Condens in spouwmuur boven deur naar uitbouw

wbek

  • #1
Hoi,

Sinds een jaar trotse huisbezitter en sindsdien maak ik wekelijks gebruik van alle info op dit forum. Alvast bedankt aan iedereen tot nu toe!!!
Nu voor het eerst een specifieke vraag voor mijn situatie:

Wij hebben een uitbouw aan de zijkant en hiervoor is een deuropening in de spouwmuur gemaakt tussen woonkamer en uitbouw. De afwerking (plaatsing kozijn en aftimmering) was erg slordig en ik wil dit netter gaan maken. Tijdens het verwijderen van de bovenste plank van de aftimmering kwam er wat water na beneden zetten (ongeveer drinkglas in totaal). Na nog wat druppels tijdens de nacht is alleen de isolatie nog wat vochtig, het druppelen is gestopt. Nu vraag ik mij dus af:

1) Mijn vermoeden is dat dit condens is, klopt dit?
Woonkamer gisteravond was ca. 25 graden bij 78% luchtvochtigheid.
2) Zo ja, is het verstandig maatregelen te treffen bij het opnieuwe aftimmeren? iets van folie wellicht?

Wat verdere info:
- originele isolatie is glaswol
- afgelopen winter is nageisoleerd met UF-schuim. Dit is niet toegevoegd aan het stuk muur tussen woonkamer en uitbouw, aangezien deze niet grenst aan de buitenlucht.
- originele aftimmering was redelijk luchtdicht, maar wel paar kleine gaten onderaan
- bovenste plank aftimmering is een groenige spaanplaat, staande planken zijn multiplex

Alvast bedankt voor all hulp!!!

1694447302863_1.JPG 1694447302863_5.JPG 1694447302863_3.JPG 1694447302863_4.JPG
 
Laatst bewerkt:

wbek

  • #2
Iemand een idee?

omdat het niet heeft doorgezet gat ik er maar van uit dat het inderdaad condens is/was. Verder ben ik van plan de spouw dicht te maken met pur-schuim om dit te voorkomen… goed idee?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Uitbouw, dus een plat dak erboven?
Lood de waterkering door tot tegen het binnenblad?
Zit er een koudebrug onderbreking in het buitenblad ter hoogte van de dak isolatie?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als ik een aanname mag doen:
ja
nee
nee

Het kan evengoed water uit de spouw zijn. Dan is het eerder doorgeslagen regen (we hebben nogal wat forse buien gehad) dan condens. Waar daarvoor is het momenteel echt nog te warm.
 

Charel

  • #5
Dit is zo goed als zeker doorslaand vocht. Het regenwater dat tegen de muur terecht komt en er van afloopt kan bij windbelasting door de gevelsteen heen gestuwd worden om langs de achterkant van de gevelsteen via de spouw naar beneden te lopen waar het via de waterkering onderaan de muur terug uit de muur kan verdwijnen naar buiten toe. Dat is een normaal fenomeen waar bij het bouwen met een spouwmuur rekening mee moet gehouden worden.
Er moet dus onderaan de spouw altijd een waterkering voorzien zijn die iets hoger verbinding maakt met de binnenmuur zodat het spouwwater enkel naar buiten toe kan verdwijnen via open verticale voegjes op geregelde afstanden.
Een zelfde waterkering moet ook voorzien worden boven elke doorbreking van de buitenmuur zoals bij ramen en deuren. Moest men dit niet doen dan zou het spouwwater uit het raamgat of deurgat druppelen.
En dat is hoogstwaarschijnlijk bij u het geval, men heeft later een doorgang gemaakt maar men heeft er niet bij stilgestaan dat boven dat deurgat een opvang voor het spouwwater moest voorzien worden.
Wellicht is er een plat dak boven die uitbouw gemaakt en dan had die waterkering over gans de lengte van dat plat dak moeten voorzien geweest zijn.
Dat is een zeer omslachtig werk maar er is gelukkig een andere manier om het probleem op te lossen.
In plaats van maatregelen te nemen om het spouwwater op te vangen en af te voeren kan je er ook voor zorgen dat er geen doorslaand vocht meer in de spouw kan terecht komen. Dat kan je doen door de muur boven dat plat dak waterwerend te maken door hem bijvoorbeeld te bekleden met een waterdicht materiaal (leien, slidings...) of door die muur te kaleien.
Kaleien is het gemakkelijkst, het goedkoopst en meest geschikt om zelf uit te voeren.
 

wbek

  • #6
Uitbouw, dus een plat dak erboven?
Lood de waterkering door tot tegen het binnenblad?
Zit er een koudebrug onderbreking in het buitenblad ter hoogte van de dak isolatie?
- ja, plat dak erboven
- denk het niet, witte isolatie op de foto is boven het platdak erin gespoten
- koudebrugonderbreking weet ik, hoe zou dat er uit moeten zien?

Dank voor de reacties @Walker en @Charel, klinkt inderdaad aannemelijker dan condens. Wat is echter nog niet helemaal snap:
- waarom ineens last ervan wanneer de aftimmering opgengehaald wordt? Was aan het eind van een week van ca. 30 graden en weinig wind.
- waarom hebben we hier afgelopen jaar (en naar ik vermoed vorige bewoners) nooit last van gehad?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Mogelijkheid 1: Water bleef op de betimmering staan er verdampte daar.
 

wbek

  • #8
Dat klinkt plausibel! En het feit dat iets aan deze uitbouw niet goed is uitgevoerd is dat helemaal... alles eraan is prutswerk namelijk.

Kaleien vinden we geen mooie optie. Voetlood doorzetten naar binnenblad is iets dat we mogelijk meenemen wanneer het dak van de uitbouw ooit vernieuwd wordt. Voor nu dus de situatie van ervoor weer herstellen. Heeft het nog enige zin de spouw dicht te zetten met PUR? of werkt dit juist averechts?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu