Dun aflopende specielaag onder douchevloer tegels

Tram-man

  • #1
Ik heb een badkamer gemaakt. Het huis is van ± 1950 en heeft een vloer van holle bakstenen met een specie toplaag van ± 2cm dik.

Op deze huidige vloer heb ik een aardemat geplaatst samen met electrisch vloerverwarming en de boel geëgaliseerd met K13 (of K15 weet ik niet meer - wel de goede in eider geval).

Ter plekke van de inloop douche (die ik nog moet maken) is er geen top laag, mat of verwarming. De oude specie toplaag is daar nog zichtbaar. Gat voor de doucheput is gemaakt.
Ten opzichten van de oude toplaag is de nieuwe vloer 2 cm hoger.

Ik moet nu de douchevloer voorbereiden voor tegels met een juiste afloop naar de doucheput. Ik moet eigenlijk de vloer opvullen met een specielaag, maar dan heb ik over een laag van maximaal 2 cm dik (bij de douche wanden) en loopt uit naar de put naar minder dan 1 cm. Dat gaat volgens mij niet goed. Het is de bedoeling dat er geen opstaande rand zit tussen badkamervloer en douchevloer.

Hier komt de vraag dan:
Alhoewel ik best de oude specie toplaag wil uitbreken (tot de bakstenen) zodat ik een dikkere specie laag kan maken zijn er andere oplossingen om een dunne opbouw laag te maken die mechanisch stabiel blijft?

Kan ik K13 of K15 gebruiken of iets vergelijkbaar? Zo ja, kan ik iets toevoegen om de laag waterdicht te maken?

Boven op deze laag komt pasta met kimband in de hoeken en vervolgens kleine tegels.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een goede tegellijm op poederbasis kan het ook, u kunt deze ook mengen met zilverzand, 1 deel tegellijm en 1 deel zilverzand.
Wel eerst de bestaande vloer insmeren met een dun papje van cement, hiervoor gebruikt u een stevige (bouw) handstoffer.

Toevoeging om het waterdicht te maken is in principe niet nodig, goed voegen maakt de vloer waterdicht.

Succes.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
En, al lees ik niet dat je dat überhaupt van plan ben, maak geen vloerwarming in de douche zelf.

De doucheput kan hierdoor verdrogen, met stank tot gevolg...

w.
 

Jacco

  • #4
Tegellijm is niet echt geschikt voor het opvullen van hoogteverschillen.
Dit komt door de relatief kleine druksterkte die tegellijm heeft.

Wat je wel kan doen is egaline aanemengen met zilverzand, en dat met een spaan op afschot smeren. Let wel dat 1 cm afschot in een douche van 90 bij 90 ruim voldoende is. Zelf zou ik maximaal 5mm nemen.

Wanneer je grote tegels legt is het lastig om dit met veel afschot vlak geplaast te krijgen zonder extra snijnaden te hoeven maken.
 

Tram-man

  • #5
Jhu schreef:
Tegellijm is niet echt geschiktvoor het opvullen van hoogteverschillen. Dit komt door de relatief kleine druksterkte die tegellijm heeft.
Ja, en dat heb ik juist nodig want de tegels zijn het 2 cm x 2 cm type en ik wil 100% zeker zijn dat de vullaag bij de put niet los gaat zitten. Wel heb ik gelukkig met deze type tegels minder problemen met steken van de tegels voor de afschoot rond de put. Ik wil eigenlijk 1cm val hebben.

Jan, het waterdicht maken wil ik inderdaad doen met een WD voeg maar ook met wat pasta en kimband. Maar als ik iets kan toevoegen aan de vul laag dan heb ik iets meer zekerheid. Lekkage in de holle baksteen vloer moet ik niet hebben!

Stuart
 

Tram-man

  • #7
Om dit even af te ronden wil ik melden dat ik 2 25 kg zakken Ardurapid 45 heb gekocht.
Is een reparatiemortel maar is ook geschikt om hellingen te maken.

Bedankt voor jullie reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu