Inlaatcombinatie boiler en zonneboiler

RobertStier

  • #1
Ketelman,
Ik ben het weliswaar helemaal eens met je zienswijze over de functie van de inlaatcombinatie in Boiler inlaatcombinatie overdrukventiel.
Maar toch begrijp ik het niet helemaal.

Stel dat er geen inlaatcombinatie is gemonteerd, dan kan de overdruk die ontstaat door verwarming van het water in de boiler toch nooit verder oplopen dan de aanwezige waterdruk in de waterleiding = boiler plus een fractie meer, als gevolg van de uitzetting van het boilerwater?

En wat is zo verkeerd als er, als gevolg hiervan, warm water terugstroomt in de koud waterleiding? Dat de waterleidingbedrijven dit niet willen is wellicht begrijpelijk, maar wat is het probleem?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gezien de terugslagklep, die in de watermeter zit, zal de druk ten gevolge van het verwarmen (stoom in het uiterste geval) wel degelijk zeer hoog kunnen oplopen. Het water kan immers nergens heen!

Een van de redenen dat het water niet terug mag lopen, is het gevaar van vervuiling en besmetting met water dat lange tijd lauw is geweest (legionella!).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Van de site van een waterbedrijfgroningen, Kan ik lauw warm water uit de kraan zomaar drinken zegt de waterleverancier:

Kan ik warm water uit de kraan zomaar drinken?
Drinkwater dat verwarmd is door een boiler of geiser kan een andere kwaliteit krijgen. In warm water kunnen metalen beter oplossen dan in koud water. De gegarandeerde kwaliteit van koud leidingwater geldt om deze reden niet voor door de boiler of geiser verwarmd leidingwater. Daarom raden we de consumptie van door de boiler of geiser verwarmd leidingwater af.
 

Ketelman

  • #4
Wat Kees schrijft klopt helemaal, door de terugslagklep in de watermeter ontstaat een gesloten systeem waarin (mits er geen water wordt getapt) de druk hoog kan oplopen.
Een inlaatcombinatie laat deze druk af bij 8 bar, zonder deze inlaatcombi loopt de druk nog hoger op en komt boven de maximale druk van de boiler.

Warmwater in de koudwater leiding, het meest eenvoudige probleem daarvan is nog dat als je koudwater tapt er lauw of warm water uit de kraan komt.
Verdere problemen staan op de site beschreven waar Kees naar verwijst, lees dat eens door aub.
 

RobertStier

  • #5
Ja K en K, nu ben ik er uit!

Een terugslagklep op de watermeter, dat heb ik niet geweten. Dat verklaart voor mij nu ook waarom de druk 's morgens bij het openen van de ww-douchekraan even iets hoger is. Ja ik heb zelfs twee inlaatcombi's. Een op de zonneboiler en een op 60 liter electrische boiler, die in serie staat met de zonneboiler. Ik zou dus de inlaatcombi van de electrische boiler kunnen laten vervallen?

Het argument van terugstromende vervuiling, lauw water of iets dergelijks is een afdoende reden om altijd inlaat combi's op warm water toestellen te plaatsen. Helemaal mee eens.

En weer bedankt voor de tips. Robert.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Waarom zou je de inlaatcombinatie van de eleltrische boiler laten vervallen? Heb je toch geen last van?

Ieder apparaat zijn eigen inlaatcombi.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Inlaatcombinaties mogen nooit weggelaten, veranderd of weggehaald worden.
 

Patrick nf

  • #8
Achter een zonneboiler zit doorgaans een mengklep die er voor zorgt dat de temperatuur naar de na-verwarmer (de electrisch boiler in dit geval) niet hoger wordt dan 60 gr, een soort thermostatische mengkraan. De zonneboiler temperatuur kan oplopen tot 90 graden.

In deze mengklep kunnen ook keerkleppen zitten, dus waneer de elektrische boiler dan opwarmt kan de drukopbouw (uitzetting van het water) er niet door, dus is een inlaatcombinatie vlak voor de elektrische boiler wel degelijk nodig.

De druk in een boiler kan trouwens oplopen tot meer dan 16 Bar. Dus het weglaten van een inlaatcombinatie resulteert uiteindelijk in een gescheurde boiler > grote wateroverlast...

Groet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu