Aardlek eruit. Er weer in, en geen probleem

Marcklusal

  • #1
Goedemiddag,

Mijn aardlek schoot er eerder vandaag uit. Het was vlak na het aanzetten van 1 velichtingsunit, en de waterkoker aan te zetten.

Aardlek weer omgezet, en alles werkt weer. Ook dus de waterkoker en die verlichting aldaar. De onderkant van de waterkoker was wel wat nat, maar dat is ie wel vaker.

Op internet staat als aardlek eruit schiet, en hij bij het aanzetten het gewoon weer doet met dezelfde apparaten, je eigenlijk een monteur moet bellen. Is dat ' echt' nodig, of denken jullie ook wellicht gewoon wat vocht in de waterkoker/electra aansluiting?

Daarnaast interesse graag:

- Wat als je nu GEEN aarklek had gehad?
- Wanneer schiet een groepenstop eruit, en wanneer de aardlek? Ik dacht aardlek bij 'lek' stroom. Maar doet een normale groep dat ook niet dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een aardlek gaat eruit als er verschil zit in de stroom tussen de nul en de fase, is dat verschil groter dan 15mA dan mag een aardlek uit gaan , bij 30mA moet hij uit zijn.

Een stop of automaat gaat eruit bij overbelasting of de extreemste form van overbelasting: kortsluiting.

een kortsluiting kan zowel naar de nul als naar de aarde ontstaan en bedraagt dan vele honderden amperes.

waarom de aardlek eruit piept, vocht onder de waterkoker kan best, een stoorspanning op het net zou ook kunnen het is een zeer gevoelig instrument.

Maar als hij 1x spontaan uitgevallen is is dat mijn inziens geen reden een monteur te bellen.

Als je geen aardlek had gehad? dat weet niemand want de oorzaak is niet bekent.
 

Blauwbloes

  • #3
Marcklusal schreef:
Goedemiddag,
Daarnaast interesse graag:

- Wanneer schiet een groepenstop eruit, en wanneer de aardlek? Ik dacht aardlek bij 'lek' stroom. Maar doet een normale groep dat ook niet dan?
Dat hangt ervan af. Als dit een lekstroom is tussen fase en aarde en bovendien hoog genoeg, dan valt die groepenautomaat of stop inderdaad uit, zonder aardlekschakelaar.

In deze gevallen niet.
1) "Lek" tussen nul en aarde.
2) Lek tussen fase en aarde, kleiner dan waarde stop of automaat.

Voor 2 is de kans reëel dat het chassis of behuizing van het lekkende toestel onder spanning staat bij een slecht geaard toestel. Voor 1 bestaat dit gevaar niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu