Geen spanning op draad, toch problemen met aardlek!?

M_nieuwelaar

  • #1
Hoi allemaal! Wie kan mij helpen?

In de badkamer ben ik twee lampen aan het ophangen. Ik heb tot nu toe het volgende gedaan:
Uit de muur komen 3 draden (blauw, bruin, groen/geel (-, + & aarde, dat weet ik). Hier heb ik een kroonsteentje aan gemonteerd. Aan de andere kant heb ik de draden verdubbeld. 1 blauwe in het kroonsteente > andere kant 2 blauwe eruit. 1 bruine in het kroonsteentje > andere kant 2 bruine eruit. 1 groen/gele in het kroonsteentje > andere kant 2 groen/gele eruit.

nu moeten hier 2 lampen op aangesloten worden. Alles lijkt goed aangesloten te zijn; geen uitstekende eindjes, geen contact met onderlinge draden enz. Verder staat de schakelaar uit, op geen van de draden staat stroom (gemeten met een spanningzoeker(schroevendraaier) die ik gecontroleerd heb en die het doet.) Toch springt, zodra ik de bauwe draad tegen de groen/gele aan druk, de aardlek schakelaar om. RARA hoe kan dit?
Zodra ik de schakelaar aan zet (draden niet tegen elkaar natuurlijk) gebeurd dit niet. Wel staat er dan spanning op de bruine draad. Zet ik de schakelaar weer uit en duw ik de bruine draad tegen de aarde draad gebeurd er niets. Duw ik opnieuw de blauwe tegen de aarde draad springt opnieuw de aardlek schakelaar om.

Ik snap hier niets van. Een draad waar geen stroom op hoort te staan en volgens mij ook niet op staat zorgt er toch voor dat de aardlek schakelaar uit springt.
Ik wil graag verder met het monteren van de lampen, maar durf het op deze manier even niet aan! Moet ik me zorgen maken of kan dit gewoon? Wie helpt mij uit de brand???

Alvast bedankt!
Marijn
 

Techno tim

  • #2
Ja dat is normaal, blauw tegen aarde dan gaat de aardlek.
 

M_nieuwelaar

  • #3
Echt? haha, dat is echt nieuw voor mij... weer wat geleerd. Als je tijd/zin hebt, zou je me dan uit kunnen leggen hoe dit komt? Sowieso bedankt voor de geruststellende mededeling! Kan ik weer verder :arrow: :D
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De blauwe draad voert stroom terug naar de wijktrafo, de groengele voert geen stroom.
Door de weerstand van de blauwe draad en de stroom die daar doorheen loopt ontstaat er een klein spanningsverschil tussen aarde en nul.
Als jij nu de aarde en nul tegen elkaar aanhoud zal de aardlek een stroom zien in de nul en niet in de fase dus aardlek valt af.
 

Techno tim

  • #5
The headhunter heeft het al uitgelegd, beter als ik het zou kunnen, maar hier toch nog wat doko .




 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu