Plotseling veel water uit inlaatcombinatie

Ik tref af en toe water onder de redelijk vers geinstaleerd ketel. Meppen alles droog, kijken, alles lijkt droog weer en niets lekt.
Daarna weer behoorlijk nat...
Totdat ik onlangs toevallig bij de ketel stond en toen plotselling "splaaash", behoorlijke stroom water uit de inlaatcombinatie.
Ik zou zeggen een half litertje of zo.
De ketel was still op dat moment, geen CV of WW vraag.

Ik verbaasd aan het kijken en dan nog een blaas, alsof ik de kraan even open deed. En nu gaat het weer een paar dagen goed.

Het lijkt alsof de druk verhoogd was door "derden", aan de andere kant van de watermeter.
Kan dat zijn? Of Is het toch binnen mijn huis op een of ander maner?
 
Kan natuurlijk altijd zijn dat er misschien een probleem is geweest vanuit het waterleverend bedrijf, maar dat is al vrij ver gezocht. Gebeurt eigenlijk nooit en dan zouden je buren dit probleem ook gehad moeten hebben.

Een inlaatcombinatie gaat pas open rond de 8 bar. Dat is behoorlijk hoog en vinden je kranen ook echt niet leuk.
Ik zou het eerder aan de ketelkant zoeken of wellicht dat de inlaatcombinatie zelf niet helemaal lekker is.
 
Hebben ze bij het vervangen van de ketel ook de inlaat combinatie vervangen? Zo niet? Alsnog (laten doen). Ik heb vaak zat gezien dat oude inlaat combinaties ‘open springen’.
 
Nieuwe ketel, met alle leidingen en onderdelen ook nieuw.
Het rare is dat het soms een week of twee droog blijft, en dan kom ik weer zo'n plasje tegen.

Hoe groot is een normale waterleiding druk?
Zou een drukreduceerventiel hier iets kunen betekenen?
 
Waterleidingdruk zal niet hoger zijn dan 4 bar. Dat komt niet eens in de buurt van 8 bar.

Nogmaals, ik denk dat je het probleem ergens anders moet zoeken dan bij de waterleidingdruk.
 
Als dat een ketel is met ingebouwde boiler voor sanitair warm water is het normaal dat er af en toe water wordt gelost via de inlaatcombinatie. Dat is ook de functie van dat ding.
Het is dan wel niet normaal dat onder die inlaatcombinatie geen afvoer is gemonteerd en dat het water dus gewoon op de vloer valt.
Als een boiler opwarmt zet het water in de boiler uit waardoor de druk hoger wordt. Om te voorkomen dat de boiler en de leidingen hierdoor schade oplopen dient die drukverhoging te worden opgelost door het openen van het overdrukventiel. Een overdrukventiel is een onderdeel van de inlaatcombinatie dat verder ook nog bestaat uit een afsluitkraan en een terugslagklep.
Als er geen ingebouwde boiler is dan kan dit duiden op drukschommelingen in de openbare waterleiding.
In ieder geval als de klep na het openen elke keer goed terug sluit is er wellicht geen probleem met die klep. Het is pas als die water blijft doorlaten dat men ze best vervangt.
 
Misschien ergens anders een warmwaterapparaat in de installatie? (Een keuken boiler oid)
Als die is aangesloten zonder inlaatcombinatie kan dat ook een drukverhoging veroorzaken. Vooral als die boiler is aangesloten als een hotfill.
 
Er is geen boiler en geen andere aparaten. Alleen deze ene ketel en enkele kranen.
Er is natuurlijk afvoer onder, maar het water spettert (of blaast) door de openluchtverbinding.

Het weer goed afsluiten, duidt inderdaad aan dat er niets mis is met de klep zelf, maar Ik stond ernaast toen het ineens gebeurde zonder dat de ketel actief was.
ADDave zegt 4 bar aan de andere kant van de meter. Kan het dan zijn dat de klep zodanig kapot is dat het opent bij 5 bar oid? Hoe groot kunnen die schommelingen in de waterleidingen zijn?

op de klep straat 800 kpa

ketel.jpeg
 
800kpa is 8Bar, dus de waterdruk moet al vrij hoog zijn om het ventiel open te laten gaan.
Mogelijk heb je veel kalk in de waterleiding waardoor zo'n inlaatcombinatie erg snel gaat slijten.
 
Hi Ronny,
Alle leidingen vanaf de meter zijn nieuw. Zelfs de meter is vervangen. De ketel en de (nieuwe) inlaatklep zijn gemonteerd eind augustus.

Wat ik ook onlangs opgemerkt heb is dat de klep een beetje water laat ontsnappen bij abrupt sluiten van een kraan. Is dat normaal? (een paar druppels maar) Duidt dat aan dat de druk toch in de buurt van de max is? Of kan zo'n actie de druk zo goed als verdubbelen?

Mijn instalateur heeft juist zo'n drukregelaar voorgesteld omdat het van buiten zou kunnen komen. Nu zit ik met deze dilemma of ik deze kosten moet maken, als de kans klein is dat het probleem zo opgelost is.
 
Plots sluiten van een kraan geeft een drukgolf, de druk van die golf is afhankelijk van de stroomsnelheid en de dikte van de leiding.
En deze kan vele malen de normale waterdruk zijn.
 
Niet echt noemenswaardig zou ik zeggen. Soms, als de genoemde keukenkraan dicht gegooid wordt (zo'n kraan met zo'n hendel die je dicht kan slaan), dan willen de leidingen een beetje bewegen.
En dan wil de klep (zoals al beshreven) een paar drupels door laten.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
8
Weergaven
7K
Verwarming inclusief leidingwerk
Ricardo60
Reacties
2
Weergaven
3K
Verwarming inclusief leidingwerk
Rolandv

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu