Condens op keldermuur

Tommy the cat

  • #1
Beste forumleden,

Sinds kort heb ik de kelder opgeknapt. Er ligt inmiddels isolerend materiaal onder het nieuwe tapijt en de muren heb ik met latex donker geschilderd. Voor het sauzen heb ik de muur bewerkt met een vochtwerende laag (iets van voorstrijk van albastine, voor keldermuren en andere eventuele vochtige muren).

De kelder is ongeveer 130 centimeter diep en staat vooralsnog in open verbinding met de woonkamer (er zit nog geen deur in). De laatste tijd heb ik veel het raam open gehad om de verflucht eruit te krijgen. Het heeft de laatste paar dagen niet geregend (hier in het oosten is de onweer van de afgelopen dagen (nog) niet geweest.

Vanavond zag ik dat er zo'n dertig centimeter boven de vloer (op het punt waar de minste luchtcirculatie is) veel vocht op de muurverf zit, het lijkt wel condens. Deze plek van de muur zit overigens wel onder het huis! Het glinstert in het licht en voelt dus vochtig aan. Op andere plaatsen van de muur is het niet of is het minder, maar soms toch ook aanwezig.
De vloer is kurkdroog!

Wat is dit? Condens van vochtige lucht? Is dit zorgwekkend? Wat moet ik er eventueel tegen doen? Een mechanische vochtvreter kan ik niet betalen, maar ik weet niet of dit noodzakelijk is.

Er komt trouwens wat electrische aparatuur in de kelder te staan, ik weet niet in hoeverre dit kapot gaat van bijvoorbeeld vochtige lucht..

Bij voorbaat dank voor elke reactie!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij warm zomerweer is de (relatieve) vochtigheidsgraad van de lucht zeer hoog.

Doordat de wanden van de kelder koud zijn, zal het vocht in de lucht condenseren op de muren. Daar verander je vrijwel niets aan, want veel ventileren zal wel wát helpen, vooral om het vocht van de muur weer snel te laten opdrogen, maar je haalt tegelijkertijd weer een "stoot" vochtige lucht van buiten.

Een oplossing zou kunnen liggen in een (elektrisch) ontvochtigingsapparaat, dat je in de betreffende tijd aan zet in die ruimte.

Misschien is het isoleren van de muren een oplossing, maar voor kelders kan ik niet zeggen hoe je dat dan zou moeten doen. In dat geval haal je het vocht niet weg, maar je voorkomt condensatie op de (niet meer zo koude) muur.
 

Tommy the cat

  • #3
Dankjewel voor je snelle reply. Dat klinkt inderdaad zeer plausibel! Tja ik vind het niet erg dat het condenseert op de muur (althans als de latex daar tegen kan), maar ik vraag me dan af wat zo'n hoge luchtvochtigheid doet met elektronica.

Denk je dat het in dat kader van belang is om te ontvochtigen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Plaats een hygrometer en registreer een tijdje de waarden, dan weet je waar je aan toe bent.

Bij de meeste apparatuur is vermeld onder welke omstandigheden ze (betrouwbaar) kunnen werken en anders weet de leverancier/fabrikant dat wel te vertellen. Iets te hoog zal niet meteen "dodelijk" zijn, maar als het water echt in de apparatuur zou condenseren zit er iets helemaal verkeerd.

Ik dacht dat normale luchtvochtigheid rond de 30-70% (als uitersten) ligt, maar ik ben zeker geen deskundige op dat gebied.

Wacht dus ook op een mening van andere beantwoorders!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Doordat er geen deur voor zit kan de warme vochtige lucht zo de kelder instromen en neerslaan op de muur.
U geeft al aan dat de vloer droog is dus er komt geen vocht van beneden.
Waarschijnlijk is het probleem opgelost wanneer er een deur wordt geplaatst, dat zou ik eerst proberen en kijken wat het resultaat is.
Er dient wel een ventilatieopening naar buiten te zijn.
 

Tommy the cat

  • #6
Bedankt. Ik zal het e.e.a. aanzien met inachtneming van jullie tips.

In ieder geval ben ik gerustgesteld :D .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu