Bespaartips- optimaal inregelen vloerverwarming

Razor81

  • #1
Goedenavond, mijn naam is Ramon en ben nieuw op het forum. Ik heb de zoveelste vraag over vloerverwarming. Heb het forum uitgebreid doorgelezen en ben al veel wijzer maar wil graag advies om mijn gasverbruik te laten zakken. Ik stook meer als een vrijstaande woning en volgens mij ligt het behalve aan isolatie en stookgedrag ook voor een groot deel aan de ingeregelde (lees niet) installatie. Ik ga het zo goed mogelijk proberen te omschrijven.

Geschakelde woning uit 1972 met plat betonnen dak. Dakisolatie 3cm vanaf de bouw. Overal kunststof kozijnen en gevelbekleding met isolatie (2018) en hr ++ glas. Geen vloerisolatie (kwaaitaal vloer). Omdat de woning geschakeld is heb ik 1 spouwmuur die niet geisoleerd is.

Ketel: nefit vrc24 van 2007 met moduline 30 thermostaat. Ecostand uit. Pid stand 1. Aanvoertemp 75 graden.

Beneden vloerverwarming 70m2, hoofdverwarming verdeeld over 7 groepen (2 voor open keuken en gang, 5 voor woonkamer later toegevoegd na realiseren open keuken en verbouwing). Boven radiatoren maar staan op stand 1. Wel altijd ventilatieroosters open. Geen zolder aanwezig.

Temp van 7.30-20.30 is 21 graden (moduline geeft 21.5 aan).
Temp van 20.30 tot 7.30 is 19.5 graden.

Resultaat: 2750m3 gasverbruik per jaar. Dik boven het gemiddelde.

Gezin van 4 personen. Douchen gebeurd elke dag.

Ik zou heel graag het gasverbruik laten zakken. Wat ik inmiddels heb gedaan: aanvoertemp ketel verlaagd naar 50gr, vermogen van ketel van 14.5 naar 13.2 teruggezet (2 standen). Verder ga ik de temp in huis naar 20 gr zetten en snachts naar 18, dus 1 graad verschil met nu.

Vragen:
1. heeft het zin als ik pid van de moduline van stand 1 naar 3 zet, dus naar traag opwarmen?
2. Zou een hr ketel veel schelen in verbruik?
3. Advies over de situatie. Wat kan beter, of anders worden ingesteld?

Verder ben ik van plan het dak te laten vervangen met 10cm pir platen isolatie van buitenaf.

Ik doe echt iets verkeerd. Ik weet dat buren geen graadmeter zijn maar ik zit 1000m3 hoger in verbruik dan zij..

Alvast bedankt!

Gr Ramon
 

Marcn88

  • #2
Begin is eerst je vr ketel te verangen voor een hr ketel je stookt deze nu geheel kapot door de lage temperatuur waardoor er condensatie optreed in t toestel tevens scheelt dit in gasverbruik bij gelijke capaciteit
Kwa isolatie is 3cm niks die 10 cm pir is een stuk beter dan de cv installatie waterzeidig in balans brengen
 

Razor81

  • #3
Dank je voor je reactie. Dak gaat sowieso gebeuren. Maar jou advies is dus totdat er een hr ketel hangt, de aanvoertemperatuur weer omhoog te brengen? En welke aanvoertemperatuur is dan ideaal voor de vr?
 

Bert pit

  • #4
Een HR ketel zal het gasverbruik omlaag brengen, zeker als er in het HR gebied gestookt wordt, dus beneden de 60 graden.

Bij deze hoeveelheid gasverbruik zou ik ook een hybride warmtepomp overwegen. Die brengt het verbruik aanzienlijk omlaag.

Maar eerst isoleren want energie wordt steeds duurder. Zowel vloer als dak. Nu ben je je kruipruimte aan het verwarmen met je vloerverwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu