Douchevloer 10 x 10 tegels over oude tegels

Redkite2

  • #1
Hoi, zou iemand mij kunnen adviseren hoe ik het beste 10 x 10 tegels kunnen leggen in mijn douche aub?
De situatie is als zo:
Ik ga over de oude 10 x 10 tegels betegelen.

Er zit geen afschot in de oude vloer, dus ik denk dat ik een afschot eerst moet inbouwen met een zand\cement laag (weet niet of dat slim is). Welke middel is het meest geschikt hieervoor?

Daarna ga ik de nieuwe tegels leggen, moet dit in een natte (waterdichte) specie of met een soort lijm? Welke?

De overgang muur\douchevloer ga ik met kimband bewerken. Doe ik dit dan vooraf (dus op de oorspronkelijke tegellag) of direct onder de nieuwe tegels?

Alvast bedankt, Stu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Allereerst de bestaande tegels zeer goed ontvetten en er een primer op zetten.
Het afschot kunt u maken met een dikbedtegellijm, hiermee is een hoogteverschil van ruim 2 cm mogelijk, voldoende voor het afschot.
Zandcement op tegels levert op den duur problemen op en moet tenminste 4 cm dik zijn op alle plaatsen, ook bij het putje.
 

Redkite2

  • #3
Hoi Jan,

Bedankt voor je reaktie.

Bedoel je dan het afschot maken met een dikbedtegellijm en gelijk de tegels erin zetten? Of eerst laten uitharden en dan pas de tegels zetten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het afschot maken tijdens het tegels leggen.
De lijm is hier speciaal voor gemaakt.
 

Brrron

  • #5
Ik wilde eerst ook over oude tegels gaan lijmen, maar zat wel gelijk met het oude douchputje... die komt dan erg diep. Ik heb dan ook afgelopen weekend zelf maar besloten om toch de oude tegels uit de vloer te hakken. Daar zag ik ik het begin toch wel tegenop, van die harde 10x10 tegeltjes. Met een nieuwe, niet eens zo dure, boorhamer met beitel was de vloer er toch eigenlijk verrassend snel uit nog.

Misschien toch iets om te overwegen ook. Kan je gelijk je nieuwe afvoerputje mooi op de juiste hoogte maken indien nodig, die zou dan bij mij helemaal diep komen te zitten en daar zat ik zelf best mee. Of je kan zelfs de positie nog wijzigen.

Het was even werk, maar ben zelf toch blij dat ik de vloer er uit heb gehakt. Kan nu ook mooi voor een mooie lange roestvrijstalen drain gaan en leidingen in de vloer wegwerken direct. Dat zal ook nog wel even wat werk worden, maar biedt mij toch de nodige voordelen.

dus.. denk er eens over na :wink:
 

Redkite2

  • #6
Bedankt voor de tip!
Ook ik heb lang zitten twijfelen over het doucheputje en uiteindelijk besloten de originele te behouden. Dit ga ik oplossen door een RVS renovatiedeksel te gebruiken. Die 'click' je vast tussen de nieuwe tegels. De oude puje komt dan op een diepte van max 1.5 cm, dus dat valt ook mee. Ik heb het gezien bij kennissen en het ziet er goed uit (Online besteld en toevallig vandaag binnengekomen).
Dit is ook een van de redenen dat de nieuwe tegels ook 10 x10 zijn (ook een handiger maat voor het inbouwen van een afschot).

Daarnaast is mijn huis uit 1920 en heeft houten vloeren - dus geen mooie lange afvoer omdat mijn douche piepklein is en niet rechthoekig!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Als huis van 1920 is dan heb je ook nog loden leidingen, dan is beter om je put en leidingen er uit te halen zodat je een goed begin hebt
 

Redkite2

  • #8
Nee, PVC douche put, koperen leidingen. Het huis was gerenoveerd zo,n 20 jaar terug.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu