verleden ook genoeg met elektra gewerkt, maar om te zorgen dat het goed gebeurt, veilig is en aan de laatste vereisten voldoet hebben we een vakman ingeschakeld die voor ons de ombouw van de meterkast heeft verzorgd.

Hierbij zijn van de oude situatie:

DSC_3596.JPG


Naar de nieuwe situatie gegaan:

DSC_3605.JPG


Dat ziet er al meteen een stuk opgeruimder en moderner uit! Kost wat, maar dan heb je ook wat (en die gemoedsrust is toch ook wat waard :wink: ).

Dit wilde ik graag gedaan hebben voordat ik aan de badkamer begon, zodat als ik eenmaal zover ben, alles meteen juist aan kan sluiten en juist afgezekerd en achter een aardlek zit.

Dit was echter nog maar 'fase 1'. Er volgt nog wat werk als we eenmaal aan de keuken beginnen, waar er nog een verdeelkastje komt met zekeringen voor de keuken zelf. Dit omdat we simpelweg geen extra kabels meer kunnen leggen naar de keuken.
'Fase 2' wordt door de elektricien aangepakt als de nieuwe keuken deels geïnstalleerd is.

Maar ik ben hier al blij mee.:mrgreen:
 
Zo, het heeft even geduurd, maar daar gaan we!

Eindelijk is het zover en kon er eindelijk echt aan de verbouwing begonnen worden! :mrgreen:

Maar om te kunnen beginnen hebben we natuurlijk eerst de benodigde materialen nodig. De afgelopen weken diverse bouwmarkten bezocht waar ik spullen had besteld en pakketjes binnen gekregen van webshops waar ook het nodige was besteld.

Ook al het sanitair, tegels en andere mooie, nieuwe spullen waren binnen gekomen en opgehaald en tijdelijk opgeslagen in de logeerkamer en de schuur:

20210911_133235.jpg

Een auto en aanhanger vol met sanitair spul!

20210915_201441.jpg

logeerkamer vol met bouwmaterialen!

20210915_201946.jpg

Overal badkamer spullen! Wat er allemaal al niet in zo'n kleine ruimte gaat zitten zeg!

En om nog even een idee te geven waarom deze verbouwing hoognodig was, even een paar foto's van de oude situatie:

20210824_174038.jpg

Kleine indruk van de oude baskamer.

20210824_174028.jpg


20210824_174114.jpg

Schimmel aan het plafond en een 'RVS' plafondlamp die gaat roesten.

20210824_174015.jpg

Een bad wat alleen gebruikt wordt om te douchen en een douchestang die bijna tegen het schuine plafond zit...

20210911_102531.jpg

En een handdoek radiator die ernstig aan het roesten is en de poedercoat vanaf bladdert...


Een boel ruimte voor verbetering dus!

En in de aanloop naar de weken van de verbouwing alvast geprobeerd het een en ander voor te bereiden of alvast gereed te hebben zodat in de ambitieuze planning zo efficient mogelijk gewerkt kan worden.

Zo had ik alvast de afvoerkanalen voor de nieuwe afzuiging gereed gemaakt en de nieuwe buis ventilator geplaatst. Een stevige jongen die 248m3/hr, af kan zuigen. Ik weet het, misschien een beetje overkill voor onze kleine badkamer, maar ik heb liever dat de lucht vaker dan nodig in het uur ververst wordt dan te weinig nadat we hebben gezien wat teveel vocht en slechte ventilatie kunnen doen met een badkamer.

20210909_190658.jpg

Situatie voor. Het gat in de vloer was eerst een ventilatiekanaal voor de keuken. Maar deze komt te vervallen en zal worden gebruikt voor de afzuiging van het toilet beneden.

20210909_211415.jpg

De nieuwe buisventilator geplaatst en de 125mm pvc leidingen aangepast om het allemaal passend te maken.


Ook de handdoek radiator is alvast verwijderd (met deze temperaturen kunnen we wel even zonder verwarming in de badkamer) en het plafond is er alvast uit gesloopt. Scheelt weer een paar uur werk straks.
 
En als je je dan een avondje kwaad maakt, dan is een groot deel van de badkamer al gedemonteerd. Badmeubel eruit, bad al verwijderd, alle losse zaken als handdoekrekjes, zeepbakjes etc etc van de muur

20210917_213332.jpg


20210917_213349.jpg


Dat ruimt al lekker op! :mrgreen:

Al het grote spul is apart naar de stort gebracht, anders zit het 3m3 bouwafvalcontainertje natuurlijk zo vol...

En als dan alles leeg is kan het echte slopen gaan beginnen! :klusjesman:

Eerst alle tegels maar eens van de muren en de koof voor de ventilatiekanalen in de hoek maar eens eruit halen. Dat levert alvast weer wat ruimte op.
En als je je dan een paar uur goed kwaad maakt met een flinke hamerboor, dan heb je na een uur of 4 tot je eigen stomme verbazing alles er eraf!

20210918_171511.jpg

20210918_171523.jpg


Nu moet ik ook zeggen dat de kwaliteit van de badkamer nog slechter was dan al gedacht. De tegels kwam er redelijk goed vanaf, maar het stucwerk waar de tegels op gezet waren kwam er in grote plakkaten tegelijk vanaf! :o
Je zag het gewoon vergruizen en als je keek wat er van de muur af kwam, dan had ik toch het idee dat dit nooit lekker gehecht heeft op de ondergrond.

20210918_141608.jpg


Het stucwerk had meer gehecht op de voegen van het onderliggende metselwerk, dan aan de stenen zelf...:?
Maar goed, in dit geval hoorde je mij niet klagen, alles kwam er zeer vlot en zonder al te veel moeite vanaf! :mrgreen:
Ik wilde toch alles al opnieuw gaan stucen en dan heb ik zo'n slechte onderlaag er liever vanonder dan dat ik dat nog eens ga egaliseren.

Maar toen moest de vloer er nog uit....

Man, man, man, wat een k*twerk is dat zeg. Zo vlot als de wanden gingen, zo moeizaam gaat de vloer. Het zal vast niet helpen dat er 2 verschillende lagen tegels bovenop het zandcement liggen, maar dat gaat nog het nodige werk en waarschijnlijk vloekjes opleveren. Maar hij zal er hoe dan ook uit komen...

En een leermomentje daarbij is om eerst te kijken waar de leidingen de badkamer binnenkomen en het verloop van de leidingen in de vloer ongeveer te bekijken.
Wij hadden enkele verkeerde aannames gedaan omdat we (achteraf) gewoon niet goed genoeg hadden gekeken hoe een en ander echt in elkaar zat.

Afijn, je raad het al. Flinke beitel in de vloer jekkeren en opeens heb je een kleine fontein vanuit de vloer. Ah, die waterleiding liep dus niet rechtdoor zoals we gedacht hadden, maar nam nog een bochtje onderweg. :roll:
Afijn, hoofdkraan snel dicht, waterleiding nog verder uitbeitelen, stukje eraf snijden en daar een stopje op knellen. Water er weer op en hoezee, hij was weer dicht. Weer een crisis bezworen. De leidingen moeten toch aangepast worden, dus een echte ramp was het eindelijk ook niet.

20210918_165555.jpg

Oeps...:roll::lol:

Tot zover in ieder geval de vorderingen na de eerste dag. Morgen weer verder met het uitbreken van de vloer. Daarbij besloten om eerst de leidingen (waarvan we nu wel ongeveer beeld hebben hoe ze daadwerkelijk lopen) maar eens uit te beitelen zodat die nu dan in ieder geval in het zicht zitten en vervolgens de rest van de vloer eruit te jekkeren.

Het is zwaar en vervelend werk dat niet direct opschiet, maar goed. Ff de tanden op elkaar, verstand op nul en door blijven gaan...:wink:

Wordt vervolgd....
 
Zo, alweer even geleden sinds ik bericht gedaan heb. Ik ben dan ook nogal druk geweest, want het heeft helaas niet bepaald meegezeten de afgelopen week...

Met het hoe en wat hiervan ga ik jullie niet vervelen, maar ik heb mijn ambitieuze plannen maar los gelaten, we zullen nog iets langer elder moeten douchen... :roll:

Afijn, de vorige keer waren we druk bezig met slopen.
Aangezien mijn 6 kg. boorhamer geen problemen had met het tegelwerk, maar de dekvloer niet zo leuk vond en het na een paar uur al voor gezien hield, moest ik toch wat anders zien te regelen.

Dus dan meer meteen goed en een stuk gereedschap huren wat iets meer zoden aan de dijk zet!

20210919_144755.jpg


En met zo'n serieus stuk gereedschap werkte het al meteen een heel stuk beter! Deze 11kg zware sloophamer had geen enkele moeite met de dekvloer, en ook het beton daaronder was prima te doen met dit apparaat! :mrgreen:

20210919_173826.jpg


De wapening was wel redelijk irritant, maar uiteindelijk kwam dan toch het eerste stuk van de afvoer in zicht...

20210920_172310.jpg


En als je het allemaal uitgebikt hebt en het ziet liggen, dan is de route van de afvoer best logisch. Maar als je alleen een 4-tal afvoeren in de grond ziet verdwijnen en geen idee hebt hoe het loopt, dan zet je natuurlijk die boorhamer een paar keer in die leiding. Maar hij moest toch verlegd worden, dus zo'n ramp was dat dan ook weer niet.

Vervolgens maar eens bepaald waar alle water, cv en elektra leidingen zouden moeten gaan komen. Een en ander op de wanden uitgemeten en afgetekend en toen kwam er toch een plan.

Allereerst maar eens de gatenzaag en de sleuvenfrees in de muur gezet voor de verschillende inbouwdozen voor WCD's, schakelmateriaal en de vloerverwarming:

20210921_150642.jpg


20210920_204200.jpg


Toen die een plekje hadden gekregen, maar eens gekeken hoe ik de cv leidingen kon verleggen. Ik wilde de radiator op een andere plek, en ik wilde meteen van die lelijke leidingen langs de muur af. Die konden wat mij betreft ook in de muur gefreesd worden...

20210922_164416.jpg


Wellicht een beetje een vreemde omweg. Maar aangezien er de nodige elektra, waterleiding en afvoer ook om een plekje in dezelfde muur vochten was het een beetje puzzelen om het allemaal in die ene kleine wand te krijgen zonder dat ze elkaar in de weg zaten.

Toen alles passend was gemaakt, kon alles netjes in elkaar worden gesoldeerd, de leidingen van stopjes voorzien en de ketel weer gevuld, ontlucht en op een druk van 2,1 bar gezet om te controleren op lekkages.
Toen die er gelukkig niet bleken te zijn konden de leidingen worden voorzien van een rode en blauwe mantelbuis om de leidingen te beschermen en enige uitzetting en krimpen van de leidingen mogelijk te maken in de sleuven.

20210922_173818.jpg


Het begin van het installatiewerk was er...

Vervolgens een poosje aan het puzzelen geweest met de waterleidingen. Er komen 2 stuks kranen op de wasbak en de fabrikant van het badmeubel had netjes de positie en maten van de verschillende aan en afvoerleidingen opgegeven zodat alles netjes past achter het meubel en niets de laatjes in de weg zit.

In eerste instantie kwam ik niet verder dan dit, maar met 2 kruisende leidingen en warm en koud relatief dicht op elkaar was ik er nog niet helemaal kapot van.

20210922_203310.jpg


Een vraag om advies hier op het forum ga me nog enkele nieuwe inzichten en hoewel het nog niet perfect was (ja, ik weet dat ik die laatste kruising ook nog lop had kunnen lossen als ik echt had gewild) ben ik geëindigd met het volgende, wat volgens mij toch acceptabel zou moeten zijn:

20210924_084216.jpg


Dus ook dit weer netjes in elkaar gesoldeerd. En hoewel het toch alweer een aantal jaren was geleden dat ik waterleidingen had gesoldeerd, vielen mijn solderingen me toch eigenlijk niet tegen, al zeg ik het zelf!

20210924_113407.jpg


Ook hier weer de leidingen afgestopt en de hoofdkraan weer voorzichtig open gedraaid om te controleren op lekkages.
En de eerlijkheid gebied mij toch te zeggen dat, hoewel ik zelf best tevreden was over mijn solderingen, er desondanks toch 2 waren die lek bleken :cry:.

1 kon ik gelukkig herstellen door deze nogmaals te verwarmen en soldeer toe te voegen. Maar de andere bleef zelfs na 3 keer proberen te repareren toch lekken.
Die heb ik dus weer gedemonteerd en een nieuwe fitting in gesoldeerd. Dat bleek gelukkig de oplossing en nadat het leidingwerk 2 uur lang geen druppel meer liet zien, had ik er genoeg vertrouwen in om ook deze in te pakken in mantels.
De korte stukjes die niet van mantels konden worden voorzien door de korte stukjes en bochten, werden netjes ingetaped om het leidingwerk toch wat te beschermen.
 
20210924_143040.jpg

Ook in de muur waar de douche en het toilet moeten komen moet natuurlijk nog wat leidingwerk worden aangelegd.
Hier kon ik echter nagenoeg alles buigen en zat er maar 1 T-koppeling in gesoldeerd. Minder kans op lekkage dus :wink:.

20210924_084239.jpg


20210924_084256.jpg


Toen dit naar tevredenheid aangelegd was, kon het verbonden worden met de binnenkomende waterleidingen om eens te zien of deze wel in een keer lekvrij zouden zijn. En hoera, dat was wel het geval!
Dan kon de mantel er ook weer omheen.

Maar op het moment dat ik de blauwe mantel om de leiding heen deed en vervolgens bij de linker leiding uit kwam realiseerde ik me dat ik een foutje had gemaakt in mijn ijver...de warm en koud water leidingen omgedraaid! :oops:

Na mezelf enkele verwensingen toe te hebben geroepen, het water er maar wederom weer af gehaald, leidingen leeg laten lopen en die soldeerverbindingen konden weer los.
Een beetje correctief buigen en weer een kleine kruising in de leidingen om vervolgens wel juist uit te komen. Wederom nieuwe sokken erop gesoldeerd en het water kon er weer op.
Gelukkig wel lekvrij en konden de mantels er wel juist om.

20210924_142926.jpg


Nu al het leidingwerk was gedaan kon ik me eens wat meer gaan richten op de elektrische kant van zaken.
De inbouwdozen zaten al op hun plek en de sleuven waren ook al gefreesd, nu moesten alleen de pvc leidingen nog worden gelegd en de draden worden getrokken.

20210925_150845.jpg
20210925_150929.jpg


Verbazingwekkend wat een bedrading je aan kan leggen in een badkamer van 5m2! :o

De professionele installateurs onder jullie zullen wel bijna van de stoel rollen van het lachen om deze aanleg en ja, niet alle bochten zijn even mooi of fijn om draden doorheen te trekken. Maar we hebben ze er toch in gekregen en alle bedrading komt netjes samen in een tweetal centraaldozen (een voor de verlichting en een voor de overige elektra) die in het gipsplafonnetje bereikbaar zullen blijven via een inspectieluik.
Vandaar de drukke bedoeling op dat kleine stukje plafond. Ook het CAP is daar onder gebracht.
Waterleiding, CV leiding, douchegoot en de nog aan te leggen aardematten komen daar samen op een aarderail waar ook de aarding vanuit de centraaldozen op aangesloten is.

Enige leidingwerk dat nu nog restte was de afvoer. Er is een nieuwe afvoer aangelegd aangezien de oude niet meer te gebruiken was en dus kom te vervallen (lees: afgezaagd en onder het beton gestort).
Er is een nieuwe sleuf in het beton uitgehakt om de nieuwe afvoer door te leggen en na enig gepruts kreeg ik het voor elkaar om de hele afvoer van voor tot achter netjes onder afschot te krijgen zodat het water zonder problemen de standleiding in marcheert!

20210926_182458.jpg


20210926_182548.jpg


Daarmee zat al het leidingwerk op z'n plek en konden de sleuven weer worden dicht gesmeerd.

20210926_152448.jpg


In eerste instantie hebben we dat geprobeerd met metselspecie, na het lezen van enkele topics hier op het forum, maar dat vond ik helaas niet zo'n succes. Het plakte heel slecht en er lag uiteindelijk meer op de vloer dan in de muur.
Ik heb nog ergens iets gelezen over een bepaalde 'werp techniek' waarmee het in de sleuven wordt gegooid om het ook achter de leiding te krijgen etc, maar ook dat ging niet lekker.

Na een boel gezoek in de bouwmarkt naar een ander geschikt product, uiteindelijk een oplossing gevonden in Alabastine grote gaten vuller. Geschikt voor binnen en buiten en op cementbasis. Volgens de verpakking uitermate geschikt voor het dichten van inbouwdozen en sleuven. Werkte prima en ik kreeg er alles zonder veel moeite mee dicht, zelfs de grote gaten waren geen probleem, alleen was het wel een prijzige oplossing.

Achteraf, na het werken met de cementgebonden wandstuc was dat een veel betere en uiteindelijk goedkopere oplossing geweest, maar dat blijkt natuurlijk pas achteraf :roll:.

Al doende leert men zullen we dan maar denken.
 
Als dan de afvoer erin ligt kan ook de douchegoot z'n definitieve plakje krijgen.

Hier hadden we in eerste instantie ook nog een probleem.
De douchegoot die we eerst besteld hadden (en behoorlijk prijzig was voor wat het bleek te zijn :?) kwam gewoon totaal niet uit met de beoogde plek en de mogelijkheden in de aanleg van de afvoer. Met een verloop van 40 naar 50mm, een 45 graden mof en een aansluiting op het Y-stuk kwam het gewoon totaal niet uit en zou de douchegoot veel te ver in de douche nis naar binnen komen, waarna je steeds op dat ding staat te dansen onder de douche.

Andere oplossingen waren om dan de douchegoot langs de wand te plaatsen of bij de ingang van de douche. Maar mijn vrouw en ik waren van deze beide alternatieven niet echt gecharmeerd.

Een kleine zoektocht op het interweb bood gelukkig uitkomst!
Een douchegoot me een draaibaar onderstuk, waarmee je dus de uitvoer 360 graden rondom kon richten waar je maar wilde. Ideaal!

En gelukkig is de huidige maatschappij helemaal gericht op snelheid, dus voor 14.00 besteld, was de volgende dag al in huis. Mooi, dan liep ik niet teveel vertraging op en kon ik mooi verder.
Toen het ding eenmaal in huis was, bleek het nog een betere en mooiere goot te zijn als het dure ding dat we al hadden, nu voorzien van extra haren roostertje bij de sifon en beugels om het ding mee te bevestigen (de andere moest gewoon in het zandcement geplaatst en gesteld worden zonder echte bevestiging in of aan de vloer).
En dat allemaal voor praktisch de helft van de prijs! Zo zie je maar weer dat duurder niet altijd beter hoeft te betekenen...

Maar goed, de nieuwe goot kon ook op z'n plek:

20210926_194608.jpg


20210926_194600.jpg

Aardekabel aan de douchegoot.

20210926_194248.jpg


20210926_194259.jpg

En de douchegoot helemaal waterpas gesteld.

Op advies van mijn broertje, die zelf een beetje in de bouwwereld actief is, heb ik eerst de uitgebikte sleuven in het beton weer gevuld met sneldrogend beton. Ik wilde het eerst gewoon opvullen met het zandcement, maar hij adviseerde er toch echt eerst nog wat beton in te storten. Dus zo gezegd, zo gedaan.

20210926_201831.jpg


Na de ervaringen met de oude badkamer en de slechte ventilatie, wilde ik dat nu iets serieuzer aanpakken en heb ik eerst ruimtebesparende, rechthoekige ventilatiekanalen geplaatst. Er komen 2 afzuigpunten in de badkamer, een boven de douche en een boven de wc.
en een derde kanaal loopt boven het plafond naar de overloop, om op een later moment de afzuiging in het toilet beneden weer in ere te herstellen.

20210927_080424.jpg


En daarmee was het ruwe installatiewerk wel zo'n beetje gedaan. Dan kan er wat meer gedacht gaan worden aan de afwerking.

20210927_101128.jpg


20210927_101138.jpg
 
Om maar eens te beginnen met de wanden.

Hiervoor had ik een cementgebonden wandstucmiddel gekocht met als bijkomend voordeel dat dit binnen 4 uur al zo'n beetje droog is.
Nadeel bleek echter dat dit dus geen geschikt materiaal bleek voor iemand die nog nooit van z'n leven had gestuct. Er viel bijna niet tegenaan te smeren in je eentje!

Maar gelukkig bood een behulpzame buurman uitkomst, die vroeger zelf ook badkamers verbouwde en een en ander dus nog in de vingers had zitten.

Halverwege bleek echter dat ik de hoeveelheid stucmortel verkeerd had ingeschat (de fabrikant had een verbruikscalculator waar ik blind op vertrouwde, maar die dus niet helemaal bleek te kloppen)
Een nieuwe ontdekking van mij in deze was dat je beter geen grondstoffen van ver kunt halen.

Het spul wat ik wilde gebruiken was helaas bij de locale bouwmarkten en bouwhandels niet te verkrijgen en had ik dus weken geleden al een keer bij de Jippie ja ja jippie jippie jeej bouwmarkt gehaald.

Alleen de dichtbij zijnde oranje bouwmarkt is voor mij dik een uur rijden hiervandaan. Dus als je dan nog wat zakken tekort komt resulteert dat in een tripje van 2,5 uur tussendoor om een paar extra zakken stucmortel...:roll:

Weer een praktische les geleerd: Beter bouwstoffen halen dichtbij, zodat je in geval van nood op korte termijn bij kunt halen.

Maar goed, eind van de dag zat alle stuc wel tegen de wanden aan:

20210927_230124.jpg


20210927_230141.jpg


Daar waar nog een voorzet wandje komt is het natuurlijk zonde van de stuc om dat erachter te smeren, dus dat hebben we, afgezien van het dichtsmeren van de sleuven, open gelaten.

De volgende dag hebben we de zandcementvloer erin gesmeerd.
Maar voordat die erin kon moest natuurlijk ook de aardmatten eerst geplaatst worden.

20210928_093001.jpg


Ook voor de dekvloer had ik, in het kader van tijdsbesparing, een snel uithardend product gekozen.
Na 24 uur zou dat weer beloopbaar en betegelbaar moeten zijn. En 19 zakken later hadden we de vloer netjes vlak en zo'n 6cm opgehoogd, met afschot naar de douchedrain natuurlijk...

20210928_151423.jpg


20210928_151436.jpg


Ook een sleufje voor de sensor en de bekabeling voor de vloerverwarming zijn reeds voorbereid, zodat ik deze een dezer dagen ook kan plaatsen.

Terwijl ik in afwachting ben van de zandcementvloer die droogt en uithard, had ik weer even tijd om dit verhaal aan te vullen.
Vanmiddag weer druk verder aan de klus. Volgende taak: De voorzetwand en tussenmuur zetten van cellenbetonblokken!

Wordt dus weer vervolgd....

Ik krijg, bij het ontbreken van enige vorm van reactie, steeds meer de indruk dat deze sectie van het forum nu niet direct het best bezocht of gelezen wordt.
Maar voor de stille genieters houden we dan toch maar gewoon stug vol! :lol::P
 
Ik volg dit deel inderdaad niet dagelijks. Maar je ben lekker bezig. Enige vraag: Waarom al die koperen leidingen in de muur? Ik zou hier voor kunststof gekozen hebben...
 
Uiteindelijk kwam dat een beetje neer op gemak.

Waar ik in eerste instantie ook voor kunststof wilde gaan ivm eenvoudigere installatie, ben ik daar toch een beetje van terug gekomen.

Je hebt ten eerste speciaal gereedschap nodig om met kunststof te kunnen werken en vooral die perstangen zijn toch aardig prijzig. Ze zijn waarschijnlijk wel te huren, maar dan moet je wel net de juiste bekken hebben.
Want voor zover ik het begreep zijn zo'n beetje al die koppelingen van verschillende fabrikanten net een beetje anders.

En ook dat was een dingetje, want mocht ik later om wat voor reden dan ook ooit nog eens iets willen veranderen of aanpassen, moet je wel weer net de juiste koppeling erbij vinden, als die dan überhaupt nog te krijgen zijn.

Dus dan vond ik koper toch gewoon makkelijker. Dat is overal te krijgen, allemaal gestandaardiseerd en hetzelfde en er is geen bijzonder gereedschap voor nodig wat ik niet al had.

Bovendien vind ik het eigenlijk ook wel leuk om er zo mee te werken. Klinkt misschien stom, maar het heeft voor mij ook wel een beetje iets ambachtelijks.
En uiteindelijk is er verder niets mis met het gebruik van koper, het heeft zich al decennia lang bewezen.

Misschien iets duurder en iets bewerkelijker. Maar uiteindelijk werkt het prima :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004
Ik lees mee, altijd leuk om te volgen zo'n verslag. En het ziet er allemaal prima uit, zeker voor een hobbyist.

Koperen leiding was mij ook opgevallen. En waarom pak je geen standaard muurplaat waar de twee aansluitingen gekoppeld zijn? Lijkt mij wat efficiënter.

Elektra leidingwerk ziet er wat rommelig uit en ik ben niet van de flex buis. Zeker die krappe bocht linksonder op de foto zou ik zo niet maken. Maar goed, als het werkt en de draad zit erin dan kun je het gewoon zo laten.

Hou je voldoende rekening met de elektra regels in natte ruimtes?
 
Bedankt voor het commentaar mannen.

Voor de aansluiting van de thermostatisch douchekraan heb ik wel zo'n dubbele muurplaat. Maar die afstand is 150mm hart op hart. De muurplaten voor achter het wasmiddel zitten 100mm hart op hart uit elkaar. Werd zo opgegeven door de fabrikant, dus dat heb ik netjes aangehouden :wink:

Het elektra leidingwerk geef ik grif toe dat dit anders of beter zou kunnen. Maar dit is 'on the fly' gemaakt, ik had er nog niet echt een plan voor. En straks zit het toch achter een gipsplafonnetje, dus dan ziet niemand het meer :roll:

War betreft die elektra voor natte ruimtes. Er is een nieuwe CAP gemaakt waar alles in is geaard en er zijn nu ook aardmatren in de zandcementvloer aangebracht.
De badkamer krijgt een eigen groep en die zit in de pas vernieuwde meterkast uiteraard achter een aardlek.
De spotjes in het plafond zijn allemaal IP65 en de mini LED spots die in de nisjes in de douche komen zijn IP68.
Al het schakelmateriaal is IP44 en ik probeer me zoveel mogelijk aan de zone indeling te houden.

Moet ik wel eerlijk bekennen dat ik de WCD's bij de wastafel niet verder weg kreeg als 50cm ipv de voorgeschreven minimale 60cm. Ze vallen dus in zone 2, maar zoals gezegd is het IP44 schakelmateriaal, dus officieel mag het dan gewoon volgens mij.

Ook de schakelaars zitten officieel iets te dicht bij de douchedeur in de buurt en vielen dan in zone 2, maar daar was simpelweg ook niet meer ruimte voor.
Daarom heb ik ze, om toch nog wat afstand te winnen, ook boven elkaar geplaatst ipv horizontaal naast elkaar. Maar ook die zijn IP44, dus zou dat nog geen probleem moeten zijn.

Dus al met alles het volgens mij aardig veilig zijn. :mrgreen:
 
De keuze voor koper ipv kunststof snap ik wel, zeker als je zelf kan solderen
Je hebt bij wijzigingen een perstang nodig en het is idd maar de vraag of het gekozen systeem over 10 jaar nog bestaat. Koper is niet goedkoop maar perskoppelingen ook niet.
Factor uurloon niet meegerekend :wink:

Aanwerken van de leiding sleuven: muur nat maken van te voren en dan met zand-cement 4:1 aangooien.
Dan zit de sleuf goed vol, ook achter de leiding.

Mbt ventilatie, de afvoer heb je geregeld, de toevoer ook?
 
@Rola: bedankt voor de tip, wellicht de volgende keer nog eens proberen.

En wbt die ventilatie. Er komt een rooster onderin de badkamer deur, dus dan zou er voldoende frisse lucht binnen moeten kunnen komen :wink:.
 
@Klusidee ralf Dat was ook de intentie. Niet alleen om zomaar wat neer te kalken hier, maar ik hoop dat anderen er ook wat aan hebben.
Stel dat iemand anders ook z'n badkamer aan gaat pakken, dan hoop ik dat dit topic een lijdraad kan zijn van hoe en wat van begin tot eind.
Misschien geeft het mensen een beetje houvast van wat ze zouden kunnen verwachten en hoe ze dingen aan zouden kunnen pakken (en ik hoop van niet, maar wellicht leren van mijn fouten).

Morgen komt er weer een update! De badkamer begint eindelijk vorm te krijgen! :mrgreen:
 
Wat ik me wel afvraag vooral omdat je voor je zelf bezig bent.
Ik zie nogal wat punten waar ik nooit knietjes zou gebruiken. Buigen zijn twee soldeerpunten minder en een lagere prijs. Plus nog wat voordelen van buizen die zijn gebogen.
Zie hier op het forum behoorlijk wat fotos voorbijkomen waarvan ik vind dat je met een buigijzer best wat geld in je zak had kan houden en het staat veel netter. Toch
 
  • Like
Waarderingen: Walker
@Wgb
Ik ben me bewust dat buigen netter is (hoewel je er toch niets meer van ziet) en minder kans op falen geeft. En ik heb alles, wat ik redelijkerwijs kon buigen ook zoveel mogelijk proberen te buigen. Maar soms is het gewoon makkelijk, sneller of praktischer om er een knietje op te solderen.
Zeker met dat kleine frutwerk voor de kranen van de badmeubel. Daar kon ik simpelweg de radiussen van het buigen bijvoorbeeld niet kwijt.

Bovendien ben ik nog steeds maar een amateurtje he :wink:. Profi loodgieters draaien daar hun hand niet voor om, maar ik ben er iets langer mee bezig om het allemaal uit te dokteren.
Ik was al heel trots op mezelf dat ik de leidingen van de douche netjes gebogen had uit één stuk en het nog allemaal uit kwam ook.
Dat was bijna 4 meter leiding met een aantal bochten! Eén keer fout buigen en je kan 4 meter koper leiding wegmikken :lol:
 
Goed, waar waren we gebleven? Ohw ja, het zandcementvloertje lag er net in...

Het was gelukkig sneldrogend spul, dus kon ik de volgende dag alweer verder.

De wanden zijn nu strak en het nieuwe vloertje ligt erin. Dus eigenlijk hebben we weer een blank canvas waar we weer iets moois van geen proberen te maken :lol:

Er moeten wat wanden gezet worden van cellenbetonblokken om de douchehoek te creëren, Maar voordat ik daaraan kan beginnen, moet eerst het toilet en de afvoer voor dat toilet gemaakt worden. Deze verdwijnt namelijk achter het muurtje.

20210929_133531.jpg


20210929_133546.jpg


Uiteraard even het afschot gecontroleerd. Dat zou toch voldoende moeten zijn om de drollen in de standleiding te krijgen :mrgreen:
En nu die afvoer voor elkaar was, kon ik beginnen aan de bouw van z'n eigen tunneltje :lol:

20210929_170934.jpg


Ik heb een aluminium hoekprofiel tegen de muur geschroefd waar de liggende blokken op kunnen rusten aan de muur zijde.

20210929_190722.jpg


Het muurtje is 20cm diep, dus gebruik ik 2 rijen met blokken van 10 dik. Alles wordt ook tegen de muur aan verlijmt, maar omdat het muurtje achter de blokken niet gestuct is en dus ook niet helemaal vlak is, gebruik ik ook bij elke rij nog wandankers. Wellicht onnodig, maar puur voor de zekerheid.

Dan moeten de laatste leidingen nog even gebogen en gesoldeerd worden aan de muurbeugel voor de douchekraan. Uiteraard werd alles weer netjes gecontroleerd op lekkages voordat het ingepakt en er verder gebouwd werd.

20210930_120414.jpg


20210930_170431.jpg


En dan heb je ergens half de middag ineens een volledig muurtje staan, compleet met nisjes! Nu begint de nieuwe badkamer tenminste pas echt een beetje ergens op te lijken.
Dat bouwen met die blokken gaat in ieder geval lekker rap :mrgreen:

20210930_172800.jpg


En ook aan de andere kant van het muurtje komt er een grote nis. Die vrouwen kunnen nooit genoeg plek hebben om hun spullen neer te zetten. Staat de wasbak misschien niet steeds helemaal vol! :roll:

Maar hoewel het wel lekker bouwen is met die blokken, valt het nog niet mee om ze met een handzaag helemaal mooi haaks en recht af te zagen. En hoewel de muurtjes over het geheel genomen wel recht en waterpas staan, zaten er hier en daar dus nog wel wat ongelijke delen in.

En aangezien ik nog 2 zaken cementgebonden stucmortel had staan, konden we mooi nog wat 'correctief stucwerk' verrichten :lol:

20211001_095519.jpg


20211001_095527.jpg


Zo, de nieuwe muurtjes met behulp van onze handige buurman gestuct en dan zijn die ook weer netjes strak en recht. Scheelt weer getob bij het tegelen waarschijnlijk...
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
31
Weergaven
8K
Mijn project
Blof-fan
  • Gesloten
Reacties
117
Weergaven
28K
Mijn project
Blof-fan
  • Gesloten
Reacties
13
Weergaven
5K
Mijn project
Maurice81
  • Gesloten
Reacties
18
Weergaven
4K
Mijn project
Jarmo.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu