2fase Inductiekookplaat op 3fase aansluiting

XanderH

Specialist Elektra
  • #41
Zzoeffix schreef:
Ik ga op zoek naar een kookplaat met de juiste schema’s.
Die heb je dus al!

Plug&Play ga je ook met een nieuwe kookplaat niet vinden, al was het maar omdat vrijwel alle kookplaten zonder stekker worden geleverd.

Maar je kunt de plaat prima aansluiten met dit schema:
Screenshot_20230924_222917_Chrome.png


In de groepenkast hoeft niets te worden aangepast.

Dit correct aansluiten is 5 minuten werk.
 

HBH

  • #42
En nog als aanvulling op dat schema:
Zzoeffix schreef:
Ah, ziet dat er zo uit. Ik stelde me iets geknutseligs voor met lasklemmen of zo
En nog als aanvulling daarop: deze manier van aansluiten wordt nogal eens door o.a. verkopers - volkomen ten onrechte - een 2-fasen aansluiting genoemd, terwijl het slechts 1 fase is, die men heeft 'gesplitst. Ik wil hiermede niet mijn gelijk halen (.....) maar duidelijker kan ik het niet uitleggen.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #43
Nou, die verkopers van keukenloods weten gewoon niet waar ze het over hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #44
Dat kom je bij wel meer verkopers tegen... Verkopers zijn over het algemeen ook geen technici. In de handleiding van de kookplaat staat natuurlijk ook niet voor niets:
Alle elektrische aansluitingen moeten
door een gediplomeerd elektromonteur
worden gemaakt.
Je kunt de kookplaat omruilen of ergens anders iets aanschaffen maar ik betwijfel of dat een betere ervaring geeft. Plug & Play ga je het nergens vinden, tenzij je een verkoper treft die de aansluiting meteen aan jouw situatie wilt aanpassen voordat ze de kookplaat opsturen.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #45
@XanderH In de stoppenkast draai ik alleen de stop behorende bij L3 er uit. Achter de perilex stekkerdoos (in de muur) haal ik de grijze ader los en isoleer deze met een lasklem. In het aansluitblok van de kookplaat zet ik de grijze ader op 3. Die doet toch niets. 4 en 5 koppel ik met een brug.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #46
@XanderH Waar het om gaat is dat AEG geen correct schema levert. Waarom, vraag ik me af. Ik ben er van overtuigd dat deze kookplaat op een 2 fase aansluiting draait. Waarom plakt AEG dan geen goede sticker op de kookplaat? In verband met garantie lijkt me dat geen irrelevante vraag. Dat ding kost wel vijfhonderd euro.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #47
Zzoeffix schreef:
@XanderH In de stoppenkast draai ik alleen de stop behorende bij L3 er uit. Achter de perilex stekkerdoos (in de muur) haal ik de grijze ader los en isoleer deze met een lasklem.
Allemaal onnodig, maar als je er vrolijk van wordt kan dat.

Zelfs de kookplaat hoeft niet open, in plaats van klem 4 en 5 in de kookplaat doorverbinden met een brug kun je er ook voor kiezen om beide nuldraden in de stekker te voorzien van een dubbele adereindhuls en in hetzelfde contact aan te sluiten.

In mijn ogen is dat ook wat AEG in de handleiding tekent:
Screenshot_20230924_222917_Chrome.png

Rechts het snoer vanuit het apparaat, links moet alleen de stekker er nog aan.

Zzoeffix schreef:
@XanderH Waar het om gaat is dat AEG geen correct schema levert. Waarom, vraag ik me af. Ik ben er van overtuigd dat deze kookplaat op een 2 fase aansluiting draait. Waarom plakt AEG dan geen goede sticker op de kookplaat? In verband met garantie lijkt me dat geen irrelevante vraag
Er zijn dus 3 verschillende manieren om deze kookplaat aan te sluiten, ook dat is niet raar en vindt je bij de meeste merken.

Geen idee waarom ze besluiten om alleen het meestgebruikte schema op het toestel zelf te plakken. Maar de installatiehandleiding zit er natuurlijk ook niet voor niets bij.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #48
@XanderH Bedankt voor je post. Jouw methode maakt het leven inderdaad een stuk eenvoudiger. Wellicht dat ik het zo ga doen. :prima:
De installatiehandleiding zit nu juist niet bij de kookplaat. Anders was ik dit topic niet begonnen.

Andere vraag: de kookplaat hang je in een nis. Moet de doos waar de electronica in zit ondersteund worden of hangt dat los in de nis. Het gaat om een 4 pits kookplaat 60 cm. breed.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #49
Volgens mij snap ik de laatste vraag niet, de elektronica / doos met elektronica is toch gewoon onderdeel van de kookplaat?

De kookplaat steunt alleen aan de randen op het aanrechtblad, dat is voldoende. Sterker nog, er moet onder de kookplaat ruimte vrij zijn voor de afvoer van warmte. Zie daarvoor ook de installatiehandleiding. :wink:

Die had inderdaad wel in de doos mogen zitten...
 

2fase Inductiekookplaat

  • #50
Mijn huidige keramische kookplaat wordt op vier plaatsen onder het keukenblad ondersteund door beugeltjes. Vandaar mijn vraag.

Ik blijf het herhalen: erg bedankt allemaal voor het meedenken. Dit was zeer leerzaam. :prima::hup::bedankt::super:
 

HBH

  • #51
XanderH schreef:
Dat kom je bij wel meer verkopers tegen... Verkopers zijn over het algemeen ook geen technici.
Het zijn niet alleen verkopers, die een shirt met het logo van de winkelketen mogen dragen, maar ook fabrikanten die in hun schema voor een 1-fase aansluiting, zonder schroom L1 en L2 vermelden. Wordt er voor de koper noch voor de ‘vakman’, allesbehalve duidelijker van.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #52
@HBH …en die 1 fase 220 aansluiting ook nog eens een 7,35 kW aansluiting noemen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #53
Dat laatste klopt.
2 x 16A = 32A
32A *230V= 7360 W = 7,36 kW

In de praktijk gaat dat ook bij een 3x25A goed op 1 fase, dus op een 25A hoofdzekering. Maar dat zou weer een andere discussie worden en dat maakt in deze situatie niet uit, want het gaat gewoon netjes op een krachtgroep.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #54
Ik kan het niet laten om hier toch op te reageren. Volgens mij kan je geen 7,35 kiloWatt over 1 fase sturen. Ook niet als je een L1 en een L2 aan één fase knoopt. Het blijft 1 fase en de maximale belasting in Nederland daarvan is 230V*16A=3680 Watt.

Wat gedaan wordt om 4 pitten op één fase tegelijkertijd aan de praat te krijgen zonder dat de stop er uit vliegt is gebruikmaken van powermanagement. Ik weet niet precies hoe dat werkt, maar ik stel me voor dat de pitten om beurten spanning krijgen zodat de maximale belasting van 3680 niet wordt overschreden. De pitten gaan steeds aan/uit, aan/uit. Het maximale vermogen van de kookplaat wordt zo niet gehaald en het schijnt duurder in gebruik te zijn. Het lijkt alsof 7,35 kW op 1 fase gehaald wordt, maar in feite is het een (softwarematig) truukje.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #55
Sorry hoor, maar je moet nu niet net gaan doen alsof je ineens er verstand van hebt en daardoor verkeerde dingen verkondigen!
Je kunt 7,35 kW wél degelijk over één fase aansturen, mits verdeeld over twee gekoppelde groepen (zgn. kookgroep) en aangesloten op een enkelfasige groepenkast met een hoofdzekering van (minstens) 35 A. Zoals in schema 1 uitgebeeld wordt. Dan kun je zonder bezwaar continue de kookplaat maximaal benutten. Mits je niet nog een paar andere apparaten aan hebt staan, die veel stroom trekken (wasmachine, strijkbout, boiler, oven, etc) want dan gaat de hoofdzekering er alsnog uit. Als dat niet zou kunnen zou een flink deel van de Nederlandse huishoudens een probleem hebben, want kookgroepen werden en worden veelvuldig toegepast op enkelfasige systemen.

Bij een kookgroep-aansluiting op één fase van een 3 x 25 A aansluiting kom je te kort: onder omstandigheden kan er 32 A gaan lopen en dat is te veel voor een hoofdzekering van 25 A. Dat is bij sommige platen dan wel weer te ondervangen door het (softwarematig) instellen van een maximaal totaal vermogen, maar inderdaad: helemaal niet van toepassing op jouw situatie. Want jij hebt (zoals inmiddels al ettelijke keren genoemd) drie fasen, waarvan er twee benut worden en daarbij heb je geen problemen met te hoge stromen, ook niet door de nulleiding. Mits ook daar maar geen zware verbruikers bijgeschakeld worden op één van de twee fases waar de kookplaat op zit.
Het is dus verstandig de kookplaat op twee fases te zetten, waar niet een grote oven of wasmachine (etc.) ook op zit... Die zet je dan op de overgebleven fase.

Zzoeffix schreef:
De pitten gaan zo steeds aan/uit, aan/uit. Het maximale vermogen van de kookplaat wordt zo niet gehaald en het schijnt duurder in gebruik te zijn.
In een moderne kookplaat gaan de pitten 'steeds' aan en uit. Dat is het normale werkingsprincipe van de regeling van een kookplaat. Bij een softwarematige begrenzing van de stroom worden alle platen gewoon in maximale stroom begrensd en ja, dat gebeurt schakelend (maar niet persé om en om).

Ik wil je vragen bij je probleem te blijven en er niet nog allerlei onzin bij te gaan halen.
 
  • Like
Waarderingen: 2fase Inductiekookplaat

XanderH

Specialist Elektra
  • #56
Zzoeffix schreef:
Volgens mij kan je geen 7,35 kiloWatt over 1 fase sturen.
Dat kan prima. Bijvoorbeeld met een kookgroep (2*16A), of gewoon simpelweg met een 32A eindgroep. In Nederland niet gangbaar vanwege de relatief lage hoofdzekeringen in huisaansluitingen maar in het buitenland kom je ook die optie (1*32A) gewoon tegen.

Die wordt ook netjes beschreven in de installatiehandleiding, je gebruikt dan ofwel de meegeleverde 5x1,5mm² waarvan je 2 draden parallel aansluit of een 3x4mm².
16956472857751536833625637921037_copy_206x321.jpg
 

2fase Inductiekookplaat

  • #57
Nou, laten we dit onderwerp dan beeindigen. Mijn vragen zijn beantwoord. Het was heel leerzaam. @Kees, je hebt gelijk, ik drukte me onhandig uit. Ik was gewoon hardop aan het denken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

HBH

  • #58
Kees schreef:
Sorry hoor, maar je moet nu niet net gaan doen alsof je ineens er verstand van hebt en daardoor verkeerde dingen verkondigen!
Ik wil je vragen bij je probleem te blijven en er niet nog allerlei onzin bij te gaan halen.
Jammer dat een verder inhoudelijk goed verhaal, op punten wordt ‘ontsierd’ door nogal onvriendelijk reageren naar TS toe.
Iemand op een dergelijk belerend toontje toespreken, wie dan ook, getuigt niet van veel respect hebbend.
Het merendeel van de forumdeelnemers verkondigd wel eens onzin; helaas horen jij en ik daarbij, niet tot de uitzonderingen.
 

Bademutze

  • #59
Je kan je natuurlijk ook afvragen of het slim is om een dergelijk duur product zelf te willen aansluiten? zonder kennis van zaken, daar hoor ik niemand over, en het aansluitschema van de plaat klopt gewoon hoor.
 

2fase Inductiekookplaat

  • #60
@Bademutze Ik heb natuurlijk rondgebeld en offertes gevraagd. De ene elektricien zegt dat aansluiten een paar uur werk is en rond de € 300,- kost. De andere zegt dat de hele stoppenkast vervangen/gemoderniseerd moet worden. Voordat ik een elektricien inhuur wil ik weten wat de werkzaamheden zijn. Nou, bedrading in de perilexstekker aanpassen dus. Da’s met doormeten mee een half uurtje werk. Wat kost dat met voorrijkosten mee? Vast iets minder dan € 300,-. Als ik dit topic niet had gestart had ik van niks geweten en had een elektricien me van alles wijs kunnen maken. Vandaar dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu