Vloerverwarming RTL inregelen

Kees2021

 • #1
Hallo allemaal,

Onlangs heb ik de verwarming van mijn woning waterzijdig ingeregeld. Radiatoren via de dubbel instelbare thermostaatkranen, vloerverwarming beneden met de flow controllers.

Echter op de badkamer heb ik een vloerverwarming als bijverwarming met een RTL ventiel, daar kon ik waterzijdig niets aan doen. De bouwer van mijn huis heeft dit zo geinstalleerd; ik heb me daar niet mee bemoeid destijds.
Nu kom ik erachter dat Heimeier ook Multiboxen RTL heeft, met een V-Exact II inregelventiel voor waterzijdig inregelen.

Omdat ik enkel het RTL ventiel heb, kan ik de volumestroom niet knijpen. Zou het wellicht mogelijk zijn om na het RTL ventiel een voorinstelbare afsluiter te plaatsen zodat ik de flow kan instellen?


Ik heb al wel even gekeken, maar kom er qua kvs waarden niet helemaal uit.

Hoe regelen jullie installaties met RTL ventielen waterzijdig in?

Daarnaast kwam ik erachter dat het RTL ventiel op 5 stond ingesteld, terwijl ik een CV temperatuur draai van 50 graden. Met andere woorden, de RTL sluit heel weinig af waardoor er relatief veel volume door deze lus stroomt.
 

Kees2021

 • #2
Niemand advies?
 

Bernhard

 • #3
bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #4
Mooie foto, Bernhard. Maar het is niet van toepassing.

Een RTL ventiel kun je in principe niet inregelen. Je zou er, zoals je zelf al noemt, een afsluiter achter kunnen zetten waarmee je inregelt. Handiger is het, het ventiel 10 graden kouder te zetten dan de aanvoertemperatuur. De flow zal dan zeer snel en volledig automatisch beperkt worden.
 

Kees2021

 • #5
Hallo Hessie,

Zat ik ook al aan te denken. Max. CV temperatuur is 50 graden, stel de RTL op stand 4 in (40 graden). Echter heb ik een modulerende ketel en dito thermostaat, dus vraagt deze zeer regelmatig tussen de 40 en 45 graden.

En dat terwijl je op de RTL een vaste temperatuur instelt. Hmm. Beperking van het systeem?

Wat mij toch wel opvalt is dat op de Multibox versies, een regelkegel zit. Hoe zouden ze dat bij Heimeier dan bedoeld hebben?

 

Kees2021

 • #6
Bernhard schreef:
Dit is gewoon een waterzijdig inregelbare Danfoss thermostaatkraan. In mijn vraag heb ik het over een RTL ventiel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #7
Je zou er inderdaad een handbediend ventiel voor kunnen zetten, en daarmee de maximale doorstoming begrenzen.
 

Kees2021

 • #8
Zoals ik het vanaf de Heimeier documentatie zie, hebben ze in de Multibox versie de regelmogelijkheid achter het RTL ventiel zitten.

Daarnaast heb ik gezien dat de kvs waarden van de V-Exact II thermostaatkraan verschillen van die van de Multibox versies. Daar kom ik dus niet helemaal uit. Wellicht heb jij daar meer kaas van gegeten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #9
Ik zou het niet durven zeggen, of en hoeveel verschil er zit tussen een ingebouwd ventiel in de Multibox, en een losse V-Exact.

Sowieso ben je maar heel weinig flow nodig over een RTL groepje, dus ik zou gewoon voor een simpele handbediende kraan gaan.
 

Kees2021

 • #10
Maar dan nog een belangrijkere vraag: hoe stel je die in? Bij radiatoren kan ik een delta T meten...

Ik zou me voor kunnen stellen dat ik de RTL dan helemaal open draai (op stand 5), de CV full-pull aan (50 graden) en vervolgens net zo lang knijpen met de V-Exact II tot dat ik een delta T van 10 graden krijg. Dan heb ik wellicht de goede waarde voor de doorstroming, en kan ik de RTL weer op de gewenste temperatuur zetten. Het gaat immers om de maximale doorstroming door deze lus.
 

Kees2021

 • #11
Er geldt toch des te hoger de kvs waarde, des te meer m3/h er doorheen kan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #12
De voorgestelde methode is prima, om de maximale flow te bepereken. En inderdaad, hoge KVS = hoge doorlaat.

Officieel is de KVS waarde gelijk aan de doorlaat in M3/uur, bij volledig geopende afsluiter, bij een drukverschil van 1 bar. Dit drukverschil komt in een CV installatie trouwens niet voor.
 

Kees2021

 • #13
Oke, toch even wat technische gegevens van de situatie posten:

RTL ventiel enkel zoals nu geinstalleerd:


Multibox RTL:


V-Exact II thermostatische afsluiter:


Iemand advies m.b.t. de kv/kvs waarden? Ik begrijp met name de tabel van het RTL-ventiel zelf niet: de cijfers 2/4/6/8/10 hebben volgens mij betrekking op de p-band xp [K], maar weet niet hoe ik dit moet interpreteren.
 

Kees2021

 • #14
Wat ik zie is dat de kvs waarde van het RTL ventiel 2,00 is, vrij hoog lijkt mij.

De Multibox RTL heeft een kvs waarde van maximaal 1,35.

De V-Exact II heeft een kvs waarde van max. 0,86.

Ik snap de relatie niet met de P-banden. Wel denk ik dat als ik een V-Exact II achter de huidige RTL plaats, de kvs waarde daalt van 2,00 naar 0,86. Met de V-Exact II dan maximaal geopend haal ik dus 'slechts' 0,86, een stuk minder dan de 1,35 die voor de Multibox RTL wordt opgegeven.

De vraag is hoeveel ik nodig heb...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #15
Wat je nodig bent, is een doodsimpele handbediende radiatorkraan. Niet meer en niet minder.
 

Kees2021

 • #16
Ik heb even de Mikrotherm van Heimeier bekeken. Die heeft een kv van 0 tot 2,44, dus volgens mij prima in het bereik. Ik denk dat ik deze er tussen ga zetten! Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu