Boiler inlaatcombinatie overdrukventiel

Quintus

  • #1
Er hangt een boiler Daalderop 80 liter monoplus in ons zomerhuis, die rechtstreeks op een aftakking van de waterleiding is aangesloten.

Warm water van de boiler gaat van de boiler naar keuken/badkamer. Er zitten wel aftapkranen op maar ik zie nergens een overdrukventiel. Alles werkt op zich prima, maar ik vraag me af of de aansluiting wel klopt

2 Vragen:
1) Ik zie bij Daalderop dat er een inlaatcombinatie te koop is: wat is de functie van een inlaatcombinatie ?
2) Welk risico loop ik bij gebruik van de boiler zonder overdrukventiel ?

mvg Quintus
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de site van Daalderop staat een foldertje dat je kunt downloaden, daarin staat die boiler genoemd. (niet meer werkend)

Uit de tekst blijkt, dat er kranen zijn, die ervoor zorgen, dat de overdruk van de boiler (door stoom) via die kraan afgevoerd wordt. In dat geval is een inlaatcombinatie dus niet nodig.

Of jouw kraan wel of niet daaraan voldoet is zo niet te bepalen. Het beste kun je een vraag daarover stellen bij Daalderop.

Voor vragen bij Daalderop staat op de site een formulier en een emailadres.
 

Ketelman

  • #3
In elk warmwater voorraad (boiler) toestel dient een inlaatcombinatie te worden geplaatst in de koudwaterleiding bij de intrede van de boiler.

Deze heeft 3 functies,
  1. Als water wordt verwarmd zet het uit, waardoor de druk oploopt, bij 8 bar zorgt de inlaatcombinatie ervoor dat de druk niet hoger kan worden door deze druk af te laten (druppelen in de afvoer).
  2. In de inlaatcombinatie zit een terugslag klep die er voor zorgt dat water niet via de koudwaterleiding uit de boiler kan komen maar alleen via de warme kant.
  3. Er zit er een afsluiter in de inlaatcombi welke je kan dichtdraaien bij werkzaamheden aan de boiler of als de boiler lek is.
Zoals Kees al zegt zijn er speciale kranen welke de functie van de inlaatcombinatie overnemen, deze kranen gaan de druk van de boiler boven de 8 bar aflaten dmv. druppelen in de wasbak.

Indien deze kraan is geplaatst hoeft geen extra inlaatcombi te worden toegepast.
Let wel, deze kranen komen maar zeer zelden voor, je zal er dus goed op moeten letten dat je zo'n kraan hebt... niet iedere druppelende kraan is een overstortkraan :wink:

Wat kan er gebeuren als er geen inlaatcombinatie is toegepast.
In het ergste geval kan de boiler gaan lekken, de druk wordt namelijk veel hoger dan waar de boiler voor geschikt is.
Meestal zal de pakking in de boiler (of een inspectie pakking of de pakking bij het verwarmingselement) lek gaan door de druk.
Ook kunnen de kranen gaan lekken, de kraanleertjes kunnen de druk dan ook niet aan en gaan lekken.

In de meeste gevallen is bij de watermeter een terugslagklep geplaatst zodat als er geen water getapt wordt de installatie in feite een afgesloten systeem is.
Als het tapwater wordt verwarmd zal de druk dus nergens naar toe kunnen met als gevolg wat ik hierboven beschreven heb.

PS. Indien in een installatie geen inlaatcombi of ander toestel voor drukbegrenzing is geplaatst zal de fabrikant van de boiler (of elk ander toestel in de warmwaterleiding zoals kranen) geen garantie verlenen bij defect of lek.
Het staat immers in elke gebruikershandleiding!
 

Quintus

  • #4
Ik begrijp het.

Ik ga achter een inlaatcombinatie aan. Ik zal het nog even vragen, maar de gemonteerde kranen hebben volgens mij geen ventielfunctie.

Bedankt voor de uitgebreide reacties.

Mvg Quintus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu