2fase Inductiekookplaat op 3fase aansluiting

2fase Inductiekookplaat

  • #1
Er is al veel over dit onderwerp geschreven. Toch wil ik mijn vraag opnieuw neerleggen. Mijn woning heeft voor de keuken een 3fase kookgroep. Als ik L1 plus L2 meet, meet ik 400 volt. Dit geldt ook voor L1 plus L3 enzovoort. Op dit moment kook ik op een keramische kookplaat. Onlangs heb ik een 2fase 220 volt Inductiekookplaat gekocht in de verwachting dat deze eenvoudig aan te sluiten zou zijn. “Plug and play” zoals de verkoper zei. De draadjes hier bestuderend is het volgens mij niet zo eenvoudig. Welke aanpassingen moeten er gedaan worden om de Inductiekookplaat veilig aan de praat te krijgen? Het liefst hou ik de huidige 3fase situatie in stand.

IMG_6752.jpeg IMG_6725.jpeg IMG_6750.jpeg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
L1 op een fase
L2 op een fase
L3 niet gebruiken!!!
Nul met een brug (die zit in het aansluitblok) doorverbinden naar de andere nul.
Aarde
 

2fase Inductiekookplaat

  • #3
L3 niet gebruiken zeg je. Waar maak ik die los en wat doe ik er vervolgens mee? Draad afknippen of met isolatietape omwikkelen?

En moet ik in het aansluitblok de nul met de andere nul verbinden? De grijze draad haal ik dan los en de vrijgekomen schroef verbind ik met een brug aan de blauwe draad. Begrijp ik het goed?
 

HBH

  • #4
Het schemaatje wat je laat zien is voor een gesplitste 1-fase aansluiting. Dus 2 x 230 V van dezelfde fase. Daar heb je een aparte automaat voor nodig, dubbel uitgevoerd en de hendels mechanisch gekoppeld. Twee verschillende fasen (400 V) van je bestaande keukengroep zou je kunnen gebruiken wanneer de nieuwe plaat daar ook geschikt voor is. Maar dat moet dan wel uit een ander schemaatje blijken.
Los daarvan, een niet gebruikte fase isoleer je o.a. met een lasdop, lasklem of sluit je aan op een niet met wat anders verbonden klem maar niet met tape.
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #5
Dan moet je de N van klem 4 en van klem 5 appart aansluiten en niet koppelen,
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
4 en 5 met de koperen draadbrug doorverbinden en daar ook de nul op.
Fase drie sluit je niet aan en isoleer je in het aansluitblok en zet je uit in de meterkast.
 
  • Like
Waarderingen: 2fase Inductiekookplaat

HBH

  • #7
Dat was correct opgemerkt van @Auto-Geen; 4 en 5 niet koppelen, geheel overeenkomstig het getoonde aansluitschema. Overigens zij opgemerkt dat in dat schema L1 en L2 geen twee verschillende fases zijn maar een gespitste 1-fase, die men verschillend wil aanduiden. Nogal verwarrend.
Fase drie (en ook fase twee trouwens) is bij TS nog even niet aan de orde omdat vooralsnog nergens uit blijkt dat deze plaat ook op meerdere fasen kan worden aangesloten.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #8
Dank voor de reacties! Iemand moet de meterkast in om fase 3 uit te zetten. Die iemand ben ik niet. Daar heb ik veel te weinig kennis van elektra voor.
 

HBH

  • #9
Wat is het merk en type van de inductiekookplaat?
En was daar maar 1 schema bij, voor 1 aansluitmogelijkheid?
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

2fase Inductiekookplaat

  • #10
Het is een AEG IKB6430SFB.
 

HBH

  • #11
Voor wat ik hierover kan vinden is dat deze plaat alleen maar geschikt is voor een zgn. gesplitste fase aansluiting: 2 x L en 2 x N. Dus van een en dezelfde fase.
Dan zal er toch iemand in de meterkast moeten om o.a. de daarvoor de toepasselijke automaat te installeren. Voor aansluiting op de plaat zelf kun je dan het schema gebruiken uit je OP.

De 3-fasen groep voor de keuken kun je o.a. isoleren door de zekeringen uit de stoppenkast te verwijderen en de schroefkoppen weer vast te draaien. Eventueel met een label aangeven, aan de andere kant van de draden.
.
 
Laatst bewerkt:

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Vier en vijf WEL koppelen met draadbrug en hier de nul op.
1 en 2 de fases en 3 niet gebruiken en isoleren en stop eruit halen in meterkast.
En niet anders.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Welles Nietes en een slecht onduidelijk schema van de fabrikant.
(nu even geen tijd om zelf een handleiding te zoeken)
 

2fase Inductiekookplaat

  • #14
Dit klinkt vrij eenvoudig. Doet de erkende installateur het ook zo? Dit in verband met brandveiligheid en de verzekering. Ik woon in een appartementencomplex en moet extra aandacht aan veiligheid besteden.
 

HBH

  • #15
@Jackd
Het schema van de fabrikant is niet slecht of onduidelijk, maar wel het enige dat er hier tot dusverre is getoond. Namelijk voor een 230 V aansluiting, met twee nuldraden.
Het is mijn ervaring dat wanneer platen ook geschikt zijn voor twee van de drie fasen van de aansluiting, er hiervoor ook een passend schema voorhanden is.
 
Laatst bewerkt:

2fase Inductiekookplaat

  • #16
Op het aansluitblok staat 450 V, 41 A. Mag je daar enige betekenis aan geven? Want dan zou de plaat met een ander aansluitschema gewoon aan mijn 3 fase geknoopt kunnen worden. Heb ik dat juist? Het vervelende is dat het getoonde aansluitschema het enige schema is wat er bij zit.

IMG_6754.jpeg
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #17
Zucht , zolang er figuren op dit forum rondlopen die denken dat de nul overbelast wordt bij een 400 volt aansluiting blijft dit een eindeloze discussie en geef ik het op.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Bademutze

2fase Inductiekookplaat

  • #18
Op wie reageer je nu Soldeerbout?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
De handleidingen voor dit apparaat kunnen hier gedownload worden:
Handleidingen AEG IKB6430SFB NL

In de 'normale' handleiding (niet de 'light' versie) staan dan deze aansluitschema's:

001153.jpg

Waarvan de eerste duidelijk voor aansluiting op een kookgroep van een enkelfase systeem is (aansluiting van de twee nuldraden afzonderlijk), de tweede voor op twee van de drie fasen (+ nul) van een 400 V driefase systeem (in deze situatie van toepassing!) en de derde in NL niet van toepassing is. Dat is echter juist het schema dat door TS in de startpost geplaatst werd (derde afbeelding in #1). Zo moet het dus beslist niet aangesloten worden!

Zzoeffix schreef:
Op het aansluitblok staat 450 V, 41 A.
Dat slaat uitsluitend op de maximum waardes, waar de contacten van dat aansluitblok tegen bestand zijn.

De spanning is bij drie fasen 400 V tussen de fasen onderling en 230 V tussen nul en fase (richtlijnen, de spanning kan hoger zijn tgv. bijv. zonnepanelen), de max. toelaatbare stroom per groep is (in Nederlandse huishoudelijke installaties) 16 A.

En inderdaad: bij aansluiting op 2 van de 3 fasen in een driefase systeem loopt door de nuldraad maximaal 16 A.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: PimKlus

2fase Inductiekookplaat

  • #20
Hartstikke bedankt allemaal. Dit is duidelijke taal. Wat mijn vrees voor brandgevaar betreft: ik praat alleen maar de AEG sevicedesk na die het heeft over verzekeraars die niet uitkeren als een kookplaat niet volgens de norm is aangesloten. Ik heb er de ballen verstand van. Ik ben ook niet van plan om die kookplaat zelf aan te sluiten, maar ik wil wel weten wat een installateur mij in rekening brengt. Ik heb al een bedrag van 300 euro gehoord voor uren werk. Nu weet ik dat installatie hooguit een half uurtje is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu