Aftapkraan boiler icm inlaatcombinatie

Jeroen68

  • #1
Aan de onderkant (aan de zijkant op het laagste punt) van een indirect gestookte boiler van 200l zit de koudwater aansluiting. Hierin moet een inlaatcombinatie natuurlijk (22mm?). Maar omdat daarin een terugslagklep zit kan je hem niet leeg laten lopen via die inlaatcombinatie.

Mijn vraag is eigenlijk hoe ik de boiler aftap indien ik hem wil loskoppelen? Het lijkt me zo mooi dat de afvoer daar ook al zit en je hem op die manier kunt laten leeglopen.

Hartelijk dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit er nergens een aftappunt op de boiler, ik dacht dat die er altijd op zaten ?
 

Jeroen68

  • #3
Nee,zit er niet op. De 3/4duims koudwater aansluiting zit op het laagste punt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Als u de boiler wilt aftappen...............

- Draai de inlaatcombinatie dicht.
- Open de warmwater kraan.
- Zodra de druk van de kraan is, sluit u de warmwater kraan weer.
- Nu draait u gewoon de inlaatcombinatie van de boiler af.
- Normaal gesproken zal de boiler (mits er geen lek inzit uiteraard) nu vacuüm trekken en zal het water in de boiler blijven staan.
- Zet er een slang op of een afvoer pijp of wat dan ook, en draai de warmwater leiding los om te beluchten ( e.v.t. even in blazen)

Uiteraard zal er heus wel wat water uit komen, maar dat zal niet veel zijn.

Op deze manier doe ik het altijd, met veel succes
 

Jeroen68

  • #5
Hmmm. Goed te horen dat dat kan. Maar ik kan me voorstellen dat als dat niet helemaal werkt er 200l water door het onderliggende plafond stroomt.

Bedenk echter net iets anders: kraan tussen ilc en boiler mag niet, kraan voor ilc heeft geen zin door keerklep. Maar, ik zou wel een aftapkraan parallel aan de ilc kunnen zetten. Ik neem dat dat wel mag. Zou het probleem oplossen.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
Ik doe het ook altijd zoals Screech, gewoon emmer erbij, en slang klaar leggen mocht hij al gaan lopen emmer eronder en dan snel de slang erop.
 

Jeroen68

  • #7
Ik zou helemaal voor de emmer zijn. Boiler staat echter op de vloer en de aansluiting (3/4) duims zit 3cm van die vloer. De afvoer van de inlaatcombinatie komt zelfs verzonken in de vloer.

Heb zojuist de spullen besteld. Ben het volgende van plan: Op de boiler zit voor koud water een 3/4duims aansluiting. Hierop een T-stuk ipv een schroefbus om de inlaatcombinatie aan te sluiten. Op aftakking van T-stuk aftapkraantje die in zelfde afvoer als inlaatcombinatie 'plast'.

Ik weet nu al dat ik hem over een maand moet gaan aftappen. Je zal zien dat ik dan toch met mijn emmer de vacuümtruc ga uithalen omdat de dingen anders gelopen zijn. Dank voor die supertip! Had daar nooit opgekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu