Convectorput in houten verdiepingsvloer

Sinasappeltje

  • #1
Dag!


hoe realistisch is het om volgens bovenstaande tekening een convectorput te plaatsen in een houten verdiepingsvloer?

De vloerbalken zijn 230 mm hoog en ik ben van plan om een convector van 1400 mm lang, 200 mm breed en 100 mm hoog te plaatsen met een vermogen van 2338 watt (4 stuks maakt bijna 10.000 watt, voldoende om de ruimte te verwarmen).

De vraag is echter of een convector in een dergelijk ondiepe put nog voldoende effectief is (ik denk van wel want er zijn ook kant en klare putten te koop met een diepte van maar 15 cm).

De put is in totaal 260 mm diep en 350 mm breed. Ik ben voornemens om aan zowel de zijkanten als aan de onderkant van de convector 50 mm vrij te houden. De ruimte tussen het tussenschot en de wand van de put is eveneens 50 mm.

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!!

bij voorbaat dank!

mvg

Sinasappeltje
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Zijn er benedenburen bij betrokken?
 

Sinasappeltje

  • #3
Jup :wink:

Hebben wel goed contact. Kan dit voor haar schadelijk zijn?
 

Kacheltje

  • #4
Probleem zal mijn inzien zijn dat je niet aan het benodigd vermogen komt.
Zo`n ondiepe put zal weinig convectie afgeven om voldoende warmte af te geven.
 

Sinasappeltje

  • #5
Dat is dus mijn vraag! Hoe efficiënt is het straks nog? Hoeveel van de 9352 W mag ik redelijkerwijs verwachten dat er overblijft? Of blijft 9352 W gewoon 9352 W.

Er zijn voldoende producten op de markt die zelfs nog kleinere putten gebruiken. Zie voor voorbeelden onderstaande links (zeker niet bedoeld als reclame maar ter illustratie). Maximaal vermogen wat ik daarbij heb gevonden is ca 1000 W maar daar staat niet bij vermeld wat het vermogen van de convector zelf is....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De vraag is waarom wil je dit. Convectorputten worden tegenwoordig nauwelijks meer gemaakt, en oude worden vervangen door normale radiatoren, en dat is niet voor niets. Ze zijn niet echt efficiënt.

In verband met de onderburen moet je voorzieningen treffen zodat de brandveiligheid en geluidsisolatie in orde blijven, het getekende is niet voldoende. Vanwege de verandering van brandscheiding moet je hiervoor zelfs een omgevingsvergunning aanvragen.
 

Sinasappeltje

  • #7
Het betreft de renovatie van een verdieping van een herenhuis uit 1880 met fraaie houten borstweringen en lamberiseringen. Ik wil daar liever geen radiatoren voor plaatsen omdat dit afbreuk doet aan de karakteristiek van de woning. Ik wil zoveel mogelijk van de originele stijldetails behouden.

Wellicht kun je nader toelichten waarom je denkt dat ik extra voorzieningen moet treffen tbv brandveiligheid of geluidsoverdracht? De huidige plankenvloer zit vol met kieren en gaten en ik zie niet in wat ik precies doe waardoor ik de eigenschappen met betrekking tot brandoverslag of geluidsoverdracht verslechter. Ik haal lekke houten planken weg en plaats er een dichte houten bak voor terug.

Een alternatief voor de convectorputten zou zijn om de houten borstweringen voorzichtig los te halen en om deze naar voren te halen zodat ik er een radiator of convector achter kan plaatsen. Een soort radiatorombouw met als basis de oorspronkelijke borstwering. De borstwering is echter een dichte plaat. Aan de onder en bovenkant een sleuf maken tbv lucht toe- en aanvoer is geen probleem, maar voor stralingswarmte lijkt een verder dichte plaat me nog al een obstakel. Is dit alternatief in jullie ogen een beter idee? En zoja zouden jullie dan achter de borstwering een radiator of een convector plaatsen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Praktisch lijkt het me ook nog een hele uitdaging om de convectorputten in te bouwen zonder schade aan het onderliggende plafond te veroorzaken. Zeker als je ook nog een extra balk wilt inbrengen. Alleen vanuit dat oogpunt zou ik er al niet aan beginnen. Als het mis gaat heb je oorlog met de buren en dat is het niet waard.

Ten tweede kun je je ook nog afvragen of je überhaupt wel een juridische grondslag hebt om je convectorputten door de vloer heen te laten zakken. Als er sprake is van twee appartementsrechten, dan is het erg waarschijnlijk dat jouw gebruiksrecht ophoudt bij de vloer. In de ruimte achter het plafond van de benedenburen heb je dan juridisch gezien niets te zoeken.

Ik weet wel dat ik als benedenbuurman niet akkoord zou gaan.
 

Sinasappeltje

  • #9
Hmz.... Dan ga ik mijn bovenbuurman maar eens aanspreken op al die afvoeren die door "mijn" plafond lopen....

Iemand misschien nog een opbouwende bijdrage over hoe ik kan voorkomen dat er een grote witte radiator voor mijn eikenhouten borstweringen komt te staan? De bevestiging dat convectorputten niet de beste oplossing zijn die heb ik nu. Alle sugesties over hoe dit wel slim aan te pakken zijn zeer welkom.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je kan gewoon een convector put maken.

Zet een versie erin met Boosterfans, dan heb je meer overdracht en kan je met een lagere temperatuur stoken.

Kijk echter wel even goed je splitsingsakte na, wat je wel en niet mag doen.
Volgens mij heb je nl alleen gebruiksrechten van de ruimte en moet je alle wijzigingen voorleggen aan de VVE.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Alternatief is op een andere plek radiatoren ophangen (aan de muur). Als het huis een beetje geïsoleerd is, maakt het niet uit op welke plek de radiator hangt.

Als de vloer nu al kiert, is het zinvol daar snel wat aan te doen, ivm brandveiligheid en geluidsisolatie.
 

Bernhard

  • #12
Je kan beter wand- en of plafondverwarming installeren.
Deze systemen werken met lage watertemperaturen. Hoe meer verwarmde m2 wand en of plafond hoe lager de zal watertemperatuur worden.
Je moet ca 90m2 wand- en of plafondverwarming installeren om een cap van 9000w/h te verkrijgen. mvgr Bernhard
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Mijn bijdrage was ook met name bedoeld om te wijzen op de risico's. Als je het plafond van de benedenburen beschadigd en die kans is reeel, dan kan dat heel slecht uitpakken voor de onderlinge verhoudingen. Dat moet je gewoon niet willen.

Wat betreft afvoerleidingen van de bovenburen, dat zit juridisch anders in elkaar als de convectorputten die je nu wilt inbouwen.

Mocht je toch besluiten om convectorputten in te bouwen, dan zal dit meestal ook nog via de vve moeten lopen. Als die actief is tenminste.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Het is prima mogelijk om connectoren te plaatsen die ondiep zijn.
Ik kan me er wel een aantal aanbevelen.
 

Locomotief

  • #15
Dus je hebt liever dat ik een thread begin? Ik zag namelijk in mijn zoektocht dat je andere mensen je advies had aangeboden na dat zij een soort gelijke vraag hadden gesteld.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is niet duidelijk wie je bedoelt met 'je', want in dit topic hebben 6 verschillende mensen een antwoord geplaatst (waarvan er minstens 1 al jaren niet meer actief is hier).

Het is hier in elk geval niet de bedoeling om je vragen bij een (oeroud) topic van een ander te plaatsen, zelfs niet als dat (ogenschijnlijk) hetzelfde probleem of situatie betreft.

Graag dus een eigen topic starten, met duidelijke beschrijving van wat je klusvraag is.
 

Locomotief

  • #17
Hoi kees,

Ik dacht dat ik op een privé bericht reageerde met ronny. Mijn fout. Ik ga een eigen topic beginnen!

Groet Stef
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Locomotief had me een privé bericht gestuurd met een vraag en daarop gaf ik aan dat we
alleen via het forum beantwoorden en niet via privé berichten.
Het bericht wat ik ooit hierboven heb geschreven is inmiddels alweer 9 jaar oud!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu