Inductiekookplaat aansluiten perilex

Faulcon01a

 • #1
Beste,

Ik wil graag in mijn huis de keramische kookplaat vervangen door een inductiekookplaat. De keramische kookplaat zit aangesloten op een aparte kookgroep via een perilex stekker.

Volgens onze stoppenkast hebben we een 3 fase 400V 16Aaansluiting als kookgroep (ik heb gecheckt of deze groep inderdaad de perilex in de keuken is). Zie foto hieronder:


Echter vraag ik me af of dit klopt. Bij het verplaatsen van de perilex aansluiting zagen we maar 4 draden: 2x bruin, 1x blauw en 1x groen/geel (aarde). Op het perilex contactpunt zit een van de bruine draden doorgelust zodat je wel spanning meet op 3 van de 4 contactpunten (zie foto hieronder). Bij alle 3 meet ik ongeveer 225V spanning ten opzichte van de aarde of de blauwe nul. Ten opzichte van elkaar meet ik geen spanning.De kookplaat heeft onderstaand aansluitschema als mogelijkheid:Ik heb ook bekeken hoe de oude kermische kookplaat zit aangesloten. Deze heeft een perilex met 1 bruine, twee zwarte, een blauwe, een bruine en een groen/gele draad:Aan de stekker zit het als volgt aangesloten:


Ik denk dus dat ze schema 4 (2 x 1 N~) van de keramische kookplaat hebben gebruikt. Waarbij de bruine en een van de zwarte draden op de doorgeluste bruine draad zitten en de andere zwarte op de andere enkele bruine draad (ik ga dit morgen nog even nameten).

Nu mijn vragen:
1. Ik denk dus het linker schema (400V 2L-1N ~) nodig te hebben van de nieuwe inductie kookplaat, klopt dit?

2. Als ik de perilexstekker van de keramische plaat hergebruik en deze als volgt aansluit op de nieuwe inductie kookplaat, is dat dan de correcte manier (voornamelijk ivm (brand)veiligheid en dan heb ik het liefst dat de plaat ook nog goed werkt :wink: ): blauwe draad op de N van de kookplaat, de bruine en de juiste zwarte draad op L2, de andere zwarte draad samen op L1 en de groen/gele draad op de aarde? Of is er een betere/andere manier om dit aan te sluiten (ik verander liever niks aan de wandcontactdoos)?

3. Samengevat is de vraag denk ik: hoe sluit ik de doorgeluste bruine draad aan op de L2 van de kookplaat en is de N dan goed met een enkele draad?

Hopelijk kan iemand me hier helpen! Alvast vriendelijk bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sxnder

  Specialist Elektra
  • #2
  Vreemd dat de kookgroep uit maar vier draden bestaat (geen dubbele nul mogelijk) en vreemd dat je geen 400v tussen de fase meet (geen 3 fase groep). Hier lijkt mee geknoeid te zijn en zou dit eerst uitzoeken voordat je er weer een plaat om aansluit.
   

  Sxnder

  Specialist Elektra
  • #3
  Maw je kunt de nieuwe plaat wel met vier draden aansluiten volgens het linker schema maar dan moet je wel 200% zeker weten dat L1 en L2 verschillende fase zijn, anders ga je de nul draad overbelasten. Ik zou eerst eens voorzichtig in de groepenkast op onderzoek uitgaan en sowieso de verbinding naar L3 verwijderen.
   

  Jackd

  • #4
  Bij het begin beginnen:
  Komen er wel 3 fasen de groepenkast binnen?
   

  Faulcon01a

  • #5
  Bedankt voor de reacties, duidelijk is dus dat niet helemaal zeker is hoe de kookgroep is opgebouwd. Ik heb besloten toch maar een elektricien te raadplegen, dan weet ik in de toekomst hoe het zit, ik ga er liever niet zelf aan "rommelen". Ik zal laten weten als de elektricien is geweest hoe het zat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu