Condensatie probleem plat dak ontdekt, net voor het inblazen van cellulose

Geachte dames en heren,

Ik heb een probleem bij een merkwaardige situatie.

Ik ben bezig een garage te renoveren, echter is deze garage op een bijzondere manier gebouwd.

Het betreft een rechthoekige garage ( 8x4m ) die met één lange zijde circa 8m lang grenst aan de muur van de buren. Het is een mandelige muur met binnenblad - spouw - buitenblad. Mijn dakbalken hangen met stalen balkdragers aan het buitenblad. Dat alles is suboptimaal maar ik heb het met de beste bedoelingen zo gelaten. Niet wetende dat ik er een hoop problemen mee heb gecreëerd ( condensatie problematieken )

Het plat dak van de buren is recent gerenoveerd volgens het koud dak methode. Ik wilde graag een warm dak methode maar dan zou ik verschil krijgen in de hoogte van de boeidelen en daktrimmen. En dat mag niet vanwege de welstand.
Dus ik was van plan om een compact plat dak methode toe te passen.

IMG_20230314_163948-2-2.jpg


Van binnen naar buiten:

-Plancetten
-plafondschroten 2x laags.
-intello +
-dakbalk
-hellingspie
-dakbeschot douglas
-EPDM

De mandelige muur van de buren ( oude buitenblad ) heb ik na geïsoleerd. Ik heb de muur beschouwd als zijnde woningscheidende muur c.q. binnenmuur. Hij voelde overigens niet koud noch vochtig.

Van binnen naar buiten:

-OSB zero
-houtvezel isolatie 100mm
-oude buitenblad ( zonder damprem )

Deze voorzetwand staat los tegen zijn muur vanwege de akoestiek , is verankerd aan de vloer tot aan de dakbalken.

Het deel boven de voorzetwand nog ca 28cm heb ik luchtdicht verkleefd met een damprem om de balken heen.

Zie ook bijgevoegd detail.

Na deze voorbereidingen en hele lange dagen besteed aan het zorgvuldig verkleven van alle lekken en naden heb ik toch enorme last van condensatie tegen het dakbeschot er hingen vele druppels aan en er was al schimmel te zien. Tijdens een blowerdoor test was het conform de eisen van luchtdichtheid.

Kortom ik begrijp er niet veel van, zal de koude muur zorgen voor condensatie tegen het dakbeschot? Het zal immers een groot temperatuurverschil veroorzaken zeker nu het nog niet geïsoleerd is.
Tevens is de voorzetwand met houtvezel isolatie behoorlijk vochtig geworden.

Zie foto nadat ik de boel heb verlucht en droog heb geföhnd. Ik heb de damprem en verklevingen weggehaald omdat alles nat was geworden. Het is overigens geen lekkage, anders was het met de vele regen wel nat geworden. Nu het weer tocht is alles kurkdroog geworden.

IMG_20230511_164414-2.jpg


Ik weet niet precies wat te doen nu, ( ik had een opzet gemaakt zie bijgevoegde schets ) ik had een idee om een strijkbalk te plaatsen die rust op de 2 buitenmuren ( korte zijdes ) en op 2 binnenmuren met telkens een overspanning van ca. 2,5m. Op die strijkbalk onder het intello + rusten dan alle dakbalken. Dan zijn de balkkoppen met bijbehorende stalen balkdragers niet meer nodig en blijft de strijbalk in de binnenschil. Daarmee wordt ook de akoestiek verbeterd.

Zie ook bijgevoegd detail.

Maar of ik daarmee de condensatie tegen het dakbeschot oplost daar heb ik geen idee van. Alle goede bedoelingen ten spijt heb ik toch een probleem gecreëerd die ik niet begrijp. Ik hoop dat jullie mij begrijpen, en met een oplossing kunnen komen alvast bedankt.

Vandaag na thermische verschillen dus een behoorlijk warm plat dak en schijnbaar koude muur weer condensatie op een plank van het dakbeschot.

IMG_20230512_153920-2.jpg


Graag help,

Met vriendelijke groet, een wanhopige goedbedoelde klusser.
 

Bijlagen

  • huidige situatie met condensatie probleem.pdf
    322,4 KB · Weergaven: 18
  • optie hernieuwde situatie hopelijk zonder condensatie probleem v1.pdf
    437,3 KB · Weergaven: 12
  • optie hernieuwde situatie hopelijk zonder condensatie probleem v1 close up.pdf
    229,3 KB · Weergaven: 10
Beste wanhopige goedbedoelde klusser.
Realiseer je dat de warme lucht, een warmtestroom, van de buren door hun binnen en buitenblad naar de koude zone trekken. Dus die stroom gaat via het oud verrot dakbeschot, overbruggingshout in het dakbeschot van jouw binnen en condenseert omdat die planken koud zijn.
Wat moet het groene voorstellen.
 

Bijlagen

  • optie hernieuwde situatie hopelijk zonder condensatie probleem v1 close up 2.pdf
    85,5 KB · Weergaven: 21
  • Like
Waarderingen: Charel
Dank voor de reacties dusver,

@Wgb Dat van die koude luchtstroom begrijp ik, dat is beduidend een situatie die ik heb onderschat. Ik kreeg advies van een ander forum om een nieuw muur te plaatsen om die door te trekken tot boven de dakrand. Zodat ik verlost ben van die wispelturige mandelige muur met de bijbehorende luchtstromen.

Dat ik dan verlost ben van vocht etc, is wel logisch alleen dat vergt een behoorlijk operatie en dan moet ik ook het net geplaatste epdm aanpassen aan de nieuwe situatie met bijbehorende toebehoren.
Ik had gehoopt op een andere optie.

@BigBert binnen of buitenzijde
 
Als het condens door een koudebrug zou zijn, zouden meer planken nat moeten zijn. Want het hele dak is nog niet geïsoleerd.

Ik denk eerder aan een lekkage in de overgang bovenop de muur of in de bitumen bij de buren.
 
Dat had gekund maar is de facto onmogelijk. Het epdm is als een badkuip gelegd, achteraan is het epdm op zijn hoogste punt en dus ook als eerste droog. En juist op die eerste plank van het dakbeschot is het nat. De plank is soms ook nat als het buiten droog is, en als het regent dan kan de plank ook droog zijn.
 
Als de muur de koudebrug is, zou deze ook nat moeten zijn. Zo te zien op tekening ligt jouw dakbeschot vrij van het metselwerk.

Andere oorzaak kan zijn dat de damprem ter plaatse van de aansluiting van de beide daken over de hele lengte ontbreekt. Ik weet niet of dit op te lossen is met bijvoorbeeld een flexpur.
 
Dat klopt Walker, damprem was moeilijk toe te passen vanwege de balken en de balkdragers. Ik opteer dan ook om de balkdragers weg te halen en de balken op een andere manier te laten ondersteunen zodat ik een betere damprem kan maken.
 
Zit al een paar dagen in mijn hoofd vergeet het steeds. Zou graag willen weten wanneer zijn die fotos gemaakt. Nooit te oud om te leren.
 
Omdat het zo duidelijk 1 plank betreft denk ook ik eerder aan lekkage dan aan condens.
Maar hoe dan ook, cellulose is best wel vochtgevoelig. Je hebt je duidelijk al ingelezen over folies, maaar toch, als t misgaat gaat t ook goed mis. Cellulose is eigenlijk gewoon een variant van papier/hout.
Ik zou in zo'n geval eerder kiezen voor een materiaal wat van zichzelf vochtbestendig is en dampdicht af te werken is, zoals pir of xps
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu