Vocht onder douchevloer

ikbenzalmsushi

 • #1
Goedendag allemaal!

We hebben hier een heel vervelend raadsel. De douchevloer van de vorige bewoners was slecht gelegd en kraakte op punten. Het werd nat onder de tegels na douchen. Die vloer hebben we dus eruit laten halen en opnieuw laten leggen. Wel wederom over de tegels uit de bouw heen, omdat die volgens de tegelzetter helemaal picobello waren. Het probleem zat kennelijk in het slechte legwerk van de bovenste laag tegels.

Nieuwe vloer erop dus. Bepaalde voegen werden echter niet goed droog, dus de tegelzetter wilde gewoon terugkomen om de voegen opnieuw te doen en te checken. Toen deden we echter een vervelende ontdekking. De tegelvloer zie je op deze foto (deels gedemonteerd dus, de tegelzetter heeft deel voegwerk en kitrand verwijderd).
Capture.PNG

In de hoek waar de meeste voegen en kit weggehaald zijn (omcirkeld) was het zeiknat onder de kitrand en in de ruimte tussen de nieuwe tegels en de muur. We zijn nu alles aan het laten drogen, maar willen natuurlijk weten waar het euvel zit voor we de boel weer dicht laten maken.

De volgende tekening geeft een beetje de volledige badkamer weer.
IMG_20220207_104058 (1).jpg

Een paar conclusies alvast:
- We verdenken niet een lekkage vanuit leidingwerk douche of wc. Het water stinkt niet, en de kitrand bij de twee muren het verst van de deuropening weg (waar de douchekraan is gemonteerd) zijn kurkdroog. Ook is er bij het putje geen nattigheid te zien in de voegen.
- Zou het water via de tussenmuur langzaam maar zeker naar binnen kunnen stromen? Die voegen van de muurtegels zijn oud, wilde ik al gaan bijwerken met voegenreparatiekit, en vertonen scheuren. Ik dacht: daar komt vast niet enorm veel water achter, maar mijn pa zei al: “Hoe nat is je douchedeur na douchen en hoe vaak staat de straal daar echt op?” Goed punt, pa.- Foto's van de muurtegels waar voegwerk scheuren vertoont:

IMG_20220207_094229.jpg
IMG_20220207_094238.jpg

- De kitranden bij de deur zijn nu natuurlijk weggehaald, maar zouden die niet perfect aangesloten zijn geweest? Aan de buitenkant van de doucheruimte zit daarnaast ook een spleetje, en ik heb de vloer laatst zeer uitgebreid schoongemaakt om het kalk van de vorige bewoners weg te krijgen (wonen hier pas per december).
- Hoe aannemelijk is een andere oorzaak, zoals de wastafel? Wij dachten: we laten nu alles een dag of 2 drogen, en gaan dan als een malle de wastafel en wc gebruiken. Dan zien we snel of daar nattigheid vandaan komt.

Daarna denk/hoop ik dat het volgende ein-de-lijk soelaas moet bieden na maanden gezeik: die voegen op de douchevloer lijken prima te zijn. Opnieuw vullen dus. Onderste rand van die muurtegels wel even vervangen door dezelfde grijze tegels (met kimband eronder), zodat daar geen zwakheid meer zit. En de muurvoegen van dat tussenmuurtje door tegelzetter opnieuw laten doen erboven. Het kitwerk hermetisch goed laten doen in iedere hoek van de douche en zeker perfect bij de deur. Ook to be safe aan de buitenkant rondom die douche heen. Dan zou je toch goed moeten zitten?

Hoe aannemelijk vinden jullie mijn conclusies, en zien wij nog mogelijke oorzaken over het oog? Alvast bedankt voor de adviezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Zo te zien zijn de kitranden allemaal zwaar verschimmeld, dus daar moet water achter zitten.
  Hoe zijn de voegen bv wastafel vloer en wc vloer en hoe zien daar de kit randen uit en is de vloer buiten de douche hoger dan in de douche?
  1644228257800.png
   

  ikbenzalmsushi

  • #3
  Bedankt voor je snelle reactie!

  Wat je links omcirkelt is inderdaad het stukje buiten de douche waar geen kit/voeg meer zit. Daar is wellicht water in gekomen toen ik de vloer grondig boende. De kitranden die er nog zijn in de douche zelf, behalve onderin bij nieuwe tegelvloer, zijn allemaal van de vorige bewoners en wil ik dus opnieuw doen inderdaad. Alles goed nu, geen gokjes. Hieronder een close-up van jouw omcirkelde plekken, maar ik zie hier geen schimmel volgens mij, gewoon vuil. Er zit daar dus of niks, of de kitrand die we zelf voor de nieuwe douchedeur hebben geplaatst (met wat vuil nu).

  IMG_20220207_115643.jpg
  IMG_20220207_115650.jpg


  De voegen in de rest van de badkamers zijn matig. Het is dus dat typische tegelwerk van hunzelf, maar ligt gelukkig wel hoger dan de douchevloer. Hier een foto van enige plekken van slecht voegwerk rond wc (rechts van pot, bij tussenmuur dus) en wastafel (hier is het opengebroken vanwege lekkage volgens hun vragenlijst, maar nu helemaal droog daar, ook niks in plafond eronder).

  IMG_20220207_115706.jpg
  IMG_20220207_115755.jpg


  Die douchevloer zelf ligt dus lager, de deur staat op de rand van de hogere tegels (zelf nieuwe deur geplaatst, dus goed kunnen zien), en in principe wordt het buiten die douche nergens nat. De deur en die kitrand voor de douchedeur (zelf geplaatst) houden dus wel al het water naar buiten tegen. Nergens water in de badkamer na douchen dus.

  Ik denk er dus aan om die vloer van de oude bewoners buiten de douche te laten zitten, omdat het daar nooit echt nat wordt, maar wel een goede kitrand rondom de douche te doen. Voorlangs de deur dus en om dat hele tussenmuurtje heen. To be safe. Of lijkt je dat ook niet voldoende? Kitranden buiten douche zijn allemaal schoon verder. Daar lijkt niks geks te gebeuren dus.

  Edit: het kan waarschijnlijk geen kwaad om ook onderaan bij de wastafel het goed dicht te maken nog, maar dat lijkt me nu geen probleem zolang ik niet weer met liters water de vloer ga boenen, right?
   
  Laatst bewerkt:

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik zou eerder zeggen haal alle tegels er uit en zet er een bouwontvochtiger neer en plaats dan kimband in de douche en plaats een nieuwe vloer.
  Want overal zie je plekjes in het voeg werk.
  En dat het niet nat word komt het is tegel over tegel geplaatst het kan er onder door trekken.
  Ook zie je verkleuring in voegen en scheuren de douche muur staat op betonvloer en daar zit een 3-4cm smeerlaag op met daar over de oude tegels en daar weer de donkere tegels over.
  Het water gaat tussen de beton en de smeerlaag langs trekken.
  Trek die rozet van de afvoer van wastafel eens om hoog en plaats foto van?
  Hoe zijn de vloeren buiten je badkamer uit?
   

  ikbenzalmsushi

  • #5
  Hey, sorry. Mijn vriend pastte nog wat dingen aan hierboven. Weet niet of je de laatste versie hebt gezien?

  Over alle tegels: bedoel je alle vloertegels vervangen? Of alle-alle tegels? En zou je dan de tegels uit de bouw erin laten zitten of die ook helemaal eruit halen? (Onder deze tegels van de oude bewoners dus).

  En wat bedoel je met buiten de badkamer? Er lijkt daar niks vochtig te zijn. De vloer in de hal buiten de badkamer is wel nat geweest vroeger (vloer bolt beetje op), maar dat was al zo sinds we introkken en niet erger geworden.
   
  Laatst bewerkt:

  ikbenzalmsushi

  • #6
  Ik ben het er overigens zeker mee eens dat als je het echt goed wilt doen, je de hele vloer (en misschien muren) opnieuw doet. Dan wil ik echter meteen een hele nieuwe badkamer. Wat ik nu wil bereiken is dat al het douchewater in het putje verdwijnt, en het daar 100% dicht zit dus. Alles buiten de douche zelf wordt nooit nat als het goed is, en ga ik ook niet meer met emmers water schoonmaken zonder erbij na te denken. Is dat een domme oplossing?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ik heb alles gelezen en foto`s bekeken.
  Kijk je weet nu niet waar het water vandaan komt.
  Ik beoordeel na dat ik een foto zie en uit ervaring, was ook ven nieuwsgierig hoee dat bij wastafel afvoer zat.
  Omdat daar verkleuring zat.
  En als je het goed wilt doen moet je alles er uit halen ook de oude tegels er onder verwijderen.
  En als smeervloer (betonvloer goed droog is kan een tegel zetter er alles weer nieuw maken met garantie.
  Als badkamer vloer lek is dan vaak om de badkamer ook de smeer laag lekkage plekken smeerlaag.
  1644234588198.png
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  hoe ziet het uit vanuit douche naar douche deur onder zijde?
  En zijn achter rozetten kraan ook gekit?
  hier zie je ook dat vocht in de scheuren zit maar dat heb je ook buiten zijde.
  1644235088197.png
  1644235234310.png
   
  Laatst bewerkt:

  ikbenzalmsushi

  • #9
  Over wastafel: ik krijg rozet niet makkelijk omhoog, maar alles wat ik daar zie is stof, en het lijkt kurkdroog te zijn. Op basis van voelen met een wattenstaafje en stof eruit prikken dus.

  Over bron vocht: ja, ik denk inderdaad dat je het pas echt zeker weet als je alle vloeren eruit haalt, ook de vloer uit de bouw eronder. Een echt veilige gok is dus niet te maken op basis van foto's en de beschrijving? Hoe aannemelijk die conclusie ook is?

  En over douchedeur: je bedoelt onderzijde binnenkant? Die kitrand verdenk ik wel. De douchedeur stond op een verhoging, maar of dat hermetisch dicht zat, weet ik niet nu. Het kan best zo zijn dat er via daar steeds wat water boven de kitrand en onder de deur naar binnen sijpelde. Dat acht ik zelfs het meest waarschijnlijk als bron voor dit vocht. Die hoek rechts (waar de deur opengaat), had sowieso de slechtste kitrand, die nu weg is dus.

  Rozetten kraan: je bedoelt bij de douche zeker? Die kranen zaten hermetisch in de muur (zelf de douche vervangen en kraan, want versleten). Ook de kitrand onder die douchemuur is kurkdroog. Bij problemen daar zou het nat moeten zijn daar ergens en in de buurt van het putje, lijkt me?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Kijk als je in de douche kijkt zie je de kit randen zwart
  1644236786159.png

  Dat de douche deur op het hoge staat is ook link persoonlijk zou ik een holleniet drempel plaatsen dus een stukje in zwarte tegels of er tegen aan maar dan gaat deur iets naar binnen toe.
  Als je nu douche kan het niet onder de deur door dit kan je proberen eerst.
  Naamloos.jpg
   

  ikbenzalmsushi

  • #11
  Hey. Sorry als het niet duidelijk was, maar alle kitranden die je nu aanwijst, zijn in principe de stukken die weg zijn gehaald om te kijken of het droog erachter was. Ik heb een voorbeeldje bijgevoegd om te laten zien wat ik bedoel. Voordat alles is weggehaald, was die kitrand bij de gele cirkels dus helemaal nieuw. De voegen erboven zijn op de muur van de douchekraan en muur rechts goed, durf ik te zeggen. Geen scheuren, alleen verkleurd. Die wilde ik dus behandelen met Alabastine voor de schoonheid (voegenstift). Links is de boel wel gebarsten dus, zoals de foto's lieten zien. Dat moet over, lijkt me.

  Stuk kit dat nog heel heel is (verkleuring erboven zijn kitresten, beetje slordig, maar geen schimmel dus):

  PXL_20220207_124518393.jpg


  De holleniet is geen gek idee. Je bedoelt dus eigenlijk iets tussen beide vloerdelen en waar de deur op komt? Lijkt me wel lastig te monteren met de bestaande gaten in de muur en qua hoogte. Er is zeker geen manier waarop je dat makkelijker zo dicht mogelijk kan krijgen?

  Zie hier hoe de deur erop staat (kit is dus al weg):

  PXL_20220207_124608919.jpg


  Over de foto's die je net uitlichtte: dat is een stukje van die slechte linkermuur van de douche en erbuiten inderdaad. De vorige douchedeur sloot niet goed af en hun vloer was dus zo lek als een mandje. Ik denk dat veel van die vochtvlekken nog door die situatie komen. :(

  PS Enorm bedankt voor je meedenken. Je brengt ons echt veel kennis en ideeën bij.
   

  ikbenzalmsushi

  • #12
  Zo is het waarschijnlijk duidelijker te volgen, excuses. De douchedeur staat dus op die rand nu. En is nog gekit aan buitenkant (zwarte tegels).


  PXL_20220207_124608919.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Trouwens bedankt foto`s
  Is die douchescherm ook aan de binnenzijde bij op staande stukken op volle hoogte gekit?
  De afdichting vloer is minimaal, en zoals ik eerder zei beste is te vervangen.
  Nu ken je nog voegen dicht smeren en dik kitten maar de onder vloer is nat en dat drogen duurt tijden.

  Naamloos.jpg
   

  ikbenzalmsushi

  • #14
  Bij de buitenmuur (rechts op de foto's dus) niet over de hoogte, maar dat wil ik nu ook doen. Het was in die hoek wel kurkdroog, dus volgens mij niks aan de hand. Langs de bodem was het gekit zoals jij tekent. De ruimte tussen de nieuwe tegels en de RVC-deurdrager dus. Links van de deur (bij de klink) zat wel kit over de hoogte, maar dat heb ik nog zelf gedaan en was vooral lelijk. Wel dicht volgens mij. Ik verdenk eerder dat het onderin ergens zwak was (ook over breedte deur), gezien de voegen van die tussenmuur, en ik niet zeker weet of die kitrand perfect onder en boven aansloot. Ik ga dat naderhand beter controleren na reparatie.

  Ik snap overigens dat je nooit 100% alle oorzaken kan uitsluiten, maar het blijft helaas een "OK" badkamer die ik veilig wil kunnen gebruiken tot ik die hele bende vervang. Daarom heb ik ook alleen de oude douchevloer (met niet eens prachtige grijzen steentjes) laten doen, en de versleten deur en douchekraan even vervangen. Acht je onderstaande gedachtegang dan verstandig?

  - De nieuwe tegelvloer in de douche is volgens mij goed. Voegen opnieuw (nu her en der eruit, maar waren enorm lastig te verwijderen door hem).
  - Alle kitranden in de hoogte door hem laten doen. De twee witte achterin de douche opnieuw dus, en grijs langs beide deurposten.
  - Voegen witte tussenmuur opnieuw. Dan weet je in ieder geval zeker dat die voegen niks doorlaten.
  - Kitrand onderin uiteraard opnieuw aanbrengen. Ik twijfel nog over de onderste rij tegels vervangen. Daar wordt het niet mooier van, maar kan hij hopelijk met een strip ertussen (tussen wit en grijs) er wel voor zorgen dat onderin alles waterdicht is.
  - Ik weet alleen niet wat slim is met die deur dan. Op een dorpel plaatsen is beter inderdaad, maar die bestaande muur is precies even hoog als de huidige deur en drager. Dat gaat niet echt. Opnieuw kitten kan ook, maar is er iets wat ik ertussen kan doen dat goed te bevestigen is en verder af te kitten?

  Wat wil ik hiermee bereiken dan? Geen schoonheidsprijs meer, maar een douche die me bijvoorbeeld circa10 jaar vooruithelpt als er verder niks kapot gaat, en dan is het bijvoorbeeld tijd voor de hele bovenverdieping eens netjes doen (inclusief vloeren slaapkamers).
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Het blijft zeker geen 10 jaar zitten met al dat lap werk.

  Je kunt alle voegen er uit krabben en op nieuw voegen en alles afkitten.

  Of je haalt de deur er uit en sloopt je douche gedeelte vloer en wanden er uit of onderste 1/2 m.
  Je plaatst een drempel en de onderste tegels er ook ook uit en ja laat de douche vloer iets hoger zodat mooi aan sluit op de drempel.
  Dan kimband en nieuwe vloer tegels wat nu een goeie afloop heeft naar het putje en je plaatst onderste rij tegels en voegt en plaatst de douche deur en je kit alles af.
  Dan is je douche hoek goed en dan kan het 10 aantal jaren wel zitten.

  En als je onderste rij tegels er uit haalt dan moet je vloer tegel ook want er moet kimband geplaatst worden.
  Omdat die tegel voeg scheurt dan zit er ook een scheur in de muur.
   

  ikbenzalmsushi

  • #16
  Thanks voor je inzichten. :)

  Misschien is een betere vraag dan: wat zou jij doen? Ik wil iets dat het 10 jaar houdt, maar als het dermate grondig is, gooi ik er net zo lief een hele nieuwe badkamer in. Dan pak ik dat verlies maar.

  Is deze combinatie van wat je als opties noemt voldoende:
  - "Je kunt alle voegen er uit krabben en op nieuw voegen en alles afkitten.". Prima. Iedere verdachte voeg gaat eruit, vloer of muur. Opnieuw goed doen.
  "En als je onderste rij tegels er uit haalt dan moet je vloer tegel ook want er moet kimband geplaatst worden." Alle vloertegels langs de rand van de muur dan, toch? Dat lijkt me ook prima. Onderste rij van de muur en buitenste rij van de vloer eruit. En goed met kimband doen. Met alle voegen opnieuw, is het dan in ieder geval waterdicht, ook al weet je niet of er nog rotzooi achter zit.
  - De enige zwakte in de constructie lijkt me dan nog de onderkant van de deur, maar die kan echt bijna niet hoger met dit muurtje, en de erg brede kitrand tussen tussenmuur en deur. Is het een optie om die tussenruimte rijkelijk te vullen met voegmortel (of alternatief), en als dat kurkdroog is daar met kit overheen nog? Dan zit dat volgens mij hermetisch dicht.

  Ik probeer je advies zoveel mogelijk over te nemen met de mogelijkheden hier.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Ik begrijp wel je kan niet in iemand portemonnee kijken maar ik zou gewoon gaan voor nieuwe badkamer.
  Er markeren vele dingen aan en als je gaat lappen met gedeeltelijk tegels uit halen kom je vaak dingen tegen wat weer tegen valt.
  De tegels waren over tegels heen gelegd en ze kraken dat kan ook wezen dat de onderste tegels ook los zitten of de smeerlaag zit los op de beton.
  Voordeel van nieuw je kunt alles naar jullie smaak maken en ook direct in zicht hoe het onder tegels of situatie muren is.
   

  ikbenzalmsushi

  • #18
  Thanks voor je advies in ieder geval. We gaan alles meenemen. We neigen nog wel naar de douchecabine als geheel waterdicht maken. Als dat echt niet werkt, dan maar hele nieuwe badkamer. Even goed over nadenken nog.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu