Inregelen vloerverwarming/radiator/ bosch t tower& cevax

Bakkie9

  • #1
Geachte heren/ dames,

Ik heb al iets rond zitten neuzen op dit forum maar kom er toch niet helemaal uit.

Wij hebben een redelijk hoog gas verbruik ( 3700 m3) en dacht dat ik dit redelijk omlaag zou kunnen krijgen maar tot nu toe geen geluk.
Daarbij zie ik dit forum een aantal voorbeelden waarvan ik denk zit onze installatie wel goed in elkaar cq is deze wel goed afgesteld?.

cv Bosch turbo tower
met een cevax 5000 basic regeling met buiten voeler.
2 x 3 groeps vv therminon wat ongeveer 60% a 70 van het woongedeelte beslaat en de rest radiatoren met thermostaat knoppen.

probleem was eerst dat de vloerverwarming bij onze oude ketel ( nefit ) te warm werd en dat de pomp stil kwam te staan door de therm beveiliging. bij de nw ketel is deze ingeregeld door de installateur ( maar die had er zelf niet zo veel vertrouwen in dacht ik) .

s'winters word de vv rond de 30 graden en de andere 40 waarbij de temp doorschiet naar 23 ( 20 ingesteld) nu in het voorjaar word de vv nagenoeg niet warmer dan 15 a 20 zelfs in de ochtend.
en overdag slaat hij nagenoeg niet aan daar dan de buitenvoeler 30 + graden aangeeft als de zon er op staat ( op platdak / naast overgang naar pannen dak geplaatst)

nacht 18 overdag 19,5 ingesteld.


suggesties zijn meer dan welkom!!!!

ps huis is een vrijstaande woonboerderij met geïsoleerd dak en van binnen uit geïsoleerde muren ( 4 cm , dak 8 cm iso)

bedankt !!!
 

Xr8

  • #2
WA regelen is altijd duurder stoken, comfort kost eenmaal geld. Je buitenvoeler zit waarschijnlijk niet op de juiste plaats gemonteerd. Deze hoort op het noorden geplaatst te worden.

Je kunt overwegen om te gaan regelen op ruimtetemperatuur, dat kan echter niet met deze regelaar. Daarnaast loop je dan het risico dat de radiatoren te weinig warmte gaan afgeven als de vvw op temperatuur is.

Over wat voor inhoud hebben we het overigens inzake het gasverbruik?

Succes.
 

Bakkie9

  • #3
Merci voor het snelle antwoord

Oppervlakte 170m2 inhoud 510m3.

zou hier dan eigenlijk de floor versie van de cevax niet beter op zijn plaats zijn geweest?. nog evt aanbevelingen mbt instelling van de cevax danwel pomp vloerverwarmingen , etc etc

zal de buitenvoeler proberen te verplaatsen

gr
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
In eerste instantie de buitenvoeler idd verplaatsen, deze mag geen zonne straling op vangen en moet idd op het noorden (als dit mogelijk is).

In afstandsbediening (met display) kan je de vag 5000 e.v.t. op WA+ruimtecompensatie zetten. Dit houdt in dat de cenvax reageert als een normale kamerthermostaat maar dat de water aanvoer afhankelijk is van de buiten temperatuur. Nadeel hierin is wel dat de andere ruimten slecht op temperatuur komen.

Als de cenvax op 100% WA staat ingesteld, kan je de gevraagde temperatuur wel op 20 graden instellen, maar dan zal de cenvax hier niet op reageren.

Kijk even in het schermpje waar de cenvax op staat. Rechts onderin staat dan een huisje met een thermometer, waar staat het thermometertje? in het huisje, er buiten, of erin en er buiten.
 

Kacheltje

  • #5
Dag Bakkie9,
Wat is het merk en type van de nieuwe ketel?
Wat betreft de buitenvoeler ishet zo wat de voorgangers al aangaven. In de schaduw waar de zon geen invloed heeft.
Als dat goed zit zijn er nog diverse instellingen die voor elke woning anders kan zijn. Denk aan stooklijn, de mate van ruimteinvloed indien deze is ingesteld, stookgrens.

In combinatie met radiatoren kan het een hele uitdaging zijn om het gehele huis gelijkmatig warm te houden. Wat mee werkt is als je radiatoren op lage temperaturen berekend zijn. Werken deze in hartje winter op 90 graden aanvoer zal je de vloergroepen heel nauwkeurig moeten instellen op een maximaal debiet. De maximale aanvoertemperatuur van de vloerverwarming stel je vast in met het inregelventiel. Als de aanvoertemperatuur minder warm wordt zakt de aanvoertemperatuur van de verdeler ook zonder dat de thermostaatkraan van de vloerverwarmingsverdeler daar wat aan hoeft te doen.
Dit laatste is meer iets voor een specialist. Dit gaat je zelf vrijwel zeker niet voor elkaar krijgen.

Als ik het verbruik mag inschatten zal je met een goed ingeregelde installatie niet onder de 3200m3 per jaar uit komen.
 

Bakkie9

  • #6
Screech,

Staat op wa + ruimte comp dus binnen en buiten.

kan de buiten temp meter wel verleggen maar dan zal de kabel wel een flinke lengte krijgen want je raad het al staat nu op plat dak aan de zuid zuidwest kant!.

heeft lange kabel nog nadelig effect ?

verder graag jullie mening of het knijpen van thermostaat kranen nut heeft, danwel andere instellingen van de vag 5000 .

verder las ik iets van een overloop / retour ventiel in het systeem die instel baar is ???

merci
 

Bakkie9

  • #7
Kacheltje ,

is me duidelijk , iemand enig idee welke specialist hierin in het oosten van het land bedreven is ( dwz de fine tuning )

wil zelf wel wat dingen proberen maar begrijp uit kacheltjes verhaal dat dit me ( hoogstwaarschijnlijk ) nooit 100% gaat lukken .

tks
 

Kacheltje

  • #8
Zoek eens op cv tunen op google of zo.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
De WA regeling valt of staat met de juiste plaatsing van de buitenvoeler.
Een erg lange draad zou niet direct hoeven te leiden tot problemen, echter moet er wel rekening worden gehouden met de kabel weerstand. Als de weerstand van de kabel hoger wordt (dit is niet ondenkbaar bij grote afstanden) dan zal de buiten temp meting gaan afwijken van de werkelijke waarde. Echter is dit "vaak" te verwaarlozen.

Waar hangt de afstnds bediening van de WA regeling? tegen een buitenmuur of tegen een binnen muur? Die overshoot zou eigenlijk niet mogen plaatsvinden met een ingeregeld systeem.
 

Bakkie9

  • #10
Screech,

de wa is geplaatst op een plat dak net buiten de schuine kap ( pannen dak), dus de draad is door het dakbeschot heen naar buiten gebracht , dit komt dan net op het platte dak uit.

zon staat er van rond de 1100 hrs tot zons ondergang op waarna warmte uitstraling van de pannen en het dak ( zwart ) deze waarschijnlijk nog lange tijd beinvloed.
 

Xr8

  • #11
Denk bij je verdelers eens aan een pompschakelaar, scheelt behoorlijk in je stroomverbruik.

Succes.
 

Bakkie9

  • #12
Je bedoeld daarbij tijd schakelaars ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Nee, pomp schakelaars.
Die schakelen de pomp in als er warm water aangevoerd worden.
Verder schakelen ze de pomp elke 24 uur even in, om vastzitten te voorkomen.
 

Bakkie9

  • #14
Heren / dames

pomp schakelaars werken goed ( nu paar weken in gebruik)

de buiten voeler verhangen naar de noord zijde ( niet in de zon)

maar nog steeds schiet de temp flink door ( gevraagd 19,5 ) naar 21,5 of hoger vag 5000 (hangt uit de zon).

Iemand nog suggesties over instellingen ??>
ps zag dat de vag 5000 was verbonden met 2 draden met de ketel terwijl er meer pinnetjes zijn ? is dit normaal ???


bvd
 

Kacheltje

  • #15
Wel een mogelijke oorzaak.
Je vloertemperatuur is te hoog ingesteld waardoor de temperatuur kan doorschieten.

Aangezien je eerrdere vermelding staat je stooklijn of voetpunt niet correct ingesteld.

Het blijft een lastige combi om even snel orde op zaken te stellen.
 

Xr8

  • #16
Komt het niet gewoon door de zon in de ramen? Maw stookt de ketel gewoon door.

Succes.
 

Bakkie9

  • #17
Zon schijnt wel door de ramen maar de therm hangt niet in direct zon licht plus daarbij dat we rol gordijnen neerlaten in dat geval.

denk dat het zaak is dat ik de jongens van cv tuning eens laat kijken of jullie zouden nog een specialist in de buurt van hardenberg moeten weten ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu