Kleine badkamer renovatie - verslag

Blof-fan

 • #41
Week 4 van de verbouwing.

Inmiddels ben ik weer gewoon aan het werk, dus de vorderingen in de avonduren en de weekenden gaan een stuk langzamer dan eerst. Maar we blijven lekker bezig.

Even zien waar we waren gebleven...

De vloerverwarming zat er net in en de vloeibare zandcement was gestort ter voorbereiding op het tegelen.

De vloeibare zandcement was enkel bedoeld als laag om de vloerverwarming in te leggen, zodat we geen last van de kabels zouden hebben bij het tegelen.
De kabels lagen nog wat aan de oppervlakte en niet helemaal in de dekvloer omdat ik er geen te dikke laag van wilde maken.

Om schade aan de kabels van de vloerverwarming te voorkomen bij het tegelen van de wanden hebben we nog wat karton en een paar lagen vilt stucloper neergelegd.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om eerst de wanden te tegelen en daarna pas de vloerverwarming en de laatste deklaag op de vloer te leggen, maar nu was de uiteindelijke hoogte van de vloer duidelijk, wat ook wel fijn is voor het tegelen van de wanden.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje vergeten ben om foto's te nemen in de drukte van het tegelen. Dus veel foto's van tijdens het tegelen heb ik helaas niet.
Ik heb het tegelen weer samen met mijn meer ervaren buurman gedaan. Voor mij was het immers de eerste keer.

De wandtegels zijn keramische 60x60 tegels die we verlijmd hebben met een flexibele, waterdichte poederlijm.
We hebben zo'n levelling system gebruikt met 2mm spacers.

IMG-20211002-WA0000.jpg


Voor de afwisseling hebben we een gedeelte van de achterwand en de achterwanden van de nisjes betegeld met 30x30 matjes met van die natuursteen mozaïeken erop.

Voor de diverse randen hebben we 12mm halfronde, mat zilveren, aluminium tegelprofielen gebruikt.

20211004_175244.jpg


20211006_193735.jpg
20211006_193804.jpg
20211004_175315.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Steve90 en Klussen.
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #42
  Ziet er al goed uit. :prima:
  Beetje jammer van de 2 nissen dat die net niet op een voeg uitkomen, en je nu een klein reepje er boven hebt.
  Maar ja dat is mijn mening.
   

  Klussen.

  • #43
  Mooi hoor :prima:. Bij zo'n project zijn er altijd dingetjes die achteraf "nog beter" of "nog mooier" hadden gekund. Wat jij als "niet professional" hebt gemaakt is gewoon fantastisch. Complementen. Ik heb werk gezien van "professionals" dat er veel minder goed uitzag.
   

  Blof-fan

  • #44
  Peter schreef:
  Ziet er al goed uit. :prima:
  Beetje jammer van de 2 nissen dat die net niet op een voeg uitkomen, en je nu een klein reepje er boven hebt.
  Maar ja dat is mijn mening.
  Je hebt wel gelijk, maar bij het bouwen van het muurtje had ik simpelweg nog niet zover vooruit gedacht. Als de nisjes een paar centimeter hoger hadden gezeten was het perfect geweest. Maar we hebben ook pas toen alles stond, vlak voor het tegelen pas gekeken hoe we zouden beginnen en hoe we dan uit kwamen en met zoveel hoeken en dingen om op te letten is dat voor een beginner bijna geen doen om alles vooraf uit te denken.

  Er zijn wel meer dingen die net niet helemaal lekker uit kwamen (de voeg bij het toilet was ook mooier geweest als die precies in het midden had gezeten en we kwamen er achteraf pas achter dat de vloertegels net een fractie groter zijn dan de wandtegels, waardoor de voegen net niet helemaal mooi oplijnen).

  Maar dat is inderdaad allemaal achteraf. Als je vaker met dat bijltje hebt gehakt let je daarop en denk je er vantevoren al over na.

  Maar over het geheel genomen ben ik heel blij met hoe het er tot dusver allemaal uit ziet en hoewel ik normaal gesproken een enorme pietlut ben en juist erg op dat soort dingen let, stoor ik me er nu niet zo heel erg in dit geval.

  Ergens vind ik het ook wel een beetje passen bij het karakter van de badkamer. Veel natuursteen/kleuren en niet alles superstrak, op de een of andere manier is het gewoon niet storend of afleidende als je ernaar kijkt.
  Maar ik ben dan ook behoorlijk bevooroordeeld :lol:

  Misschien denk ik er over een tijdje anders over, dat sluit ik niet uit. Maar voor nu is het prima zo. Bij de foto's met het voegwerk erin (volgen binnenkort) valt het al minder op vind ik :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #45
  Lekker bezig! Knap in een maand tijd. Ik ben er ongeveer een jaar mee bezig geweest :mrgreen:. Ik had dan wel het voordeel dat de oude badkamer op een andere plek zat.

  Blof-fan schreef:
  Daar waar nog een voorzet wandje komt is het natuurlijk zonde van de stuc om dat erachter te smeren, dus dat hebben we, afgezien van het dichtsmeren van de sleuven, open gelaten.
  Ik zie het topic nu pas, dus dit is een beetje mosterd na de maaltijd :denk:
  Wat je hier stelt is op zich correct, maar het is wel erg verstandig te controleren of er geen open kieren zitten tussen de stenen. Het is bij kalkzandsteen een veelvoorkomende bouwfout dat het via de drukplaat van het toilet tocht, omdat erachter geen stucwerk zit. :idea:

  De schakelaars / wcd's naast de douche, zitten die niet te dichtbij?

  Let op dat je het schuine dak voorziet van een dampremmende folie en deze goed rondom afplakt.
   

  Klussen.

  • #46
  Blof-fan schreef:
  Als je vaker met dat bijltje hebt gehakt let je daarop en denk je er vantevoren al over na.
  En dan nog vergeet je dingen en gaat het net even anders ;) Dat is wel het leuke van dit soort klussen .
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #47
  Klopt het was ook alleen maar een kleine opmerking van mij, omdat ik dat zelf altijd eerst heel goed uitmeet waar alle nissen en zo moeten komen.
  Maar het ziet er verder goed uit. :prima:
   

  Blof-fan

  • #48
  IJkenhout schreef:
  Ik zie het topic nu pas, dus dit is een beetje mosterd na de maaltijd :denk:
  Wat je hier stelt is op zich correct, maar het is wel erg verstandig te controleren of er geen open kieren zitten tussen de stenen. Het is bij kalkzandsteen een veelvoorkomende bouwfout dat het via de drukplaat van het toilet tocht, omdat erachter geen stucwerk zit. :idea:

  De schakelaars / wcd's naast de douche, zitten die niet te dichtbij?

  Let op dat je het schuine dak voorziet van een dampremmende folie en deze goed rondom afplakt.
  Het was al een bestaande muur, waar eerder ook nooit problemen met tocht zijn geweest. Het is overigens de tussenmuur tussen 2 woningen in een rijtje, dus op zich maak ik me daar niet zoveel zorgen over.

  Achteraf gezien was het wel makkelijker geweest als we het wel netjes vlak hadden gestuct, dat was toch fijner bouwen geweest met het voorzet wandje en dan had ik een betere basis gehad om het muurtje tegenaan te zetten en te verlijmen.

  Nu heb ik ankers gebruikt en staat alles nog wel stevig hoor, daar niet van. Maar achteraf was het gewoon makkelijker geweest.

  Er komen geen WCD's daar bij de douche, maar enkele schakelaars en de bediening van de vloerverwarming.
  En ja, ze zitten eigenlijk net iets te dicht bij de douchedeur, dus vallen ze in zone 2.

  Om een beetje extra afstand tot de douche te houden heb ik ze wel bewust vertikaal boven elkaar geplaatst in plaats van horizontaal naast elkaar. Maar meer ruimte was er simpelweg niet.
  Maar het is dan wel weer IP44 schakelmateriaal, dus dan mag het officieel weer wel.

  Er komt ook nog een douchedeur tussen die scharniert op dezelfde muur, dus heel bang dat ze zeiknat worden ben ik eigenlijk ook niet :wink:

  Wat betreft je opmerking over de dampremmende folie ben je net te laat vrees ik. Ik heb net het gipsplafond er tegenaan geschroefd.
  Maar er heeft al nooit dampremmende folie tussen gezeten en de douche zat er zelfs eerst nog naast. Dus natter als eerst kan het nooit meer worden en toen hadden we ook nooit problemen. Dus dat zal dan nu toch ook wel goed gaan?

  Wel bedankt voor je opmerkingen!:mrgreen:
   

  Blof-fan

  • #49
  Peter schreef:
  Klopt het was ook alleen maar een kleine opmerking van mij, omdat ik dat zelf altijd eerst heel goed uitmeet waar alle nissen en zo moeten komen.
  Maar het ziet er verder goed uit. :prima:
  Ik voel me ook niet aangevallen hoor :wink:

  Ik ben al lang blij dat profs zoals jij dit lezen en af en toe eens een opmerking maken ter bevestiging van goede keuzes of me wijzen op zaken die ik bij een volgende verbouwing beter zou kunnen doen! :mrgreen:
   

  Blof-fan

  • #50
  Goed, de wanden waren betegeld. Nu moest enkel de vloer nog getegeld worden.
  De badkamer werd weer leeg geruimd en ontdaan van alle rommel. De vloer werd geveegd en stof gezogen, waarna deze in de dispersieprimer werd gezet.

  De volgende dag zou de buurman weer komen helpen. Er werd even besproken hoe we het wilden hebben, de eerste tegels werden gesneden, ik wilde de eerste kuip lijm aan gaan maken en toen ging mijn telefoon...

  Ik had helaas storingsdienst die week en op het moment dat het het minst uitkomt wordt er uiteraard gebeld. Het resulteerde er uiteindelijk in dat ik 6 uur later weer een keer thuis kwam en nog net op tijd was om te zien hoe de buurman het laatste stripje op z'n plek legde :roll:

  De vloer was helaas nog iets hoger geworden dan we hadden gehoopt, dus gelijk komen op de oude hoogte met de dorpel die er al zat ging helaas niet meer lukken. We zijn een volle tegelhoogte hoger uitgekomen (10mm) Dus hebben we nog maar een tegelstrip tegen de kopse kant aan gezet in de deuropening en daarmee was dat eigenlijk ook wel weer verholpen.

  Nu hangt de wc eigenlijk alleen een cm lager lager dan voorzien, maar ik denk dat we daar wel mee leren leven :lol:

  Omdat ik zelf niet aanwezig was wederom geen foto's. Maar mijn dank gaat wederom uit naar de behulpzame buurman! :mrgreen:

  De volgende dag kon ik echter wel gaan voegen. Ik ben begonnen met de wanden en dat ging eigenlijk best goed. Eerst de tegels met een zilvergrijs voegmiddel voor fijne voegen.

  Ik had aanvankelijk gedacht wel een eind te komen met het invoegen van de wanden, alvorens af te sponzen. Maar het uitharden ging toch sneller dan verwacht, dus heb ik vrouwlief met een spons aan het werk gezet om de boel weer schoon te sponzen.
  Maar ondanks de hulp van vrouwlief was op enkele plekken het voegsel al dusver uitgehard dat we het er eigenlijk niet meer echt lekker af kregen gesponst en we nu hier en daar wat voegresten en cementsluier op de wanden hebben.

  Daar zal ik me later nog wel eens tot wenden, dat kan achteraf ook nog wel een keer verholpen worden, want ik wilde gewoon door. Met de eindstreep in zicht wil ik gewoon zorgen dat we weer zo snel mogelijk kunnen douchen.

  Dus door met het wat grovere voegmiddel voor de steenwandjes in dezelfde zilvergrijze kleur. Dit werkte toch wat fijner en ging wel wat beter. Flink afgesponst toen alle voegen goed gevuld waren om de steentjes weer schoon te krijgen en het resultaat was gewoon gaaf!

  20211010_182537.jpg


  Het voegen van de vloer heb ik vervolgens met een grijs voegmiddel gedaan. In eerste instantie had ik wat twijfels of het toch wel gelukt was. Na het aanmaken van het voegmiddel volgens de verhoudingen op de verpakking bleef het erg dun.
  De voegen liepen er wel prima mee vol, maar ik had toch mijn twijfels of het wel goed zou komen. De volgende dag nog eens gekeken en het bleek toch keurig uitgehard te zijn. Ik had de resten in de emmer laten zitten en ook dat was knalhard. Dat viel dus gelukkig weer mee. Ik was al bang dat ik alle voegen van de vloer weer uit kon gaan krabben...

  Vervolgens kon er gekit worden. De kit was in dezelfde kleuren als de voegen. Grijs voor de voegen van de vloer. Zilvergrijs voor de wanden en nissen.

  20211012_194649.jpg
  20211012_194701.jpg
  20211012_194712.jpg
  20211012_194746.jpg


  Ik had eerst m'n twijfels hoe dat kitten zou gaan bij de mozaïek tegels omdat die nu niet bepaald vlak en gelijk zijn. Maar dat viel gelukkig reuze mee. Het is zelfs best aardig gelukt al zeg ik het zelf! Zo'n kitnaad maakt een badkamer ineens toch een soort af. Geen naden en kieren meer, maar een afgewerkt geheel. :mrgreen:

  Volgende stap was het afwerken van het plafond. Maar voordat ik dat kon doen moest ik me eerst nog eens richten op het afmaken van de elektra.
  Nu alles gevoegd en gekit was, kon ook de verschillende elektra aangesloten en bevestigd worden.

  Omdat de inbouwdozen intussen behoorlijk diep in de muur zaten na het infrezen, stucen en tegelen had ik langere M3 boutjes nodig om alles te kunnen monteren. Maar met 30mm lange bouten ging het prima. Al het schakelmateriaal en de WCD's zijn matzwart en alles is IP44.

  20211012_195334.jpg


  WCD's aan weerszijde van de wasbak, met klepje.

  20211012_215544.jpg


  En een 'slimme' LED dimmer voor alle verlichting. Daaronder een schakelaar met indicatielampje voor de afzuiging, daaronder de bediening van de vloerverwarming.
  Omdat de afzuiging een nalooptimer heeft en het dus onduidelijk kan zijn of deze nu nog steeds ingeschakeld is, of reeds uitgeschakeld is er een indicatielampje in de schakelaar.

  Hier heb ik wat gedoe mee gehad en zelfs een afzuiging die midden in de nacht spontaan aan was gegaan. Maar ik kwam er na een zoektocht op het internet achter dat ik het lampje eerst gewoon verkeerd had aangesloten en het toevoegen van een nul naar het lampje (die ik dus gelukkig al wel getrokken had bij de bedrading) en het verwijderen van een contactje loste dit gelukkig op.

  Wel vreemd dat deze informatie niet meegeleverd wordt met het betreffende schakelmateriaal, maar goed. Op gelost is opgelost en nu werkt alles zoals van te voren bedacht.

  Ventilatie aan=lampje aan
  Ventilatie uit=lampje uit

  Logischer kan dus niet.

  De badkamer heeft nu ook zijn eigen groep in de groepenkast. Ik had nog 1 loze groep voor een wasdroger die bij de vorige bewoners vroeger ooit in de badkamer heeft gestaan en die wij nooit gebruikt hebben.
  Deze heb ik nu als voeding gepakt voor de gehele badkamer. En nu dit aangesloten was en ik wist dat alles werkte, kon de oude bedrading afgekoppeld en verwijderd worden.

  Alle spotjes werken keurig netjes met de dimmer. Zowel de 6 spotjes in het plafond als de 4 spotjes in de verschillende nisjes. Zeker de spotjes in de nisjes geven samen met de mozaïek tegels een erg mooi effect. Erg blij mee dat ik dat toch gedaan heb. Vrouwlief vond het allemaal maar overbodig, maar kon het nu toch ook wel waarderen :mrgreen:

  20211012_215555.jpg

  20211013_215954.jpg


  En zoals in de laatste foto te zien zat het plafond er ook al deels in.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Klussen. en Walker

  Blof-fan

  • #51
  Intussen is dat plafond al helemaal compleet erin gezet

  20211014_222712.jpg


  Met het inspectieluikje waarlangs de centraaldozen en de CAP bereikbaar zijn gebleven!

  20211014_222649.jpg


  Het plafond heb ik vanavond verder afgewerkt en de naden en schroefgaten afgesmeerd met Greenboardfiller.

  20211015_212529.jpg


  Morgen schuren en de voorstrijk erover!
   
  • Like
  Waarderingen: Peter en Walker

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #52
  Wel strak nog even dat voegje dichtmaken bij het nisje.
  En kijk die in het douchegedeelte ook even goed na. :wink:

  20211012_194712.jpg
   
  • Geweldig
  Waarderingen: Klussen.

  Blof-fan

  • #53
  Scherp gezien @Peter! Was mij nog niet eens opgevallen.
  Was net toch nog in de bouwmarkt en heb nog een klein doosje zilvergrijs voegmiddel meegenomen om e.e.a. nog even na te lopen :wink:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #54
  Blof-fan schreef:
  Wat betreft je opmerking over de dampremmende folie ben je net te laat vrees ik. Ik heb net het gipsplafond er tegenaan geschroefd.
  Maar er heeft al nooit dampremmende folie tussen gezeten en de douche zat er zelfs eerst nog naast. Dus natter als eerst kan het nooit meer worden en toen hadden we ook nooit problemen. Dus dat zal dan nu toch ook wel goed gaan?
  Nee, dit is een groot risico op houtrot. Je moet dit ook melden mocht je het huis ooit verkopen (want dit is een verborgen gebrek).
   

  Blof-fan

  • #55
  Nou, ik heb je advies toch nog ter harte genomen @IJkenhout .

  De schroefgaten van de gipsplaten waren nog niet afgesmeerd, dus ik kon ze er nog gewoon uit draaien en de gipsplaten er nog even af halen.
  Ik moest toch nog in de bouwmarkt zijn en heb daar een rol van die dampremmende folie meegenomen.

  De kosten zijn het niet en zoveel extra werk was het nu ook weer niet. Nu ik dan toch nog in de gelegenheid was, beter maar meteen gewoon goed doen toch? :wink:

  Rondom ook zoveel mogelijk afgeplakt, dus dan zou het toch voor elkaar moeten zijn.
  Heb het wel alleen bij het schuine stuk gedaan, waar er hout achter zit. Bij het beton leek het me niet zo nodig en die gipsplaten zijn ook wat vervelender om er weer af te halen :roll:.
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #56
  Goede keus! :prima:
   
  • Like
  Waarderingen: Blof-fan

  Blof-fan

  • #57
  De volgende dag kon de boel geschuurd worden...

  20211017_113441.jpg


  Dat was op zich wel wat werk. Sommige platen bij het schuine gedeelte zaten behoorlijk versprongen en ik wilde daar graag een mooie geleidelijke overgang.

  Toen ik redelijk tevreden was de voorstrijk erop. Die was al wit, zodat de witte verf straks ook hopelijk wat beter pakt en misschien maar 1 laag nodig heeft.

  20211017_130921.jpg


  Als alles dan in 1 kleur staat ziet het er ineens alweer heel anders uit! :mrgreen:

  20211017_130932.jpg
  20211017_131002.jpg


  En die overgangen zagen eigenlijk ook best goed uit zo...

  En ik had eigenlijk gehoopt de gipsplaten zo strak langs de muren te krijgen dat ik aan kit genoeg zou hebben voor de overgang van muur naar plafond.
  Maar helaas bleek dat geen doen en waren er toch nog wat kieren die ik met alleen kit nooit netjes dicht ging krijgen.

  20211017_131048.jpg

  20211017_131054.jpg


  Dus dan toch maar voorgegronde afwerk latjes langs de randen.
  Wel alles netjes in verstek natuurlijk.

  20211017_153835.jpg

  20211017_153850.jpg


  Gisteravond de schroefgaten afgesmeerd en de naden afgewerkt met acrylaatkit. Vanavond ook die weer strak schuren en dan kan de boel echt gewit gaan worden en is het plafond helemaal gereed.
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen. en IJkenhout

  Blof-fan

  • #58
  Zo, vanavond het plafond gewit en erg blij met het resultaat. De schimmelwerende verf van het bekende merk in de oranje potten dekte prima in 1 keer en het zag er prima uit.

  Helemaal perfect is het nog niet. Hier en daar zitten er nog wel wat kleine oneffenheden of speldeprikjes. Maar om het perfect te maken was ik nog een dag bezig met vullen en schuren. Dit was op een gegeven moment gewoon goed genoeg :roll:.

  Maar al met al een mooi strak resultaat en ik ben er erg blij mee!

  20211020_065013.jpg

  20211020_065038.jpg

  20211020_065052.jpg


  Alleen de naad tussen wand en de afwerklatjes nog een keer afkitten met witte siliconenkit en dan is het plafond helemaal voor elkaar :mrgreen:

  Kan er weer wat afgestreept worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #59
  Ziet er netjes uit hoor. Hoe heb je dat luikje zo strak gekregen?

  De gebruikte ventilatieventielen zijn normaal voor aanvoer van lucht. Zijn deze ook geschikt voor afvoer? Nadeel kan zijn dat ze minder capaciteit of efficientie hebben.
   

  Blof-fan

  • #60
  Bedankt! :mrgreen:

  Dat luikje was een kant en klaar product van de yipie yaya yippie yippie jeej bouwmarkt :wink:
  Kwestie van een gat van het juiste formaat in de gipsplaat zagen, het aluminium frame erin vastschroeven en het luikje kan erin.
  Ideaal ding voor deze toepassing vond ik :lol:

  De regelbare lucht ventielen werden verkocht als geschikt voor zowel aan als afvoer.
  En ze werken ook prima, als de ventilator draait voel je bij beide ventielen de lucht erin gezogen worden. Het zijn ook maar simpele dingen, dus kan volgens mij maar weinig mee mis gaan.
   
  • Like
  Waarderingen: IJkenhout
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  31
  Gerelateerde onderwerpen
  Kleine keuken renovatie - verslag

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu