Geen aardekabel. Toch slaat aardlekschakelaar af.

Karthur8

  • #1
Hallo.

Misschien kan iemand mij helpen hier met het volgende probleem:

Het dochtertje van een kennis van mij wilde het licht aan doen en toen onderbrak de aardlekschakelaar de stroomaanvoer.

Er slaat echter geen enkele groep-schakelaar zelf uit.

Het betreft hier het licht boven de trap naar boven toe wat zowel beneden als boven kan aan en uit worden gezet.

Alvorens dieper in te gaan op het probleem wilde ik graag weten of het niet vreemd is dat de aardlekschakelaar afslaat, en de groepschakelaar zelf dus niet, terwijl er helemaal geen aardedraad te zien is.

Alvast bedankt voor het meedenken..

vrgr,
Karthur8
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is geheel niet vreemd dat de aardlekschakelaar eruit gaat terwijl er geen geaarde stopcontacten of lichtpunten aanwezig zijn. De aardlekschakelaar heeft daarvoor namelijk helemaal geen 'aarding' nodig.

De werking van een aardlekschakelaar is ongeveer zo: in de schakelaar wordt de stroom vergeleken die via de fasedraad loopt met de stroom door de nul. Er wordt dus de stroom die 'heen' loopt vergeleken met de stroom die 'terug'komt. Die stromen moeten gelijk zijn.

Zijn ze niet gelijk (meer dan ca 30 mA verschil) dan vloeit er ergens in het circuit een stroom weg, naar aarde dus. Dat aarde kan bijv. een waterleiding zijn, maar bijv. ook een wapening van een betonnen plaat!

En omdat dit euvel zich voordoet als er een lamp aangezet wordt, zou het best eens kunnen zijn dat er in de betreffende lasdoos iets helemaal niet goed zit, dwz dat de schakeldraad van de lamp tegen een metalen deel aan zit. Of dat er een schroef ergens door de leiding is gegaan.

Dat kan een zeer gevaarlijke situatie teweeg brengen: het beton komt onder spanning te staan en als je gaat douchen en je op dat beton staat, heb je boven je hoofd een (geaarde!) douche. Gaat er een gevaarlijke stroom door je lichaam lopen...

Het hoeft natuurlijk niet precies zo te zijn zoals ik het hierboeven schets, maar dergelijke situaties zijn al vaker voorgekomen, soms met dodelijke afloop. Wees dus maar blij dat de aardlekschakelaar eruit is gegaan, wel zo'n prettig idee dat de beveiliging gewerkt heeft.

Er moet dus ergens een oorzaak zitten, zolas ik zei een schroef door een leiding, een draad tegen betonijzer of zoiets.

Om dit te zoeken is vrij lastig. Je zou eerst zelf op zoek kunnen gaan maar anders beter een vakman erbij halen. Die heeft ook meetapparatuur om een lekstroom te kunnen meten.

Maar misschien heeft een van de elektravakmensen hier nog een suggestie hoe zoiets op te sporen? :wink:
 

Karthur8

  • #3
Hartelijk bedankt voor het meedenken en de moeite welke je genomen hebt om het e.e.a goed uit te leggen.

Het probleem is inmiddels opgelost ... een schakeldraad bleek kortsluiting te maken...en nog wel onder de badkamervloer !!

Het door jouw beschreven 'bad scenario' over de eventuele gevolgen tijdens het douchen was dus zeer zeker niet geheel denkbeeldig en had zomaar kunnen gebeuren. Ik moet er maar niet aan denken dat dit hem of zijn dochtertje zou overkomen zijn.

Nogmaals mijn hartelijke dank voor het meedenken..

mvrgr,

Karthur8
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Goed te horen dat mijn 'verhaal' in de juiste richting wees!

En natuurlijk bedankt voor de terugmelding. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu