Dubbele wastafel aansluiten

Eduardo

  • #1
Ik wil een dubbele wastafel aansluiten en het daarbij enkele vragen.
  1. Hoe hang ik de wastafel op. Zo'n ding is vrij zwaar. Hoe lang moeten de pennen zijn die ik in de muur moet boren.
  2. De afvoer: De afvoer zit bij mij in de muur. bestaan er in chroom een T-stuk zodat ik naar de twee sifons kan aftakken? Moet ik dit T-stuk lijmen in de pvc buis die uit de muur komt?
  3. Watertoevoer: eerst een t stuk plaatsen en dan met twee stopkraantjes per leiding werken? zodat ik in totaal vier stopkraantjes heb. Dat wordt wel wat vol daar onderaan. Of kan ik volstaan met twee stopkraantjes.
  4. Last but not least de gaten in de wastafel. Per wasbak is één gat voor een mengkraan. Aan de onderkant zie ik echter dat "zwakke plekken" zijn voorzien voor twee extra gaten. Dat komt mooi uit want ik heb afzonderlijke kranen met aparte tuit. Hoe maak ik die gaten in de wasbak zonder de bak aan diggelen te slaan? Met een tegelboor? of voorzichting tikken? :denk:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
  1. Vaak zitten er bevestigingsbouten bij, aan de ene kant houtdraad en de andere kant M12 draadeinde, pluggrootte 14 mm.
    Dit is bij een goede stevige muur voldoende, bij hele zware wastafels soms grotere schroeven en pluggen.
    Bij minder stevige muren gebruik maken van chemische pluggen.\
  2. Mij niet bekend dat er t-stukken in chroomafvoerpijp bestaan, als alternatief een pvc t-stuk zo hoog mogelijk plaatsen en daarop de twee sifons aansluiten, het pvc kunt u dan schilderen.
  3. Twee stopkraantjes is voldoende, scheelt weer ruimte met de montage.
  4. De gaten kunnen voorzichtig van boven af uitgetikt worden met een beiteltje, het handigste zijn de ouderwetse rawlplugbeitels maar niet iedereen heeft die.
Ook oude steen/betonboren zijn geschikt om de gaten uit te tikken.
Zorg voor een zachte ondergrond wanneer u hier mee aan het werk gaat, b.v. een kussen onder de wastafel.
 

Eduardo

  • #3
Geweldig bedankt jan, zeker het idee van een oude steenboor te gebruiken om het uit te tikken en het kussen, alhoewel ik het best griezelig vind. De wasbak heb ik op een rommelmarkt gekocht en is dus oud, maar dat zal wel geen rol spelen met het uitslaan van de gaten.

De muur is acht jaar geleden van Y-tongblokken gemaakt (gasbeton) met tegels erop. Ik zal ook een oude pilaar nog gebruiken waarop de wasbak kan rusten.

Een extra vraagje. Moet ik de afvoerpijp verlijmen in de muur (zodat die niet meer eruit kan worden gehaald) of er gewoon induwen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik werk zelf het liefst met een afvoerpijp van 40 mm in de muur, de pijp vanaf de sifon is 32 mm, met een rubber inzet in de mof van de bocht van 40 mm heb je een flexibele verbinding die ook nog een keer los te halen is bij calamiteiten.
De 32 mm afvoer pijp past ook in de sifonaansluiting, het is dezelfde maat als de verchroomde pijp die er normaal bij de sifon geleverd wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu