Aardlek slaat eruit, maar er lijkt geen probleem te zijn

Eloque

  • #1
Dus, ik ben wat in de schuur aan de grond aan het bevestigen. Ik boor een mooi gaatje, nog geen 60mm diep in de vloer. Geen probleem. Ik boor nog een gaatje, ook 60mm diep, bam, tijden het boren één van de twee aardlekschakelaars klapt eruit.

Even zoeken, blijkt de aardlek te zijn die op de groep zit waar de boormachine in zit. Dat is een vrij, naar mijn maat, stevige machine van Bosch, 720 watt, Deze zit in een haspel, het haspel zit in de WCD, de WCD zit op één van de groepen die op de uitgeslagen aardlek zat. Alle automaten waren nog gewoon ingeschakeld, die zijn er niet uitgeaan.

Ik heb het standaard lijstje afgelopen. Verbruikers eruit, groepen één voor één terug gezet en de verbruikers er stuk voor stuk in. De aardlek slaat er niet opnieuw uit.

Ook als ik het gaatje iets verder uitboor, geen probleem. Dus ik denk ook niet dat ik een kabel heb geraakt. Die zou daar ook helemaal niet moeten zitten in de vloer. En dan zou die toch er uit moeten blijven slaan als ik hem terug inschakel?

Wat kan dat geweest zijn? De haspel? De boor die vonkt of zo? Iets anders?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het kan ook net een combinatie van verschillende verbruikers zijn geweest. Apparaten kunnen (en mogen) een kleine lekstroom hebben. Maar als er teveel van deze kleine stromen gaan lopen dan kan de som hiervan aanleiding zijn voor de ALS om in te grijpen.

Ik zou me er niet meteen druk om maken als dit 1x gebeurd is en niet te reproduceren is. Mocht het vaker voorkomen dan inderdaad verder zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Eloque

Eloque

  • #3
Bedankt. Beetje geruststelling in deze is altijd fijn. Vroeger vroeg ik dat mijn oude heer, maar dat gaan helaas niet meer.

De keuken zit ook op de groep, dus als tegelijkertijd daar iets aangaat, zou dat het kunnen zijn? Ook in een vrij nieuw, geen 2 jaar oud, huis?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Zou inderdaad van een keukenapparaat kunnen zijn. Elk elektrisch apparaat kan bijdragen aan de lekstroom.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Kan inderdaad iedere verbruiker zijn die de 'emmer doet overlopen'.

Je weet nu in ieder geval dat de ALS nog werkt. Als het vaker gebeurt dan zou je verder moeten gaan zoeken.
 
  • Like
Waarderingen: Eloque

Eloque

  • #6
Geen issues meer gehad, denk dat het een uitzondering was. Bedankt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu