Geen aardlek aanwezig voor wasmachine

Wouter

  • #1
In mijn huurhuis is geen aardlekschakelaar aanwezig.

Nu wil ik wel een wasmachine gaan gebruiken, maar lees ik overal dat dit alleen met een geaard stopcontact mag. Wat kan ik doen om mijn wasmachine te gebruiken?

Is het laten aanpassen van mijn stopcontact de enige optie?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een geaard stopcontact is heel wat anders dan een stopcontact via een aardlekschakelaar!

Een wasmachine moet absoluut aangesloten worden via een geaard stopcontact. Is dat er nog niet, dan kan dat er bij gemaakt worden.
Het gebruiken van een wasmachine op een ongeaard stopcontact is levensgevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden!

In de meeste gevallen is het aanpassen van een stopcontact niet mogelijk danwel zeer onverstandig, omdat op de betreffende groep waarschijnlijk ook andere apparatuur en of verlichting zit. Daarom zal er dan een aparte kabel getrokken moeten worden met voor die wasmachine een eigen groep.
Dat kan een installateur meestal vrij eenvoudig verzorgen.


Dan over de aardlekschakelaar:
Een aardlekschakelaar is een apparaatje, dat in de groepenkast zit, en waar een aantal groepen (maximaal 4 per aardlekschakelaar) mee beveiligd kan worden.

De aardlekschakelaar meet voortdurend de stroom die naar alle apparaten gaat én de stroom die terugkomt. Zit er een verschil, dan loopt er (dus!) een stroom(pje) naar aarde. Daar zou jij dus tussen kunnen zitten... en daarom schakelt dat ding af zodra die stroom groter is dan een bepaalde waarde.

Het gebruik van zo'n aardlekschakelaar was heel vroeger niet verplicht en in oudere installaties daarom nog steeds niet. Vrijwel zeker zal het bijplaatsen van één groep geen uitgebreide gevolgen hebben voor die verplichting.

Daar komt bij dat de verhuurder er waarschijnlijk niets voor zal voelen je elektra-installatie geheel te moderniseren, als dat niet wettelijk verplicht is...
 

Advertman

  • #3
Ligt er aan hoeveel procent je van de installatie gaat veranderen. Ik geloof dat het wanneer je meer 20% vernieuwt of installeert, je dan de gehele installatie moet veranderen volgens de nieuwe NEN.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu