Condens op plafond (Lewis platen)

Gobram

  • #1
Goedenavond!

Op de 1e verdieping van ons jaren 30 huis zaten verschillende vochtplekken. Na het weghalen van het gipsplafond bleek zo'n 20 cm erboven lewisplaten (van balkon vloer boven deze kamer) te zitten vastgenageld direct op de houten steunbalken. Het hele plafond was kletsnat en vol schimmel. De Lewisplaten waren op sommige plaatsen zelfs al verroest.

Ik begrijp dat de vloer van het balkon een koudebrug vormt naar de kamer eronder en daardoor veel condens ontstaat. Ik weet alleen niet wat ik ertegen moet doen. Zover ik kan bedenken is isoleren en ventileren de enige oplossing... alleen hoe. De isolatie moet niet als een spons werken. Ik ben vooral bang voor de houten balken, heel oppervlakkig is het hout al rot.

Ik hoop dat jullie ideeën hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als eerste de constructie inspecteren of deze nog wel veilig is. Zo ja dan,
boven op het balkon een goede laag isolatie materiaal aanbrengen. De bestaande dakbedekking kan je als dampremmer gebruiken. Met Resol schuim kan je het dunst isoleren om toch op een goede waarde te komen. Kan je nog 50 mm omhoog op je balkon. Gaan de deuren dan nog open. Wat ligt er nu op je balkon om er op te kunnen lopen.
Als er ventilatie zit deze dichtmaken als de boel goed is geïsoleerd.
*wgb*
 

Gobram

  • #3
Bedankt voor je reactie.
De balkonvloer heeft een gietvloer als afwerking. Dus als ik het goed heb:
Lewisplaat beton gestort en vervolgens afgewerkt met een gietvloer.
Ik heb dus geen dakbedekking.

Ik wil dus zorgen dat ik geen condens meer heb en dan het plafond in de kamer onder balkon afwerken met gipsplaat. Maar hier tussen isoleren is geen mogelijkheid?
Het liefst heb ik een oplossing aan de plafond zijde onder de lewisplaten boven mijn gipsen plafond.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is er dampdichte folie gebruikt tussen de gipsplaat en de rachels ?
Vermoedelijk ligt daar de oorzaak, het vocht trekt door de gipsplaat en condenseert op het koudste gedeelte.
 

Gobram

  • #5
Nee er was geen dampdichte folie gebruikt.
Moet deze geheel luchtdicht worden aangebracht? En dan zeker ook tegen de buitenmuur in de tussenruimte van plafond/ vloer balkon.

Alleen vraag ik me hierbij af gezien ik zoveel condens zag, blijft al dat vocht dan in mijn gipsplaten plafond zitten of is het dan de bedoeling dat het door verwarming in de kamer het verdampt/ oplost.
Is het nog zaak om boven de dampdichte folie nog isolatie aan te brengen? Bv. steenwol met alu folie. Ik ben bang dat dat dan als een spons gaat werken..
 

Gobram

  • #6
Hier nog even een paar foto's van de situatie. Gipsplaat zat op het oude rachelwerk, geen folies of isolatie.





 

Gobram

  • #7
Ik kreeg van iemand advies om:

1. Balken met houtmenie in te smeren (kan sowiezo geen kwaad)
2. 3 cm vanaf Lewis platen aan de onderzijde ps schuim aanbrengen. (10 cm ofzo?)
3. Dan gipsplaat plafond.
4. Tussenruimte boven schuim isolatie en onder Lewis platen goed ventileren. Dit kan dmv. in de buiten muur 2 stenen te verwijderen en 2 ventilatie roosters aan te brengen. Door de isolatie heb je dan niet veel warmteverlies en is de tussenruimte koud zodat er niet veel condensatie zal optreden.

Klinkt dit aannemelijk?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat zit niet goed. Dit is best lastig om dit in orde te krijgen. Enig idee wanneer deze verbouwing is uitgevoerd. Plaatjes zeggen meer als woorden. Als de ruimte boven de balken doorloopt naar het overige deel van je huis moet je dit met isolatie materiaal dicht maken. Bijvoorbeeld met isolatieplaten materiaal waarop een aluminium folie is aangebracht. Kiertjes dicht maken met PUR. Een goede isolatie tussen de balken aanbrengen met als uitgangspunt een behoorlijke vrije ruimte tussen Lewis plaat en bovenzijde isolatie. Ik zou kiezen voor PIR met aluminiumfolie gecacheerd. Ook deze isolatie vrij van kieren aanbrengen. De ruimte boven de isolatie ventileren. Daar heb je een gelukje door de Lewis plaat kan dit boven de balken langs. De details van het venster, bovenste foto en de aansluiting plafond overige muren?????
In principe moet je ervan uitgaan dat je de temperatuur van de ruimte boven het isolatiemateriaal, zo dicht mogelijk krijgt aan de temperatuur die buiten heerst. En uiteraard ook de dampremmende laag met veel zorg dus zo damdicht mogelijk aanbrengen langs muren en venster.
*wgb*
 

Gobram

  • #9
Klopt het dan dat Lewis platen niet bedoelt zijn voor buitentoepassing zoals hier als balkonvloer toegepast? Tenzij er boven de platen nog isolatie zou zitten?

De verbouwing is gok ik zo'n 8-10 jaar geleden. Ik heb het huis net 1,5 maand.
Ik zal nog wat detail foto's maken.

Het klopt dat door de vorm van de Lewis plaat lucht boven de balken langs kan. Maar deze ruimte moet toch gevoed worden met buitenlucht? Anders sluit je deze ruimte helemaal af.

wgb, je hebt het op het laatst over de dampremmende laag. (Dat is toch hetzelfde als dampdicht?) Deze komt dan boven de isolatie en langs de muren?
 

Ralph

  • #10
Dit moet je aan de buitenkant isoleren, binnen kan het niet. Het dauwpunt zal onder de lewis platen blijven als je van binnen uit isoleert en dus nattigheid houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat zou best eens kunnen. Wat meld de site van Lewis.
8-10 jaar geleden was er toch voldoende kennis en ervaring.
Ik vraag me nu af wat er aan de hand is. Heb je de fotos kort geleden gemaakt. Deze situatie houd het toch geen 8 jaar vol.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Haal hier een bouwkundige bij, hij weet misschien nog iets te redden, ter plaatste is de situatie goed te beoordelen, op afstand niet, zoals u hierboven kunt lezen levert het alleen maar vragen op.
 

Gobram

  • #13
De foto's heb ik vandaag en gisteren gemaakt.
Nee 8 jaar lijkt me ook sterk. Ik ga maandag direct bellen met o.a. Reppel fabrikant van Lewis platen. Zit hier praktisch bijna om de hoek. Ik houd jullie op de hoogte en zal nog meer foto's van de situatie maken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dit alleen op te lossen door isolatie aan te brengen boven op het dakterras.

dampdichte folie klinkt leuk maar tegen een dergelijke koudebrug kan je niet op met een handmatig aangebrachten folie daar zitten namelijk altijd
lekken in.
Bij vorst zit er waarschijnlijk ijs aan de binnenzijde
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu