Een groep geen stroom maar aardlek is ok

Stax

  • #1
Vreemde zaak. Ik heb ineens op een groep geen stroom meer. Als ik op de groepenkast kijk, staat de aardlekschakelaar van die groep echter gewoon aan. Ook de andere groepen die op dezelfde hoofdschakelaar zitten hebben gewoon stroom. En natuurlijk gaat het precies om de groep waar de garage (en dus de vriezer) en de keuken (en dus de koel/vriescombi) op zit.

Kan de aardlekschakelaar kapot zijn? Of kan het zijn dat de aansluiting in de groepenkast kapot is?? Of is er nog een andere optie? Hoe controleer ik dat?
 

Stax

  • #2
Okee, nog vreemder. Net belt de buurman aan. Bij hem doen 7 van de 8 groepen het niet, maar eentje wel! En terwijl we staan te praten gaat bij mij in de keuken ineens het licht aan en doet alles het weer. Bij de buurman werkt het ook weer. En terwijl wij daarover weer aan het praten zijn komt de buurman van de andere kant en die blijkt ook een paar werkende en niet-werkende groepen te hebben gehad. De oorzaak lag dus toch duidelijk buiten de woning bij het stroomnet!

Nu ben ik toch wel benieuwd hoe dat nu kan! Iemand een verklaring?
 

Confidence

  • #3
Staat behalve ook de automaat of de zekering in van de betreffende groep?

Mogelijkheden:

Indien je technische onderlegt bent, even de kast loshalen en meten met een tweepolig meet instrument op de uitgang van de automaat of er spanning op staat.

Indien hier spanning op staat zal het verder in het circuit een losse verbinding zitten in een lasdoos of dergelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk een netstoring waarbij één of twee fase zijn uitgevallen. Beschikken jullie beide over een drie fase installatie? Op het landelijke storingsnummer 0800 9009 kun je dit soort zaken melden/navragen
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Ben geen elektricien maar dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte.
Enkele jaren geleden was het bij alle huizen op 1 na in de straat helemaal donker.
De bewuste buren hadden inderdaad een 3 fase aansluiting.
 

Jandienietlerenkan

  • #6
Uitval van fases is idd het meest waarschijnlijk, niet echt een klusvraag. Of jullie moeten zelf wat gemaakt hebben. Als er van de 8 groepen het er 1 het maar blijft doen, is er toch duidelijk sprake van een ernstig slechte verdeling. Is het werk van een installateur (maar die lijkt hier heilig te zijn) dan zou ik hem ook is aanspreken op dergelijk prutswerk. Moet in die verhouding niet mogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu