Intergas Xtreme 36 instellen LT/HT zone

Blihi

  • #21
Ik kan de pdf ook nergens vinden, maar kan je wel uitleggen wat de parameters doen en waarom.

P035 moet bij LT/HT regeling op "uit" gezet worden. Dit hoeft bij jou niet. Bij LT/HT moet dat wel, want bij LT vraag wordt er LT water de HT leiding in gestuurd. Daaruit komt een vrij hoge retourtemperatuur terug en dus zal de ketel terug moduleren, terwijl de LT zone dan te weinig warmte krijgt. Door de stappenmodulatie uit te zetten ben je dat effect kwijt, maar wordt de HT regeling minder efficient.

P036 is de minimale tijd dat er LT vraag beantwoord wordt. Dit is normaal de anti-pendel tijd. Die is bij jou ook niet relevant als je alles op LT draait, die kan dan naar 1.

P050 en P060 spreken voor zich, dit zijn de aanvoertemperaturen in de beide zones. Omdat jij maar 1 zone hebt, zou dat helemaal niet nodig zijn om P060 te gebruiken.

P090 is ook niet relevant. Die geeft de ketel door dat bij zonevraag op HT, de LT klep dicht moet en bij zonevraag op LT, de zoneklep open. Jij hebt waarschijnlijk geen zonekleppen, dus die kan op 0.

P100 op 1 betekent dat de sensor op contact 3 en 4 van connector X13 een aanvoertemperatuursensor is. Standaard staat die op 0 (dan is het een buitensensor). Zit er bij jou uberhaupt een extra sensor op?

Ik zou dus de volgende instellingen doen:
P035 op 1
P036 op 1
P050 en P060 op de waarde die je wilt
P090 op 0
P100 op 0, tenzij je een extra aanlegvoeler hebt, dan P100 op 1
 

JeroenW71

  • #22
Beste Blihi,

Dank voor jouw heldere verhaal. De standaard nieuwbouwwoning (Die wij gekocht hebben) bevat standaard een LT/HT regeling met aanlegsensor en tweewegklep (vloerverwarming beneden en radiatoren boven). Ze hebben bij ons de vloerverwarming beneden aangesloten op de LT zone en de vloerverwarming boven op de HT-zone. De maximum aanvoertemperaturen van de LT en HT zones staan op 50 graden. Dat werkt op zich prima mits de verdeler (zonder pomp) van de vloerverwarming geen zonekleppen bevat.
Ik maak gebruik van een Evohome Touch systeem met zoneregeling en zonekleppen (Opentherm).
Ik heb ontdekt dat de pomp altijd op het maximaal ingesteld toerental stond te draaien i.p.v. te moduleren. Als dan de kleppen van de zones met een vertraging openen gaat de ketel in pendelstand en in aan/uit mode.
Zodra ik de parameters 90 en 100 op 0 zet gaat de pomp wel op de minimale stand starten, en loopt op naarmate er meer warmte gevraagd wordt. Alleen het probleem is dat als ik de LT/HT regeling wil blijven gebruiken (Radiator op zolder) ik de parameters weer op 1 moet zetten.
Kortom, ik probeer dus uit te vissen of ik met de mogelijkheden/instellingen die er zijn de ketel dusdanig in te kunnen regelen dat het wel een modulerend systeem met LT/HT regeling wordt.
 

Blihi

  • #23
Ja. Als je een HT zone hebt moet de pompmodulatie uit, daar is weinig aan te doen.

De ketel kan nu eenmaal geen twee temperaturen maken.

Je kunt de radiator boven eventueel vervangen door een LT radiator.

Eventueel kan dit misschien ook met een driewegklep, maar dan worden beide zones nooit tegelijk bediend. Ik dat geval moet een van de zones voorrang krijgen.

Als je overigens zelf regelaars hebt toegevoegd dan hoop ik dat je ook een bypass gemaakt hebt, ander gaat je pomp stuk. De pomp van de ketel moet zijn druk altijd kwijt kunnen.
 

JeroenW71

  • #24
Beste Blihi

Ja, ik heb destijds bij de aanschaf van het Evohome systeem gelijk een bypassventiel geplaatst. Het is trouwens heerlijk als je de temperatuur in elke ruimte van je huis los van elkaar kan regelen.
 

Blihi

  • #25
Weet ik. Ik heb 2 HCE20 units hangen met 8 zones in huis.
 

TCW82

  • #26
mogelijk helpt dit plaatje.

intergas expert instellingen.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu