Hoe douchevloer waterdicht maken?

Anna_5

  • #1
Ik ben op dit forum terechtgekomen vanwege het volgende. Ongeveer anderhalf jaar geleden is onze douche verbouwd. We kozen ervoor de hele vloer, inclusief douchecabine, en de wanden een betonlook te geven. Een klusbedrijf heeft beton over de tegels gedaan, een specialist heeft vervolgens alles afgewerkt met betonlook. Als snel bleek echter dat de douchevloer te kwetsbaar was, er kwamen algauw beschadigingen in. De specialist heeft toen een laag beton ciré aangebracht en de randen afgekit.

Ook dat bleek kwetsbaar en daarom hebben wij afgelopen december (de vloer zag er echt niet mooi meer uit) een nieuwe laag beton ciré aangebracht, afgewerkt met speciale waterdichte lak. Voor het mooie plinten aangebracht na eerst de siliconenkit rondom te hebben verwijderd. Toen lijm aangebracht en afgekit met siliconenkit. Helaas pakte die laatste niet goed en liet los. Toen kwam er water onder de vloer, met weer een nieuwe scheur als gevolg.

We zullen deze zomer wel weer een nieuwe laag aanbrengen (zucht), want andere opties zijn er eigenlijk niet. Door de vorm is betegelen lastig maar vooral niet mooi. Een grote tegel op maat laten maken is ook erg gecompliceerd, dan moet de hele vloer eruit voor aansluiting op de afvoer.

Voor nu wil ik de randen waterdicht maken. Ik heb dit afgelopen zaterdag geprobeerd met Spectrum montagelijm. Gister (zondag) weer gedoucht, dus na zo'n 30 uur droogtijd, maar vanochtend was de lijm helemaal uitgelopen. Nu twijfel ik tussen All-in-one lijmkit óf siliconenkit, óf All-in-one lijmkit en daarover siliconenkit.

De scheur bij de afvoer is min of meer weggewerkt door de laag eromheen weg te breken. en de randen in te smeren met montagelijm. Niet mooi maar het volstaat voor nu.

Ik ben heel benieuwd naar de meningen van mensen met kennis van zaken. Zit ik goed met mijn idee om dus de plinten af te werken met lijmkit en/of siliconenkit? Ik las ook over kimband, maar dan moeten de plinten eerst verwijderd, dat is wellicht een optie voor de grondiger aanpak als de temperaturen weer stijgen (de badkamer is onverwarmd, dus langere droogtijd).

Alvast veel dank voor de reacties.

IMG_0184.jpeg IMG_0185.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Anna_5 schreef:
De scheur bij de afvoer is min of meer weggewerkt door de laag eromheen weg te breken. en de randen in te smeren met montagelijm. Niet mooi maar het volstaat voor nu.
Aan welk type materiaal moet de kit hechten. Zoek dat eerst uit. Er zijn materialen die voor kit zeer lastig kunnen zijn.
 

Anna_5

  • #3
@Wgb Dank voor je bericht. Ik snap wat je bedoelt. Het gaat dus om de plinten. Die zijn van pvc. En de ondergrond is tweecomponentenlak op beton ciré. En er zullen ook nog wel resten Spectrum montagekit zitten. Dat zal het allemaal extra lastig maken, vrees ik.
 

Rogeeke1

  • #4
Als die vloer keer op keer blijft scheuren dan lijkt mij dat er een probleem is met de ondervloer en/ of de hechting.

Dat bedrijf had die tegelvloer eruit moeten halen naar mijn mening, zeker voor een deel. Het risico van over een tegelvloer heen gaan is dat de tegelvloer los kan liggen. Er kan zelfs water onder de tegel zijn maar als je niet onder de tegels kijkt, weet je dat niet. En daarom zou ik vanaf het begin beginnen.

Als die tegelvloer solide en waterdicht is dan zou het kunnen maar dan zou ik alle protocollen naleven om de hechting te garanderen.

In mijn jaren op de bouw heb ik veel problemen gezien met dit materiaal en hechtingsproblemen in badkamers. Vaak ook terwijl de mensen die dat aanbrachten alles volgens het boekje deden.

Die plinten in de douchehoek vind ik persoonlijk niet zo mooi en zou die dus weglaten en gewoon de hoeken afkitten.

Kimbanden doe je voor je de eindafwerking zoals tegels of beton aanbrengt, nu gaat dat lastig worden.
En als je afvoer scheurt onder de dekvloer dan helpt die kimband ook niet want het water zal alsnog door het plafond van de woonkamer komen.

Een badkamer met dit materiaal is al een zeer lastige klus naar mijn mening en om tot een goed einde te komen zou ik het sowieso niet riskeren om over een bestaande tegelvloer heen te werken die ik zelf niet heb gemaakt. Ik weet niet hoe goed die vloer is en kan daar geen garantie op geven.
 
  • Like
Waarderingen: Anna_5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu