Stroom valt uit > geen aardlekken of groepen uit.

Barkmakker

  • #1
Ik heb het volgende probleem.
Ik heb zelf een nieuwe installatie en groepenkast aangelegd in mijn huis.
12 groepen, hoofdschakelaar, 1 stop van het energiebedrijf.
Op onverklaarbare wijze valt de stroom soms uit. Er gaan dan geen aardlekschakelaars uit, maar alles valt gewoon uit.
Ik doe dan het volgende: Hoofdschakaar uit, groepen uitschakelen, ALS uitschakelen. En dan één voor één alles weer inschakelen. Alles werkt dan gewoon weer. Ik heb het al eens spontaan gehad, maar ook als de wasmachine draait.
Ik heb overigens nog maar de helft van mijn groepen ingeschakeld, omdat ik in de rest van de kamers nog aan het verbouwen ben en ik daar spanningsloos wil kunnen bewegen, in geval van per ongeluk een (nog losse) draad raken. Overigens, ik heb elk punt geaard en dat al wel overal verbonden.
Voor dat ik op een stopcontact/groep spanning zet meet ik het wel door met een multimeter, middels de weerstandmeting, om te kijken of er iets met elkaar wel/niet verbonden is.
Wat ook het geval is: de meter, met zo'n draaischijf, kraakt best wel en het lijkt ook soms wel alsof ie niet helemaal lekker gelijkmatig ronddraait als er niet te veel spanning wordt gevraagd.
Wat zou het kunnen zijn?

wat ik al ff had zitten bedenken:
-meter stuk, dat ie als ware even op een punt zit dat ie niet meer wil ronddraaien
-wasmachine geeft spanning terug, 3jr oud, dus gewoon achter ALS
-stop van het energiebedrijf niet toereikend (maar als ik door het raampje kijk zie ik niets vreemds of dat de stop gesprongen is)

Maar hoe komt het dat wél de stroom uitvalt, er geen ALS uitschakelt en als ik de spanning middels de hoofdschakelaar uit- en inschakel alles weer werkt?
Zou ik op de een of andere manier kunnen meten (en hoe/waar dan) waar het probleem zit, al dan niet als de stroom weer uitvalt.

Groeten, Mark
 

Lichtpunt

  • #2
Alle contacten in de nieuwe zekeringkast natrekken met de schroevendraaier?

Met een tang aan de bedrading trekken in de kast of deze wel goed onder de klemcontacten geklemd zitten?

Wel eerst spanning afschakelen!
 

Sjeki

  • #3
Even een vraagje tussendoor, maar hoeveel groepen heb je op de ALS zitten?
 

Appeltje

  • #4
Ik zou bij uitval gelijk de groepenkast openmaken en eens controleren of de voedende kant spanning voert. Natuurlijk alle voorzichtigheid daarbij in acht nemen!

Richard.
 

Barkmakker

  • #5
Ok, ik ga beide tips doen.
Ik heb achter elke ALS 4 groepen, waarbij ik het zo heb ingedeeld dat de "zwaardere" aparaten elk een eigen groep hebben en onder verschillende ALS zijn verdeeld. Zo ook groep boven/beneden/voor/achter achter een afzonderlijke ALS, zodat bij in werking treden van een ALS toch ergens licht blijft.
Het is vandaag (omdat ik de hele dag thuis was) twee keer gebeurd. Eén keer "spontaan": radiotje aan en een paar lampen. En een keer met de wasdroger aan: op het moment dat ie van drogen naar was afkoelen gaat (dus minder energiegebruik) sloeg alles weer uit. Weer ingeschakeld met alleen de droger aan > ik zie aan de draaischijf in de meter dat de droger variabele hoeveelheid stroom vraagt: bv als ie net de andere kant op wil gaan draaien, dus van moment nihil tot weer meer stroom vragen lijkt de schijf in de meter te haperen.

Groeten, MArk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De schijf hoort dat te doen, hoe meer stroom hoe sneller hij loopt.
De schijf zelf houd de stroom niet tegen al zou je deze blokkeren.

Ik denk dat je een losse draad hebt aan de hoofdschakelaar.Door belasting word deze dan heet en verplaatst zich zodat het contact verbreekt.
 

Barkmakker

  • #7
Hopelijk was het de laatste tip van The headhunter:
ik heb alle bedrading in de kast nagekeken. Alles zat vast. Op ééntje na...
De bruine draad vanaf de meter in de hoofdschakelaar zat met de isolatie tussen de klem daar zat dus aardig beweging in toen ik met een geïsoleerde punttang aan die draad voelde. Eén van de enige twee draden die ik niet zelf, maar een monteur van Liander had aangelegd... :?
Hopelijk nu opgelost, heb al wel weer de hele dag getest met diverse apparaten tegelijk aan, of juist zeer gering gelijkmatig stroomgebruik en de stroom is niet uitgevallen.
Voor de zekerheid was ik toch al van plan alles nog te laten keuren, dat geeft wel zo'n zeker gevoel.

Groeten, MArk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu