Nieuwe afvoer op nieuwe dubbele wastafel: stank.

Lock

 • #1
Het ruikt sinds die dubbele wastafel op de nieuwe badkamer erin is gezet. Bij het afvoeren van water komt er duidelijk een stoot stank uit de afvoer. Onder de wastafel zit het volgende, maar dan in 40 mm pvc, een schroefdop op het laagste punt, en met de uiteinde naar de standleiding 90 graden gedraaid:


Ik heb dit stankprobleem niet beneden. Ik ruik het ook niet bij het toilet op de badkamer, of bij het bad, of douche.

De afvoer zit net onder de aansluiting van de beluchtingspijp (naar het dak) op de verticale standleiding gemonteerd (zo heet die grote pijp toch ?).

Kan het zijn dat de beluchtingspijp verstopt zit ? In dat geval, waarom het ik daar alleen boven last van ?
Of zit er in de hoofdriool een probleem (bv tussen eerste verdieping en beneden)?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Kan je een foto plaatsen hoe de beide wastafels zijn aan gesloten.
   

  Lock

  • #3
  Ik begreep je vraag aanvankelijk verkeerd maar bedoel je hoe de zwanenhals aan de wastafels vast zitten ? Of wil je weten hoe de zwanenhals aansluit op de standleiding?
   

  Lock

  • #4
  Foto's rechts en links:


   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Je kunt beter 2 sifons dirict onder je wastafel zetten en 1 van die sifon die verste van de leiding af zit met een ingebouwde beluchter te plaatsen.

  Die leiding die in de muur zit is zeker met een liggende 90 graden t-stuk aan gesloten, dit is ook niet bevorderlijk voor de door stroming.
   

  Lock

  • #6
  Hallo Henk. Bedoel je hiermee dat de sifons/zwanenhals direkt op de pijp die uit de wastafel komt moet worden aangesloten ? En niet zoals nu eerst haaks naar achteren ?
  Dat gaat niet eenvoudig tenzij het een niet al te lange sifon is want anders kunnen de lades niet meer dicht. Er is alleen een uitsparing in de eerste lade. De ruimte naar beneden is dan een cm of 18 gerekend vanuit het rubberen machet onder de wastafel.
  Allereerst moet ik iets corrigeren. De afvoer van beide wastafels loopt niet in de koker direkt de standleiding in. Ze komen samen en gaan dan naar beneden naar een leiding die onder de vloer ligt. Deze sluit waarschijnlijk aan op de afvoer van de douche. Ergens onder de vloer komt deze denk ik in de standleiding maar dat kan ik niet goed zien.  Je kijkt nu vanuit de badkamer door het meubelstuk naar het leidingwerk. Achter de muur is dus de kokerruimte. De leidingen lopen niet helemaal door de muur de kokerruimte in, ze zijn ahw in de muur gelegd. Ik zie ze echter vanuit de kokerruimte deels wel lopen.
  De cirkels geven de gaten weer waar de leidingen door de muur lopen. Alle hoeken zijn in dat geval volgens mij hier 90 graden. De hoek waarop de rechtse afvoer vlak boven de vloer op de linkse uitkomt is wel 45 graden.
  De pijlen geven aan dat de afvoer naar de wastafel loopt ( zie foto's). Ik hoop dat je hieruit wat wijzer wordt ?

  Dan even over de beluchter: als er een beluchter bij moet, is de oorzaak dan niet dat de centrale beluchtingspijp dicht zit ?
  Beide hebben een stankprobleem. Moet de beluchter dan niet op alletwee ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Tekening is me wel duidelijk

  zitten wel heel veel haakse bochten in en.

  Als je water door laat lopen hoor je het na klokken.

  als je de sifon los haalt blaas hier ook riool lucht uit.

  die lange 45 graden stuk trekt bij door stroming de sifon leeg vermoedelijk.

  Ook is de liggende leiding bij 2 wastafels te klein had min.50 moeten zijn, ook kan deze leiding tegen lopen.
   

  Lock

  • #8
  Ik heb nog eens gekeken naar de situatie van de afvoer. Twee zaken vallen op.
  Ten eerste is het in principe mogelijk dat de doucheafvoer die in de vloer ligt, en waarop de wastafelavoer aansluit, zijn lucht omhoog kan stuwen in de afvoerbuizen van wastafels. De vraag is echter hoe die lucht dan door de zwanenhals kan komen. Als deze leeg gezogen worden, dan kan dat de stank verklaren.

  De vraag is dan waaarom de zwanenhals wordt leefgezogen.
  In het voorgaande bericht gaf ik al aan dat er misschien iets met de ontluchtingspijp mis zou kunnen zijn. Deze kan bijvoorbeeld verstopt zijn.
  Nu kijk ik op zolder naar die pijp die door het dak steekt. Ik zie dat daarop een t-stuk zit met een aansluiting voor de wasmachine !
  Kan dit zomaar ? Ik weet dat wasmachines beruchte prutmakers zijn. Zou op deze manier de ontluchtingspijp verstopt geraakt kunnen zijn ?

  Graag hoor ik wat jullie er van vinden.
   

  Lock

  • #9
  Hallo Henk. Je antwoordde net toen ik zelf aan het typen was :)

  De buis in de vloer is volgens mij 50 mm, maar het liggende stukje van de tafels naar die afvoer denk ik niet (40 mm). Zou dat veel uitmaken ?
  Er is wel sprake van wat klokkend geluid als het laatste water uit de wastafel wegloopt. Dat gebeurt overigens ook bij de douche, en ook bij het bad. Maar het loopt wel snel genoeg weg.

  Nu ik je reaktie lees, wat mij wel opvalt is dat de rechter wasbak veel meer stinkt dan delinker (en in feite bijna altijd alleen de rechter en zelden de linker). sterker nog, ik ben het niet gaan controleren en aan het putje ruik je gewoon rioollucht. Dat moet toch betekenen dat de sifon leeg staat. Zou dat het door het leegtrekken door die 45 graden pijp kunnen gebeuren ? Wat is dan de oplossing ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Al die dingen zijn moeilijk te bepalen op afstand.

  Heb zelf meer het vermoeden dat de afvoer die in de vloer zit en aan sluit op de stand leiding niet goed is.

  een verkeerd geplaatste verloop of een 45 graden t-stuk op je stand leiding, het water loopt wel goed weg maar de beluchting werkt niet goed.

  Vandaar je ook zei bij bad en douche put klokt deze ook na.

  als de waterslot 0-5mm minder water in staat stinkt deze sifon al terwijl er nog water in staat.
   

  Lock

  • #11
  Hallo Henk. Bedankt voor je reaktie.

  Een openbreken van die afvoer in de vloer kan ik mij nu niet permitteren. Dan moet namelijke de nieuwe tegelvloer er voor een groot deel uit. Dat kost mij niet alleen nieuwe tegels....
  Is er geen andere oplossing ? De beluchter bijvoorbeeld ?
  Of is het verstandiger de afvoer van de wastafels direkt op de standleiding aan te sluiten ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Ik denk niet dat een beluchter helpt maar plaatst hem op linkse afvoer


  je hebt daar een 90 graden bocht zitten plaats daar een 90 graden t-stuk met een beluchter er boven op.

  als aan sluiting van wastafel mogelijk is op de stand leiding moet je deze daar op aan sluiten met een 90 graden t-stuk.
   

  Lock

  • #13
  Dank je Henk. Ik ga eerst die beluchter proberen. Je zegt nu op de linker. Vorige keer had je het over de verste: de rechter dus. Zeker weten dat het links moet want daar stinkt het niet.
  Als het niet werkt, kan ik altijd nog proberen de leiding op de standleiding aan te sluiten. Moet daar nog een verval in zitten tov het punt waar het door de muur komt ?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Bij gebruik rechter sifon zuigt hij lucht vanuit linkerkant word nu op gevangen door beluchter.

  en als linker sifon stroomt dan krijgt deze ook lucht maar trekt de rechter sifon niet meer leeg.
   

  Lock

  • #15
  Een verrassende wending van het probleem !

  Plots bleek het spoelwater van de wc (nieuw stuk aangelegde leiding op laatste stukje oude pijp op de standleiding na) niet meer af te voeren. Volle pot e.d....
  Even snel erna hoorde ik een vrij harde knal en ineens liep het water heel snel weg. En daarna was de stank bij de wastafels ook weg !

  Ik vermoed dat er ter hoogte van de aansluiting van de wc afvoer in de standleiding iets de boel heeft geblokkeerd. Als dat een serieuze prop is, dan hindert dat ook de beluchting van de leidingen die eronder op de standleiding zijn aangesloten. En dat verklaart het droogvallen van de sifons onder de wastafels, want die zitten het kortst op de aansluiting.

  Laten we hopen dat dit het probleem was, en dat het niet nog eens gebeurt!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  :prima:


  succes
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu