Condensatie of optrekkend vocht

Ik ben weer wat verder met de verbouwing, en kwam nu het volgende tegen. De muur betreft een binnenmuur tussen mij en de buren, huis uit 1900-1920. Op deze muur heb ik in 2017 behang laten plaatsen, en ik merkte 2 jaar geleden dat de onderkant los kwam langs de randen. Dit werd langzaam steeds erger.

Nu wil ik deze muur voorzien van een metalstud voorzetwand, en hiervoor haalde ik gisteren het behang weg. Echter is de muur er achter beschimmeld, zie foto's. Mijn gedachte ging meteen uit naar optrekkend vocht maar na het lezen op het forum lijkt me dit echter te ontstaan door condensatie als het gevolg van slechte ventilatie.

Het huis heeft nu:
  • Geen mechanische ventilatie
  • Geen ventilatie openingen bij de ramen
  • Had enkel een badkamer ventilator
  • Beneden enkel een achterdeur / voordeur die open kunnen.
  • Slaapkamer raam stond eigenlijk altijd op een kier (eerste verdieping)
  • Luchtvochtigheid rond de 55-60%, nu tijdens verbouwen oplopende tot 70%.
Andere kenmerken:
  • Buren hebben geen last van optrekkend vocht, althans niet zichtbaar
  • Andere muur aan de overkant (4m afstand) heeft ook geen last van optrekkend vocht, enkel wat kleine schimmel plekjes achter de plint gevonden
  • Stuk van de muur zonder behang (gang + trapkast) ook geen sporen van optrekkend vocht / schimmel.
Na de verbouwing zal het huis voorzien zijn van ventilatie doormiddel van een ingeregelde WTW installatie met invoer in de woonkamer, slaapkamer en werkkamer. Afvoer in de keuken, wc en slaapkamer.

Is mijn conclusie dat deze schimmel komt door condensatie op de koude muur correct? En kan ik hier zonder problemen een metalstud voorzet wand voor plaatsen?

Uiteraard zal ik de schimmel eerst verwijderen en de metalstud wand 2cm voor de muur plaatsen. De metalstud wordt voorzien van isolatie (45mm glaswol) en ik was niet van plan om deze van een dampscherm te voorzien omdat het een binnenmuur betreft. Is dit echter nu wel aan te raden, of ga ik dan vocht opsluiten?

IMG_1807.jpeg IMG_1808.jpeg
 
Het maakt niet veel uit of er behang over de muur zit of een gipswandje voor staat. Gips is ook dampopen dus vocht uit de woning kan nog steeds tegen de muur condenseren. Mogelijk wordt de muur door de glaswol nog kouder en nog gevoeliger voor condens.
 
Ik kan me moeilijk voorstellen dat het hier om condensatie kan gaan.
Een gebrekkige ventilatie kan weliswaar oorzaak van te hoge luchtvochtigheid zijn, echter condensatie van dat vocht gebeurt dan eerst op de koudste vlakken zoals een raam of een buitenmuur.
Vermits het hier een binnenmuur tussen twee (verwarmde) woningen betreft kan die muur nooit het koudste vlak zijn.
Ik vermoed dus dat het wel degelijk om opstijgend vocht kan gaan. Ook moet er worden nagekeken of er geen leidinglek is onder de vloer of in de muur.
Trouwens, isoleren tussen u en uw buurman heeft energetisch geen zin.
 
@Charel Ik was door dit volgende topic gaan denken over condensatie ipv optrekkend vocht. De muur is verder ook niet heel koud, ligt altijd rond de kamer temperatuur (18-19 graden) en de onderkant heb ik nooit onder de 15 graden gezien. (gemeten met infrarood thermometer)

In de muur lopen geen leidingen, en er loopt voor zover bekend ook geen riolering in de buurt. Althans niet aan mijn kant.

De bovenkant van de muur (boven de eerste verdieping) heeft een dakgoot, maar daar is geen lekkage of natte plekken zichtbaar. Verder lijkt me deze muur massief en niet voorzien van een spouw oid.

Isolatie tussen de buren en mij is inderdaad niet thermisch maar akoestisch bedoeld.
 
Het huis is uit 1900-1920. Onderste stuk muur kan zomaar koud zijn, vandaar mijn opmerking. Maar goed dat heb je dus gemeten.
Wel eens in de kruipruimte geweest?
 
Laatst bewerkt:
@Edwinnn Klopt, vandaar ook dat ik dacht aan condensatie. Maar de muur is inderdaad niet heel koud.

Huis heeft geen kruipruimte, en is voorzien van fundering herstel. Vloeren voorzien van heipalen en muren zijn hieraan vastgezet. Heb evt documenten hier van.

Net ook even een stuk van de stuclaag afgehaald, deze zat los. Met zaklamp zag ik het iets schitteren, vorming van zout kristallen? Dus dat zou dan duiden op optrekkend vocht?

IMG_1814.jpeg
 
@Henk253 Herstel heeft in 1998 plaatsgevonden, dus geen garantie meer oid.

Ik zat te denken dat er evt ook lekkage kan zijn tussen de muren, vanaf de dakgoot? Ik heb eens water horen druppelen 'in de muur', al best lang geleden. Daarna nooit meer gehoord. Maar zijn deze tussenmuren niet volsteens ipv 2x halfsteens tegen elkaar aan?

Ik ga morgen verder op onderzoek uit, metselverband is zichtbaar bovenin en de goot checken op lekkages. En volgens mij hebben de buren een kruipruimte, herstel is om en om gedaan.
 
Ik heb de muur verder open gemaakt tot op de (gele) baksteen. Onder de stuclaag zit eerst een harde afwerklaag en dan korrelig gipsbeton achtige laag. Ik heb ook een vochtmeter aangeschaft en de baksteen meet rond de 13-15% aan vocht, de witte afwerk laag gaat naar de 18% maar ik weet niet of deze goed gemeten wordt door de structuur.

Nu lijkt me het gemeten vochtpercentage niet aan de extreem hoge kant, ik zit dan toch te denken aan condensatie. Al dan niet in combinatie met iets optrekkend vocht.

Dit ook omdat het vochtpercentage naar binnen toe afneemt.

Wat is jullie mening over de voorzetwand? Denken jullie dat dit problemen zal geven? En is het slim om de muur aan de onderzijde kaal te maken tot de baksteen?

IMG_1841.jpeg
 
Het kan ook wezen verkeerde verfsoort die de muur afsluit zodat vocht er toen niet uit kon.
Maar het beste is haal er iemand bij die terplekke kan bekijken hoe die muur is en wat je er nog aan kunt doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu