Convectorputten wel/niet aan te raden?

Helpmnkoelkastisstuk

 • #1
Is het nog steeds zo dat convectorputten niet aan te raden zijn? Zo ja, waarom eigenlijk? Als je geen vloerverwarming wilt en liever een snelwerkend systeem hebt, waarbij je ruimte bespaart, dan lijkt me zo'n put zo slecht idee nog niet.

En zitten er nadelen of voordelen aan dergelijke zeer ondiepe (<20cm) putten met ventilatoren? Zijn deze misschien wel beter dan de traditionele diepe putten?


Topic kapen niet toegestaan, mod.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Hoezo zijn ze niet aan te raden? Ik weet wel een paar nadelen:

  1) Het zijn ontzettende stofnesten

  2) Je bent relatief hoge watertemperaturen nodig om de luchtstroom op gang te krijgen (of inderdaad ventilatoren met bijbehorend geluid)

  Voordeel is, dat je geen radiatoren aan de muur hebt, je kunt voor een pui langs, en inderdaad snelwerkend. Wat daar het voordeel van is in een woonhuis heb ik trouwens nog nooit begrepen.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
  Bedankt voor je antwoord. Dat zijn niet al teveel nadelen. Dan ga ik eens kijken of ik convectorputten kan plaatsen. Ik heb namelijk houten vloeren en dan is vloerverwarming niet echt een handige optie.

  Stofnesten lijkt me ook ja. Maar dat is gewoon een kwestie van om de zoveel tijd even de stofzuigen erin.

  Een snelwerkend systeem is belangrijk als je slechte isolatie hebt. Dan wil je niet een te grote massa opwarmen zoals bij vloerverwarming als je weet dat de warmte toch zo je huis uit lekt. Bij een snelwerkend systeem verwarm je alleen de lucht en verwarm je alleen de toplaag van de wanden, plafonds en vloeren mee (dieper verwarmen lukt waarschijnlijk niet bij slechte isolatie).

  En snelwerkend is ook prettig als je het snel een graadje warmer of kouder wilt in huis.
   

  Roykes

  • #4
  Ik vind een hoge watertemperatuur toch best een groot nadeel.

  MEt het oog op de toekomst, mocht je in de toekomst over moeten stappen naar een uit gasloos systeem dan zal je de nodige problemen tegen het lijf lopen.

  of je moet stadsverwarming hebben dan is dit geen bezwaar.

  mocht je voor een convectorput gaan, let dan even goed op de afstand die benodigd is dit tussen de put en je pui. dit is namelijk erg belangrijk voor goed luchtstromingen.

  mocht je echt geen vloerverwarming willen zou ik eerder radiatoren ophangen. ( met het vermogen uitgelegd op laag temperatuur. ook al gebruik je dat nog niet )
   

  Bernhard

  • #5
  Heel goed alternatief is wand en of plafondverwarming.
  De warmteoverdracht bij vloer- , wand- of plafondverwarming is infraroodlicht. Bernhard
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
  Roykes,

  Een snelwerkend systeem heeft volgens mij niets te maken met de watertemperatuur. Als je maar genoeg vermogen hebt kan elke temperatuur voor snelle opwarming zorgen. De snelheid van de verwarming hangt af van de massa die opgewarmd dient te worden.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #7
  Klopt, dat heeft ook niet met snelwerkend te maken, maar met het fenomeen convector an sich. Die zijn per definitie relatief hoge temperaturen nodig om een beetje vermogen af te geven.

  Verder snap ik helemaal niet wat je met al je proefballonnetjes wilt bereiken, in een ander topic wil je een warmtepomp aanschaffen met radiatoren, hier worden ineens convectorputten genoemd. Ook ga je de badkamer aanpakken (vraag over vloerverwarming) en wil je dikwandige leidingen in de muur wegwerken.

  Ik heb het gevoel dat je het helemaal verkeerd aanvliegt: Begin eens met wat je precies hebt (qua woning, ligging, isolatie, enz) en wat je wilt bereiken binnen welk budget. Daar volgt een plan uit, en een prijskaartje.
   

  Roykes

  • #8
  De naam convector zegt het natuurlijk al, convectie... een convector put ( !) heeft geen stralings warmte dus is volledig gebaseerd op het principe convectie. ( vandaar ook de belangrijke factor van afstand vanaf je pui)
  als je dit met een watertemp van 30-40 doet, heb je totaal geen convectie. of je moet weer met ventilatoren gaan werken.

  convector put is niet meer van deze tijd... dit word ook niet meer gebruikt in de nieuwbouw, en ik denk dat ook niemand dat doet bij een renovatie.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #9
  Ja ik snap het. Ik dacht alleen wel aan de zeer ondiepe putten, geschikt voor LTV, met en ook beschikbaar zonder ventilatoren. Een beetje zoals hier: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/convectorput-in-houten-verdiepingsvloer.84446/

  Dankjewel voor je zorg om mijn topics bij elkaar te beschouwen. Ik snap dat het er dan wat onsamenhangend uitziet. Maar nu ik er aardig wat vanaf weet kan ik het volgens mij wel enigszins overzien. Ik heb een jaren '50 woning met niet zulke goede isolatie (ook niet makkelijk te isoleren). Al die topics waren overigens niet allemaal voor bij mij thuis. Ik help ook wel eens vrienden en familie. Dus bekijk het vooral los van elkaar. Over die dikwandige buizen in de muur was ik alweer vergeten haha! Dat is inmiddels half gebeurd. :)
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #10
  Toch zou ik me eerst op isolatie richten. Niet makkelijk is iets anders dan niet mogelijk. Isolatie is low-tech, gaat tientallen jaren mee en verdient zich beter terug dan welke investering dan ook.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #11
  Ik denk dat er hier toch een heel verkeerd beeld ontstaat over convectorputten.
  Stofnesten?
  Ja, dat is mogelijk maar zeer afhankelijk van de huishoudelijke hygiëne.
  Bij radiatoren krijg je van die lelijke plekken tegen de muur door hetzelfde stof wat meegenomen wordt door de opstijgende lucht.
  Mijn mening is dat dit normaal gezien een slecht argument is om convectorputten niet toe te passen.

  Geen lage temperatuur?
  Convectoren en/of convectorputten werken uitstekend bij lage temperatuur, eventueel met ventilator ondersteuning.
  Wij verkopen al jaaaaaaaaaaaaren vloerconvectoren in zeer veel verschillende uitvoeringen van standaard tot zeer mooi.
  Daarbij maken we ook normale convector en radiatoren en ventilatie producten, maar dat is een ander verhaal.

  Dus, begrijp me niet verkeerd, de installateur moet voor elke situatie kiezen wat het beste is voor de gebruiker.
  Elk type heeft zijn specifieke voor- en nadelen
  Soms is dat een radiator (trager maar wel stralingswarmte)
  of een convector (zeer snel en zuinig, maar geen stralingswarmte)
  Een convectorput (zeer snel, geen stralingswarmte)
  Of een combinatie daarvan zoals vloerverwarming als "basis" met daarbij convectoren voor de snelle aanwarming van de ruimte.

  Wij zelf gebruiken vaak een combinatie van verschillende producten.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #12
  Hessie schreef:
  Toch zou ik me eerst op isolatie richten. Niet makkelijk is iets anders dan niet mogelijk. Isolatie is low-tech, gaat tientallen jaren mee en verdient zich beter terug dan welke investering dan ook.
  Tsja, ik weet niet of dat zin heeft. Enkelsteens muren, en ik wil niet aan de binnenkant isoleren omdat ik geen ruimte wil verliezen. Aan de buitenkant is het niet aan te raden omdat je dan van je buitenmuur een binnenmuur maakt en je bovendien een vergunning nodig hebt (denk ik). Verder houten vloeren waar ik misschien iets van cellulose in zou kunnen spuiten o.i.d. Isolatie gaat wel tientallen jaren mee, maar er zit ook een technologische ontwikkeling in, dus wellicht bestaat er weer veel betere en goedkopere isolatie over een aantal jaar...

  Vloerverwarming is niet echt mogelijk met houten vloeren waar je niet bij kunt, of je moet opbouw-vloerverwarming kiezen, maar dat wordt lastig met drempels en deuren e.d. en je ruimte wordt kleiner (minder hoog). Bovendien moet je dan voor droogbouw kiezen denk ik en dat is ook niet altijd aan te raden i.v.m. geluidsisolatie volgens mij (?).

  Een convectorput(je) lijkt me dus ideaal. Zeer snel op te warmen, de muren vrij van radiatoren, zuinig en geen gedoe met opbouw-vloerverwarming. Ik wilde in ieder geval beginnen met een convectorput onder een raampartij. Op andere plekken houd ik gewoon mijn radiatoren waar ze niet in de weg zitten.

  @Ronny: ik weet niet of je op de convectorputten doelt van Jaga? Ik zie namelijk geen enkel ander merk dat in aanmerking komt (ondiepe putten, maximaal 20 cm hoog). De Jaga Mini Canal, evt. met DBE (14 cm hoog) is precies geschikt voor een houten vloer met pakweg 20 cm ruimte beschikbaar onder de vloer.


  (Ik neem aan dat ik dit merk best op het forum mag zetten aangezien er toch geen concurrentie is en ik mij als vraagsteller specifiek op dit product richt ter installatie.)
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  Precies, die bedoelde ik.
  De Mini Canal DBE is geschikt, maar zelf zou ik de Clima Canal nemen met ingebouwde regeling DPC.CC24.
  Deze regeling stuurt de ventilatoren aan op basis van aanvoer temperatuur.
  De Clima Canal is wat smaller (18cm) en ondieper.
  Afmetingen:
  Breedte 18cm
  Diepte 8cm voor verwarmen en 10cm voor verwarmen en koelen
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
  De Clima Canal is wel héél ondiep (8cm). (En je kunt nog smaller met de Micro Canal, 6cm.) Wel mooi inderdaad, die hebben allemaal een tangentiële ventilator, wat misschien nog stiller is ook.

  Het enige is dat de Clima Canal maar 180cm lang kunnen zijn. En de prijs (met het meest simpele rooster) is ruim €1600 :shock: Dat maal twee kom je op ruim 3000 uit. Met een Mini Canal DBE kom je op zo'n 2000 euro of iets daaronder.

  Maar mijn raam is ongeveer 350cm lang, dus dan zou het worden:
  Twee maal Clima Canal 144 cm:
  €2929, vermogen 5762W
  Of één maal Mini Canal 290 cm, 26cm breed
  €1535, vermogen 4881W

  (Adviesprijzen en vermogen bij 75/65/20°C.)
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #15
  De Micro Canal heeft een eigen interne regeling, die niet bij te stellen is,
  zo zal deze bij één temperatuur inschakelen en dat is niet altijd handig.
  Bij de Clima Canal kun je uit meerdere soorten regelingen kiezen,
  elk met een eigen specifieke eigenschap.
  Alleen daarom zou ik die veel eerder selecteren.

  De Clima Canal kun je inderdaad naadloos koppelen, ook twee verschillende lengten kun je achter elkaar plaatsen.
  En mocht het echt niet anders kunnen, dan is het ook mogelijk om de bak van een Clima Canal te verlengen, b.v. 144 verlengen naar 160cm
  Uiteraard kost dat wat extra.

  PS, mocht je nog iets willen weten, ik kan je garanderen dat er in Nederland niemand is die er meer vanaf weet dan ik...
  (echt niemand :-))
   

  CV__

  • #16
  5 kW; belachelijk. Heb je een enkelsteens muur met 2 meter enkelglas ofzo?

  Ik vind het ook maar stofnesten. Koop HR+++ glas, dan heb je dat verlies niet; hoef je het ook niet te compenseren.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #17
  Als je eerst alles goed doorleest en nadenkt wat je schrijft dan zou ik als ik jouw was de post weer verwijderen.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #18
  Ah jouw achternaam is Jaga. :D Goed om te weten dat we jou op het forum hebben, gaan we daar even gebruik van maken!

  Wat regeling betreft van de ventilator(en): ik zie dat de Mini Canal wel een 'standaard voorgemonteerde Jaga dynamic product controller' heeft. (En dat deze nieuw is, alleen wat hadden ze voorheen dan?) Voor mij lijkt me deze wel afdoende aangezien mijn toevoertemperatuur altijd ongeveer hetzelfde zal zijn. Dus ik heb geen temperatuurafhankelijke regeling van de ventilatoren nodig.

  Wat regeling betreft van de waterhoeveelheid: ik ben van plan een 'Plugwise Floor' te installeren, met muurthermostaat erbij. Dit maakt zoneverwarming mogelijk, en regeling via internet.

  Verder is koeling wel handig maar ik ben al van plan op termijn Briza's te installeren. Deze wil ik aan het plafond installeren, dat is voor koeling ook beter.

  Ik zie dat je trouwens ruim €500 betaalt voor die DBE, bij een 26 cm brede betaal je €1534, vs. €949 zonder DBE. Vind ik aardig aan de prijs voor een stel ventilatoren. Kun je ook de Mini Canal kopen zonder DBE en deze later erbij kopen? Of wellicht zelf een fan erin knutselen? Zomaar een idee ;)

  De praktische overwegingen dan: hoe moet ik de randen afwerken? Ik wil graag mijn huidige laminaat behouden, voorlopig althans. De laminaatdelen liggen met de korte kant richting het raam, dus ik moet door de hele rij planken heen zagen. Afwerken met plakplinten lijkt me niet de bedoeling (struikel je over?) Iemand misschien andere tips hoe je dit netjes kunt doen? Of gewoon heel netjes met een multitool/decoupeer/cirkelzaag een gat zagen?

  Dan de bevestiging. De Mini heeft meer hoogteregelopties, waaronder een houder (7690.04) voor een regelbereik tot 13 cm hoogte. De Clima Canal heeft dit niet. Ik zou dus sowieso zijn aangewezen op de Mini met mijn ongeveer 20cm diepe vloeren. Of kun je de put ook aan de zijkanten bevestigen? De hoogte moet iig precies met de vloer zijn neem ik aan, aangezien het rooster precies vlak met de vloer moet komen (het rooster alleen kun je niet in hoogte verstellen neem ik aan?).

  In de brochure staat verder dit: "De optie hoogteregeling is altijd voorzien van hoogtestelschroeven, zodat de put ook vlak tegen het raam geplaatst kan worden."
  Maar ik snap niet wat ze hier bedoelen: wat heeft de hoogte nu met het raam te maken, hij moet toch vlak met de vloer komen?

  De Mini heeft nog iets wat de Clima niet heeft trouwens: isolatie. 3-zijdige isolatie aan de binnenkant. Alleen welke zijden dit eigenlijk zijn wordt niet vermeld... Bodemisolatie is ook een optie (dus samen met de driezijdige isolatie mis ik dan nog één zijde, welke is dat?;)) Verder heeft de Mini ook een akoestische strip.

  Moet ik eigenlijk verder nog isoleren bij de installatie van zo'n put? Aangenomen dat mijn vloer goed geïsoleerd is moet ik met deze ingebouwde isolatie ook nog rond de put een afscheiding maken met de rest van de vloer o.i.d.? En hoe zit het met de kieren rond het apparaat? Dus tussen de vloer en het apparaat. Moet je die dicht kitten?

  Dank voor de hulp!
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #19
  Wat u allemaal gezien hebt is helemaal niet van belang, wilt u zich beperken tot klusvragen en als het kan ook wat geminimaliseerd.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #20
  Het zijn inderdaad veel vragen, waar ik wel antwoorden op heb maar vandaag geen tijd om dat neer te schrijven.
  (kan even duren)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu