Dak vocht probleem / condens na zoldervloer isoleren

Klaas1983

 • #1
Ik heb twee jaar geleden de zoldervloer geisoleerd. Dit is een onverwarmde zolder. Ik heb de zoldervloer geisoleerd door er 30 centimeter schapenwol platen op te leggen. (https://www.dutchbluelabel.nl/schapenwol-isolatie/)

Ik heb geen folies gebruikt.

Boven de zolder zit een pannendak, wat aan de buitenkant geisoleerd is met ondeveer 3 centimeter opgespoten pur (ik denk dat dit een dakplaat is met een standaardlaag pur, af fabriek)

Ik heb vandaag de ruimte tussen de geisoleerde zolder en het dak van binnenuit bekeken. Het viel me op dat de ruimte vochtig/ muf was. De spijkers van de dakplaten zijn roestig en er zit vocht rondom de spijkers (zichtbaar) Ook zit er op bepaalde delen van de dakplaten, van binnenuit, wat schimmel.

Ook vanaf de buitenkant gekeken. Wat opvalt is dat de pur isolatie gewoon normaal is op de plaatsen waar er niet van binnenuit geisoleerd is. Vanaf de hoogte waar de zoldervloer begint, is de pur zwart uitgeslagen. De pur voelt niet vochtig oid.

Wat heb ik fout gedaan? En heeft iemand ideeen om dit te verhelpen ? (de isolatie ligt los op de zolder, dus op zich is alles redelijk makkelijk te veranderen.

20231120_123342 (1).jpg 20231120_123344.jpg 20231120_123345.jpg 20231120_115232.jpg 20231120_115350 (1).jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Meteen ubakus er maar bij gepakt en de boel gesimuleerd.
Het klopt dat je een vocht probleem hebt.

Grappig is dat het probleem niet helemaal opgelost zou worden met een dampdichte folie onder de schapenwol. (aan de warme kant) Folie had wel heel veel gescheeld, waarschijnlijk was het dan goed gegaan.

Ik simuleer de zolderruimte als een grote niet geventileerde spouw.
Maak je daar een wel geventileerde spouw van en is het probleem opgelost.

Ofwel: maak een paar gaten in je dak.

Het probleem wat je dan krijgt is dat er koude lucht door de wol kan waaien wat de isolatiewaarde van de wol iets vermindert.
Dat kan je weer voorkomen door een dampopen folie op de wol te plaatsen. (even kijken of dat kan, ik kom er zo op terug)
Na simulatie: dampopen folie op de wol leggen kan wat condens tegen het folie opleveren, ik zou met wol geen risico durven nemen.

Ik zou nu eerst twee ventilatie openingen door het dak naar buiten maken.
je huidige probleem moet eerst opgelost worden.
Die 30 cm wol heeft een zeer hoge r-waarde (bijna 9) dus als dat iets vermindert lijkt me dat niet zo erg.

Hoe? Twee flinke gaten boren tegenover elkaar, iets van 10cm lijkt me prima, gewoon door het pur en de platen heen. Stukje gaas ervoor zodat je geen gasten binnen krijgen. Dus is laten eenvoudig weer dicht te maken.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Wat voor zoldervloer. Beton of balklaag met planken of houten platen.
Hoe heb je de schapenwol gelegd en is die zolder nog te gebruiken.
 

Klaas1983

 • #4
Hallo, bedankt voor de snelle reacties. Zou het vochtprobleem aan de binnenkant dan opgelost zijn, met twee ventilatiegaten? Ik schrok er wel van, behoorlijk wat damp op de platen en de spijkers. En de pur die zwart verkleurd is aan de buitenzijde? Zou dit ook opgelost kunnen worden door binnen te ventileren? Of doe ik er toch verstandiger aan om onder de laag wol, een folielaag aan te brengen?

Het plafond is een.houten plafond van een soort dikke spaanplaat plaat, ongeveer een kwart van het plafond is enkel gipsplaat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Klaas1983 schreef:
Of doe ik er toch verstandiger aan om onder de laag wol, een folielaag aan te brengen?
Wgb schreef:
Hoe heb je de schapenwol gelegd en is die zolder nog te gebruiken.
 

Klaas1983

 • #6
De schapenwol platen liggen zo op de zoldervloer, dus zonder folie. De zoldervloer bestaat uit balken met spaanplaat. Ik gebruik de zolder niet, de platen liggen dus 'kaal' op de zoldervloer.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Je hebt een beetje pech dat je er vlak voor de winter achterkomt.
Nu droogt het allemaal wat lastiger dan als je dit 3 maanden geleden had opgemerkt, maar daar kan je nu niks meer aan doen.

Frisse lucht wil je sowieso, maakt niet uit hoe, maar via 2 gaten lijkt me het makkelijkste. Het kan natuurlijk dat er bij jou andere opties zijn, maar dat kan ik niet zien.
In een goed geventileerde ruimte is er in principe geen schimmel.

Dampdichte folie onder de wol aanbrengen is bij jou ook een optie. Ik denk dat ik dat wel zou doen, maar mogelijk dat jij graag dampopen wilt isoleren. Dat kan prima, alleen nu is de PUR laag niet dampopen genoeg. Met gaten is het dat wel.

ps. Hoe is de toegang naar de zolder? Dat zou wel eens een flinke warmtelek kunnen zijn, ook vocht kan zo naar boven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Klaas1983 schreef:
De schapenwol platen liggen zo op de zoldervloer, dus zonder folie. De zoldervloer bestaat uit balken met spaanplaat. Ik gebruik de zolder niet, de platen liggen dus 'kaal' op de zoldervloer.
Dan is het simpel. Platen naar de andere helft of een deel van de zolder. Damprem uitrollen en de platen terug op de damprem. Folie overlappen en de naden daarvan aftapen.
 

Klaas1983

 • #9
Ik krijg toegang tot de zolder via een luik. Het luik is sluitend en even dik geïsoleerd als de rest van het plafond.

Ik probeer eerst via gaten de bovenliggende ruimte te ventileren, maar is daarmee het probleem van de zwart verkleurende pur laag aan de buitenzijde van het dak ook opgelost?

Ik kon zelf ook even niet bedenken waarom die pur laag zo zwart kleurt...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Klaas1983 schreef:
Ik probeer eerst via gaten de bovenliggende ruimte te ventileren, maar is daarmee het probleem van de zwart verkleurende pur laag aan de buitenzijde van het dak ook opgelost?
Nee en zover ik weet blijft het oppervlak van de PUR die kleur houden en voor mij is er niets aan de hand.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik vind de pur kleur aan de buitenkant niet zo spannend.
Kan zo niet zien wat het is, lijkt vooral stof/vuil, mogelijk heeft het er weinig mee te maken. De bovenste panlat ziet er ook donkerder uit en die ligt los van de pur.
Pur kan best wat hebben en je ziet het toch niet. (wel even in de gaten houden)

ps. Het is aan de binnen niet op één plek een stuk erger toch? Want dan zou het ook nog een lekkage kunnen zijn. (zo ziet het er niet uit, maar toch even checken)
 

Charel

 • #12
Er komt toch nergens een verluchtingsbuis uit op zolder ? Bijvoorbeeld een verluchting van de badkamer ?
Ook geen verluchtingsbuis die uitkomt tussen de pannen en het onderdak ?
Beide zaken worden wel eens foutief op die manier opgelost.
 

Klaas1983

 • #13
Dat is een goede, dat controleer ik nog even. Er loopt een pijpje voor de afzuigkap en de afzuiging van de douche loopt er langs.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu