Balklaag zolder verzwaren

Galois

  • #1
We hebben een nieuw huis gekocht (1920) en er komt een vaste trap naar zolder in. De balklaag van zolder is niet sterk genoeg en zal verzwaard worden. Op zolder komt namelijk een slaapkamer en een ruimte voor de wasmachine en droger.

Deze verdieping is ongeveer 5 bij 7 meter.

Momenteel zitten in de lengterichting 4 balken van 120x45 mm met een hoh van ongeveer 100 cm. Ongeveer halverwege rusten deze balken nog op de muur die de slaapkamers op de verdieping daaronder scheidt.

Duidelijk dat deze zoldervloer verzwaard zal moeten worden. Ik vind het leuk om hier met de kenner over te discussiëren. Om het overzichtelijk te houden, heb ik mijn 'vragen' genummerd hieronder.

De huidige balken van 120x45 mm zitten als volgt in de muur:



(1) Door wat voor balken zullen deze vervangen worden? 200x100 mm? En dan wordt het gat 'groter' gemaakt? Rusten deze balken gewoon op de muur of zitten ze verankerd?

Een hoh van 100 cm moet kleiner. Ik lees op dit forum dat tegenwoordig vaak 60 cm gebruikt wordt. Maar aangezien de 'gaten' van de huidige balken al in de muur zitten, verwacht ik dat de aannemer tussen de huidige balken 3 nieuwe balken zal plaatsen van ook 200x100 cm om zo geen overbodige nieuwe gaten te hoeven maken. De hoh zal dus iets van 50 cm worden.
(2) Of zijn er andere veel gebruikte mogelijkheden? Worden de nieuwe balken op dezelfde manier in de muur gezet of worden er ankers op de muur geschroefd waar de balken in zullen komen?

Aan beide zijkanten aan de uiteinden (dus op 5 m van elkaar) zitten wel twee dikke balken die (volgens mij) onderdeel maken van de dakconstructie.
(3) Ik neem aan dat deze balken ook gebruikt zullen worden om de houten vloer aan te bevestigen.



Op ongeveer 1/3 en 2/3 van de lengte zijn twee dwarsbalken van dus 5 meter die (volgens mij) ook deel uitmaken van de dakconstructie.



(4) Zorgen deze balken ook voor een extra sterkte van de balklaag? Of zijn deze echt alleen voor het dak? Ik kan mij namelijk voorstellen als er een te grote druk op uitgeoefend wordt door de balken dat deze er niet op berekend zijn en de dakconstructie dat niet aankan.

(5) En als laatste vraag. We hebben een complete verbouwing afgesproken met de aannemer. Hij heeft een berekening gemaakt en we zijn een totaalprijs overeengekomen voor de hele verbouwing (€80k). Daar zit het verzwaren van deze balklaag ook in. Ik vraag mij wel af wat de kosten zouden zijn als je dit alleen zou doen? Ik zag op internet dat de prijs van nieuwe balken op zich wel meevalt (10-15E/m) en met mijn boerenverstand lijkt het ook niet ontzettend veel werk om te doen. Kortom: het lijkt een gigantische klus het verzwaren van deze zolderbalklaag, maar volgens mij valt de prijs wel mee. Heeft iemand zicht op wat dit ongeveer kost?

Dit wordt overigens allemaal gedaan en ik doe niets zelf. Er is een constructeur voor de berekeningen bij geweest die samen met de aannemer de vloer zal verzwaren.
Maar ik vind het allemaal wel erg interessant en leuk om hier meer van te weten. In de eerste plaats vanuit mijn eigen interesse, maar ook om met de aannemer mee te kunnen praten :)
Het heeft verder geen enkel doel, want zowel de klus als de prijs is afgesproken en wordt gedaan (door betrouwbaar en gerenommeerde bedrijven). Deze topic is slechts ter lering omdat ik er meer van wil weten. Dank :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wij gaan hier het werk van de aannemer niet controleren. Je kan je vragen toch aan de constructeur stellen?

Heb je ook al een vergunning?
 

Galois

  • #3
Die gasten hebben het hartstikke druk en echt geen tijd om hier met uitgebreid over te discussiëren zoals ik dacht te kunnen doen met jullie. Uiteraard heb ik met de aannemer gesproken hierover, maar niet meer dan het nodige...
Ik ben nieuw hier en dacht dat het een erg actief forum was. Leuk om hier over te hebben dacht ik.

Vandaar de uitgebreide openingspost. En zoals ik al zei: ze zijn druk bezig en dit topic heeft geen enkel doel om de aannemer te controleren oid. Ik vertrouw 'm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu